Titelprolongatie schakers LSG is na verlies ver weg

Bussum – Het schaakgenootschap uit Bussum (BSG) heeft het schaakgenootschap uit Leiden (LSG) met een 6-4 nederlaag terug naar Leiden gezonden. Hiermee kunnen de aspiraties van LSG IntelliMagic voor het prolongeren van de landstitel in de koelkast.

Playing-captain Edwin van Haastert overweegt de aanvoerdersband aan een niet-spelende teamleider over te doen: “Ik begin me echt af te vragen of ik nog als captain moet doorgaan. Toen ik onze spelers na een ontvangen remiseaanbod adviseerde om – gezien de stelling en de stand – door te spelen, gingen ze juist lang nadenken om de partij vervolgens weg te blunderen. We hebben het gewoon uit handen gegeven.”

Omdat BSG weet dat de Leidse ploeg veelal zijn opstelling door elkaar husselt, volgden zij dezelfde strategie. Zo zaten er twee grootmeesters op de middenborden en was Arthur Pijpers voor LSG aan het zevende bord aangeschoven en won. Pijpers: “Ik speelde een partij die ik flink had voorbereid en al vaker op het bord had, hoewel de computeranalyse een flinke plus gaf, moest ik wel blijven opletten”.

De wedstrijd ging tot aan de tijdcontrole nog gelijk op (2-2). Mark van der Werf had in een vooruit gespeelde partij remise gemaakt. Op het topbord had de 17-jarige Casper Schoppen geen enkel probleem met de Spaanse meester Jesús Garrido Dominguez. Schoppen: “Ik stond na negen zetten al zo goed als gewonnen.”  Predrag Nikolic kwam niet verder dan remise, maar Van Haastert bracht een vol punt binnen: “ik kreeg een halfje meer dan ik verdiende.”

Het zou de laatste score voor LSG worden, want direct na de tijdcontroles ging er van alles mis. Op het EK voor clubteams van vorige week behaalde Jan Willem de Jong nog een topscore, maar die goede vorm kon hij in deze wedstrijd niet vasthouden en hij verloor. Ook Rudy van Wessel, Jelmer Jens en Mark Haast lieten zich in een ogenschijnlijk gelijke stand van het bord drukken. Michiel Bosman (zie bijgaande foto van na de wedstrijd in de analyseruimte) gaf zijn gewonnen staande partij in één zet weg en verzuchtte: “Ja, ik blunder, kan gebeuren”.

(Jan Bey, Leidsch Dagblad, maandag 25 november 2019)

&&&

Offday voor schakers LSG (4 nov)

Regerend landskampioen LSG IntelliMagic leed in de tweede competitieronde van de meesterklasse een bijna traditionele nederlaag.

In eigen huis werd met verrassend grote cijfers (3-7) verloren van Charlois Europoort. Dat had de Leidse grootmeester Erik van den Doel in de gelederen. Hij won  in een vooruit gespeelde partij van LSG’er Rudy van Wessel. Van den Doel speelt namelijk momenteel met het Nederlands team in Georgië.
“Het begint inderdaad bijna een traditie te worden. Ook in enkele vorige seizoenen verloor LSG in de tweede competitieronde,” aldus speler en trainer grootmeester Predrag Nikolic.

“Er werd vandaag erg slecht gespeeld. Ik speelde zelf ook niet best en moest gezien het verloop van de wedstrijd een remiseaanbod van mijn Belgische tegenstander afslaan waarop ik de partij verloor.”

Na vier speeluren stond er een verder kansloze 1½-5½ stand op het scoreformulier. De start was met een snelle winstpartij van Mark van der Werf nog wel hoopgevend. Van der Werf: “Ik was al na 15 zetten klaar met mijn partij, maar zag de nederlaag al wel aankomen.” Naast Van der Werf boekte ook Jelmer Jens nog een winstpartij.

(Jan Bey, Leidsch Dagblad maandag 4 november 2019)

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.