Wisselende resultaten ‘Leidenaars’ in Tata Steel Chess

De 82ste editie van het Tata Steel Chess Tournament is weer volledig in kenmerkende stijl afgewerkt. Het traditionele schaaktoernooi in de kustdorp Wijk aan Zee is wereldwijd één van de oudste nog actieve internationale schaaktoernooien. Met de deelname van ruim 2.000 amateurs in diverse groepen is het ook een heel groot toernooi. Met daarnaast jaarlijks de wereldtop in de hoogste groep wordt het wel met een knipoog ‘ het Wimbledon van de schaaksport’ genoemd. In juli hebben ze daar dan in Engeland de zomerkoninkjes met slagroom (aardbeien) en heeft het Tata toernooi: erwtensoep! Mooi is dat toch, al die traditionele zaken.

Toernooiwinnaar Caruana
Dit keer geen winnaar die wereldkampioen is en het evenement al zeven keer eerder heeft gewonnen: Magnus Carlsen. Nee, dit keer won de Amerikaanse nummer twee van de wereld Fabiano Caruana. Met een fraaie score van 10 punten uit 13 ronden eindigde hij bovenaan in de Masters met twee punten meer dan Carlsen de nummer twee. Wesly So werd derde, maar de fraaie vierde plek van de jonge Groninger Jorden van Foreest sprong het meeste in het oog. De op papier sterkste Nederlander, Anish Giri, werd zesde in de eindstand.


Challengers
De winst van de promotiegroep Challengers voor de Masters van volgend jaar (januari 2021) ging naar de ratingsterkste in die groep David Anton Guijarro. De Spaanse grootmeester mazzelde een beetje in de laatste ronde dat de beste Nederlander in die groep, Erwin l’Ami, zijn volledig gewonnen partij in de tijdnoodfase niet tot winst wist te brengen (remise). L’Ami zou daardoor naast de Spanjaard eindigen en dan zouden vermoedelijk beide heren volgend jaar mogen acteren in de Masters. Jammer. Een extra Nederlander in de hoofdgroep zou niet misstaan. De Leidse trots in bange dagen, Jan Smeets (Foto rechts), zou het uiteindelijk niet slecht doen gezien zijn lange periode van inactiviteit (7 jaar). Smeets besloot zijn toernooi op een gedeelde negende positie met twee gewonnen partijen, acht remises en drie verliespartijen.
(Tatafoto’s door Alina l’Ami).

Amateurs
In de amateursessie waren er de traditionele tienkampen te bewonderen met mooie promotiemogelijkheden naar een groep hoger. In een speciale groep van ‘Qualifiers’ zagen we de hele tijd maar één speler die aan kop ging: Nico Zwirs. Die speelde een goed toernooi, maar verloor de toernooizege (en de promotieplek naar de Challengers in 2021) uiteindelijk in de laatste ronde tegen de Duitse Internationaal Meester Roven Vogel. De Leidse meester Fred Slingerland was totaal uit vorm en eindigde als laatste met 1½ punt en in de middenmoot eindigde LSG’er Arthur Pijpers (archieffoto SOS) met precies een 50% score (4½ punt). Pijpers deed het met name slecht tegen de top van zijn groep.

Leidenaars in de topgroepen
In groep 1A eindigde LSG’er Raoul van Ketel als derde met 5½ punt en boekte daarmee enige ratingwinst. In groep 2B speelde Bert van der Marel (Philidor Leiden) en die zou in zijn groep slecht eindigen na een start van 3½ punt uit 6 partijen besloot hij met drie nullen op rij. In 2D bleef LSG ‘er Albert Termeulen op 4 punten steken en Gert-Michiel van der Niet (Oegstgeest’80) kwam tot dezelfde score: 4 punten. In 2F presteerde FM Wim Heemskerk (LSG) naar ratingverwachting en werd daarmee derde met 5½ punt.

Voor meer informatie van Leidenaren en streekgenoten, zie hier een linkje naar de overige uitslagen.
We maken u – bijna vanzelfsprekend door mijn deelname – graag nog even attent op mijn meest recente blog omtrent het Tata journalistenkampioenschap.
En dan sporthal De Moriaan weer afbreken en opbergen voor een volgende editie!

 

 

&&&

Wisselende resultaten Smeets in Tata Steel Chess (20 jan)

Grootmeester Jan Smeets (LSG Leiden) viel door wisselend succes – na het tweede speelweekeinde – iets terug naar de middenmoot van de Challengers groep in het Tata Steel Chess Tournament.

Na een goede start met 2 punten uit drie ronden vervolgde Smeets de afgelopen week met een score van een verliespartij tegen de beoogde 24-jarige groepswinnaar (hoogste ratinghouder) David Anton Guijarro uit Spanje.
Hij herstelde zich enigszins met een fraaie zege op Rauf Mamedov (Azerbeidzjan) en een tweetal remises.
Afgelopen zondagmiddag beet de LSG’er echter opnieuw in het stof en dit keer tegen een ‘zwakker’ geachte jonge internationaal meester Vincent Keymer. Deze nog maar 15-jarige meester uit Duitsland zag Smeets in de tijdnoodfase een aantal ‘bokken schieten’ (slechte zetten produceren) en de jongeman won toen dankzij een dodelijke vrijpion.

