Wisselende resultaten Smeets in Tata Steel Chess

Grootmeester Jan Smeets (LSG Leiden) viel door wisselend succes – na het tweede speelweekeinde – iets terug naar de middenmoot van de Challengers groep in het Tata Steel Chess Tournament.

Na een goede start met 2 punten uit drie ronden vervolgde Smeets de afgelopen week met een score van een verliespartij tegen de beoogde 24-jarige groepswinnaar (hoogste ratinghouder) David Anton Guijarro uit Spanje.
Hij herstelde zich enigszins met een fraaie zege op Rauf Mamedov (Azerbeidzjan) en een tweetal remises.
Afgelopen zondagmiddag beet de LSG’er echter opnieuw in het stof en dit keer tegen een ‘zwakker’ geachte jonge internationaal meester Vincent Keymer. Deze nog maar 15-jarige meester uit Duitsland zag Smeets in de tijdnoodfase een aantal ‘bokken schieten’ (slechte zetten produceren) en de jongeman won toen dankzij een dodelijke vrijpion.

 

Op dit moment zijn veel regioschakers bezig in de traditionele tienkampen t/m 26 januari. In de hoogste groep speelt de Leidse meester Fred Slingerland, maar heeft geen goede start met 1 punt uit 3 partijen. Een kort verslag van het kampioenschap van de (schaak)journalisten heb ik voor de lezers hier in een blogje gegoten.

Het traditionele schaaktoernooi in januari in het kustdorp is alweer het 82ste Tata Steel Chess Tournament. Het is wereldwijd één van de oudste nog actieve internationale schaaktoernooien. Met de deelname van ruim 2.000 amateurs in diverse groepen is het ook een heel groot toernooi.
(Foto SOS: Entree van speelhal)

(Redactie)

&&&

Goede start voor Jan Smeets in Tata Steel Chess (14 jan)

Nadat grootmeester Jan Smeets (Oegstgeest) zijn laatste toernooi speelde in 2013 is zijn herintreden in de schaakwereld verrassend goed begonnen in Wijk aan Zee. Smeets neemt van 10-26 januari 2020 deel in de Challengers grootmeestergroep. Na het eerste weekeinde gaat Smeets met een goede start van 2 punten uit drie partijen samen met nog vier spelers mede aan de leiding van die groep.
(Foto’s  van Jan Smeets zijn van Alina l’Ami op Twitter en de website van Tata Steel Chess)

Het traditionele schaaktoernooi in januari in het kustdorp is alweer het 82ste Tata Steel Chess Tournament. Het is wereldwijd één van de oudste nog actieve internationale schaaktoernooien. Met de deelname van ruim 2.000 amateurs in diverse groepen is het ook een heel groot toernooi.

Vierkampen
Het toernooi start – al even traditioneel – met de weekend vierkampen. Ook hieraan nemen veel regionale schakers deel. In de top groepen zagen we de namen van Ornett Stork (LSG) met een tweede plaats, Clement van der Laar (Alphense S.C.) met een tweede plaats.
Bert Houweling (s.v. Voorschoten) heeft met zijn tweede plek in het weekend nu de goede vorm te pakken en startte op maandag in de weekdagen vierkampen met een zege. Leonore Biemans-Braggaar (Philidor Leiden) werd in haar groepje derde. Zie hier verder voor de overige uitslagen.

(Redactie)

&&&

Deelnemers Leiden e.o. in Tata Steel Chess Tournament (7 jan)

Van 10-26 januari 2020 wordt in Wijk aan Zee voor de 82ste keer het Tata Steel Chess Tournament gehouden. Het is wereldwijd één van de oudste nog actieve internationale schaaktoernooien. Met de deelname van ruim 2.000 amateurs in diverse groepen is het ook een heel groot toernooi. Uw redacteur (bijv.) neemt jaarlijks deel in de journalistengroep.

In de hoogste groep – Masters – dit keer twee Nederlanders. De absoluut sterkste schaker van ons land Anish Giri (foto SOS) is de mondiale nummer negen, maar zal opnieuw ongetwijfeld voor de toernooizege gaan. Hij was er de afgelopen jaren al twee keer heel dicht bij, maar verloor toen op een eind (gelijk geëindigd) een snelschaak barrage van wereldkampioen Magnus Carlsen. De tweede landgenoot is één van de schaaktalenten van de familie Van Foreest. In dit geval de 20-jarige Jorden van Foreest.
In de tweede grootmeestergroep – Challengers – spelen vier Nederlandse (groot)meesters: Erwin L’Ami, de 18-jarige Lucas van Foreest, promovendi Max Warmerdam en de herintredende ‘Leidse’ grootmeester Jan Smeets. Zie hier ook een vorig nieuwsitem over Smeets.

In de overige groepen – vierkampen en tienkampen – zien we schakers uit alle windstreken, maar voor ons uit Leiden en omstreken toch altijd nog zo’n – ruw geschat – bijna honderd spelers.
In de hoogste tienkamp kun je je plaatsen voor een plek in de grootmeestergroep (Challengers) van januari 2021. In die groep zal onder meer de Leidse meester Fred Slingerland (foto rechts) weer een gooi doen naar die promotieplaats.
Ook in de groepen eronder tientallen regiogenoten.
U kunt t/m 26 januari gratis naar binnen in de speelzaal van De Mondriaan, maar dan wel zonder mobiel apparaat. Want dat is vanaf dit jaar als deelnemer verboden in de speelzaal op je lijf te dragen. Voor bezoekers/kijkers is dit al helemaal uit den boze, want beide grootmeestergroepen zitten openbaar in de speelzaal en elk geluid is (ver)storend voor de concentratie.
We zullen hier op de site spelofsport regelmatig een verslag(je) plaatsen.

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.