 

Op dit moment zijn veel regioschakers bezig in de traditionele tienkampen t/m 26 januari. In de hoogste groep speelt de Leidse meester Fred Slingerland, maar heeft geen goede start met 1 punt uit 3 partijen. Een kort verslag van het kampioenschap van de (schaak)journalisten heb ik voor de lezers hier in een blogje gegoten.

Het traditionele schaaktoernooi in januari in het kustdorp is alweer het 82ste Tata Steel Chess Tournament. Het is wereldwijd één van de oudste nog actieve internationale schaaktoernooien. Met de deelname van ruim 2.000 amateurs in diverse groepen is het ook een heel groot toernooi.
(Foto SOS: Entree van speelhal)

(Redactie)

&&&

Goede start voor Jan Smeets in Tata Steel Chess (14 jan)

Nadat grootmeester Jan Smeets (Oegstgeest) zijn laatste toernooi speelde in 2013 is zijn herintreden in de schaakwereld verrassend goed begonnen in Wijk aan Zee. Smeets neemt van 10-26 januari 2020 deel in de Challengers grootmeestergroep. Na het eerste weekeinde gaat Smeets met een goede start van 2 punten uit drie partijen samen met nog vier spelers mede aan de leiding van die groep.
(Foto’s  van Jan Smeets zijn van Alina l’Ami op Twitter en de website van Tata Steel Chess)

Het traditionele schaaktoernooi in januari in het kustdorp is alweer het 82ste Tata Steel Chess Tournament. Het is wereldwijd één van de oudste nog actieve internationale schaaktoernooien. Met de deelname van ruim 2.000 amateurs in diverse groepen is het ook een heel groot toernooi.

Vierkampen
Het toernooi start – al even traditioneel – met de weekend vierkampen. Ook hieraan nemen veel regionale schakers deel. In de top groepen zagen we de namen van Ornett Stork (LSG) met een tweede plaats, Clement van der Laar (Alphense S.C.) met een tweede plaats.
Bert Houweling (s.v. Voorschoten) heeft met zijn tweede plek in het weekend nu de goede vorm te pakken en startte op maandag in de weekdagen vierkampen met een zege. Leonore Biemans-Braggaar (Philidor Leiden) werd in haar groepje derde. Zie hier verder voor de overige uitslagen.

(Redactie)

&&&

Deelnemers Leiden e.o. in Tata Steel Chess Tournament (7 jan)

Van 10-26 januari 2020 wordt in Wijk aan Zee voor de 82ste keer het Tata Steel Chess Tournament gehouden. Het is wereldwijd één van de oudste nog actieve internationale schaaktoernooien. Met de deelname van ruim 2.000 amateurs in diverse groepen is het ook een heel groot toernooi. Uw redacteur (bijv.) neemt jaarlijks deel in de journalistengroep.

In de hoogste groep – Masters – dit keer twee Nederlanders. De absoluut sterkste schaker van ons land Anish Giri (foto SOS) is de mondiale nummer negen, maar zal opnieuw ongetwijfeld voor de toernooizege gaan. Hij was er de afgelopen jaren al twee keer heel dicht bij, maar verloor toen op een eind (gelijk geëindigd) een snelschaak barrage van wereldkampioen Magnus Carlsen. De tweede landgenoot is één van de schaaktalenten van de familie Van Foreest. In dit geval de 20-jarige Jorden van Foreest.
In de tweede grootmeestergroep – Challengers – spelen vier Nederlandse (groot)meesters: Erwin L’Ami, de 18-jarige Lucas van Foreest, promovendi Max Warmerdam en de herintredende ‘Leidse’ grootmeester Jan Smeets. Zie hier ook een vorig nieuwsitem over Smeets.

In de overige groepen – vierkampen en tienkampen – zien we schakers uit alle windstreken, maar voor ons uit Leiden en omstreken toch altijd nog zo’n – ruw geschat – bijna honderd spelers.
In de hoogste tienkamp kun je je plaatsen voor een plek in de grootmeestergroep (Challengers) van januari 2021. In die groep zal onder meer de Leidse meester Fred Slingerland (foto rechts) weer een gooi doen naar die promotieplaats.
Ook in de groepen eronder tientallen regiogenoten.
U kunt t/m 26 januari gratis naar binnen in de speelzaal van De Mondriaan, maar dan wel zonder mobiel apparaat. Want dat is vanaf dit jaar als deelnemer verboden in de speelzaal op je lijf te dragen. Voor bezoekers/kijkers is dit al helemaal uit den boze, want beide grootmeestergroepen zitten openbaar in de speelzaal en elk geluid is (ver)storend voor de concentratie.
We zullen hier op de site spelofsport regelmatig een verslag(je) plaatsen.

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.