Schakers LSG in subtop tijdens Europese titelstrijd voor clubteams

Met vier gewonnen wedstrijden en twee verloren duels staat het team van LSG IntelliMagic op een plek in de subtop van het Europese club schaken.

Het Leidse team sluit vandaag met de zevende en laatste ronde het 35ste Europese kampioenschap voor clubteams (ECC) in Ulcinj, Montenegro af. Het kampioenschap, waar 66 clubteams uit 29 landen aan deelnemen, begon 10 november.

LSG neemt al sinds 2005 met wisselend succes deel aan dit kampioenschap en is dit keer op ratinggemiddelde als 19de geplaatst. In de editie van 2017 boekte LSG z’n beste prestatie ooit met een gedeelde  5e-6e plaats.
Opvallende deelnemer in het team van LSG is de Duitse grootmeester Dr. Jan Sprenger die tot 2018 nog deel uitmaakte van het Leidse schaakteam.

Sprenger accepteerde weliswaar een aanbod voor een werkkring in Italië, maar blijkt nog altijd speelgerechtigd voor LSG.
Naast de Duitser zijn uit de hoofdmacht ook Arthur Pijpers, Jan-Willem de Jong, Edwin van Haastert in Montenegro van de partij. De ploeg wordt gecompleteerd door twee spelers uit de LSG-reserves te weten Michiel van Wissen en Raoul van Ketel.

Het openingsduel tegen de nummer 52 van de lijst, Crnogorac uit het gastland, werd zoals verwacht gewonnen:  4½-1½.  In de opzet van het kampioenschap volgt na winst meestal een topteam met sterke grootmeesters. Zo ging LSG in de tweede ronde met 5½-½ flink onderuit tegen het Tsjechische team AVE Novy Bor, de nummer drie van de startlijst. Alleen Sprenger bereikte een knappe remise tegen grootmeester Markus Ragger, de nummer 70 van de mondiale top honderd.

Jojo
Het toernooi verloopt dan traditioneel als een soort jojo. Mede daardoor moest er worden aangetreden tegen een  op papier zwakker Nederlands team: het Spakenburgse En Passant. Opnieuw winst voor LSG met 4½-1½.  Tegen een opponent van gelijke speelsterkte: ZSK Maribor uit Slovenië ging het mis.  Naast een drietal remises kon alleen Jan Willem de Jong zijn partij tegen de Sloveense grootmeester Georg Mohr winnen, met als gevolg een niet verwachte nederlaag (3½-2½). Volgens het jojo-principe zou er nu weer winst moeten volgen en dat werd door LSG waargemaakt; team Drejtesia uit Kosovo werd met 4½-1½ aan de zegekar gebonden.

Gisteren was er in de voorlaatste ronde een verrassende zege op het sterke team Itaka uit Servië. LSG bereikte na vijf speeluren een 3-0 voorsprong en gaf die niet meer uit handen (4½-1½).
Vandaag is de laatste ronde en zal de ploeg uit Leiden, zelfs na een zege, niet in de absolute top van het kampioenschap eindigen. Wellicht is het het overwegen waard om als tweevoudig landskampioen een volgende keer op volle sterkte aan te treden.

(Jan Bey, zaterdag 16 november, Leidsch Dagblad).

&&&

Teleurstellende nederlaag.. (14 nov.)

Van 10 tot en met 16 november 2019 neemt een team (zestal schakers) van LSG IntelliMagic deel aan het Europese kampioenschap voor clubteams (ECC). Dit keer is de toernooilocatie in de plaats Ulcinj, Montenegro.

Teleurstellende nederlaag
In de vierde ronde moest worden aangetreden tegen het gelijkwaardige team ZDK Maribor uit Slovenië. Het zou door een tweetal verliespartijen aan de laatste borden een teleurstellende 3½-2½ opleveren. Voorafgaand aan het duel profeteerde LSG’s kopman Arthur Pijpers op de clubsite: “Met twee sterke jeugdspelers op de topborden gevolgd door twee grootmeesters op de borden drie en vier is dit een geduchte tegenstander.” En dat bleek dan ook uit te komen.

Alleen Jan Willem de Jong (foto rechts) wist zijn partij tegen grootmeester winnend af te sluiten. Aan de topborden kwamen de LSG’ers niet verder dan remises.

In de vijfde ronde van donderdag 14 noveen lager gekwalificeerd team, dus zal de Leidse ploeg vermoedelijk z’n derde matchzege kunnen boeken.

(Jan Bey).

&&&

Schakers LSG herstellen met zege (13 nov)

LSG heeft in Montenegro het zogenoemde ‘jojo effect’. Het viel dan ook te verwachten voor dit Leidse team dat met startnummer 19 (ratinggemiddelde) aan dit toernooi deelneemt.
Na een matchwinst volgt veelal een topteam met sterke grootmeesters.

(Foto ECC: LSG met NL teamshirts)

Zo beet LSG in de tweede ronde met 5½-½ in het stof tegen het sterke Tsjechische team AVE Novy Bor. Alleen de Duitse grootmeester in Leidse dienst Jan Sprenger bereikte een knappe remise tegen Markus Ragger, een grootmeester uit de mondiale top honderd.
En prompt moest er in de derde ronde worden aangetreden tegen een ander Nederlands team; het Spakenburgse En Passant. Deze (inter)nationale wedstrijd werd door LSG met overmacht gewonnen: 4½-1½. In de vierde ronde op woensdag wacht in het Sloveense ZSK Maribor een gelijkwaardig team.

(Jan Bey).

&&&

Positieve start voor schakers van LSG (11 nov)

Van 10 tot en met 16 november 2019 neemt een team (zestal schakers) van LSG IntelliMagic deel aan het Europese kampioenschap voor clubteams (ECC). Dit keer is de toernooilocatie in de plaats Ulcinj, Montenegro.

Grootmeester
Opvallende deelnemer in het team van LSG is grootmeester Dr. Jan Sprenger die tot vorig seizoen nog deel uitmaakte van het Leidse schaakteam. Sprenger accepteerde een aanbod voor een werkkring in Italië, maar blijkt nog altijd speelgerechtigd voor LSG. Derhalve vier spelers uit de hoofdmacht met naast Sprenger, Arthur Pijpers, Jan-Willem de Jong, Edwin van Haastert en twee spelers uit de LSG-reserves met Michiel van Wissen en Raoul van Ketel. De ploeg is op ratinggemiddelde als 19de gekwalificeerd en speelde z’n openingsduel tegen de nummer 52 uit de deelnemerslijst van 66 clubteams uit 29 landen.

Vanzelfsprekend was er een openingsceremonie afgelopen zondagmiddag met een strijkerstrio van talentvolle vrouwen en vanzelfsprekend een podium met jonge vrouwen en een landenvlag. Daarna was er een teamleiders meeting met de loting. Op de foto zie we achter het muzikale trio een dame de vlag vasthouden van de ECU, de Europese Chess Unie.

De start van het Leidse team was als verwacht positief. Uit het gastland Montenegro  (club Crnogorac) werd een team geloot die ‘slechts’ een tweetal meesters achter de borden kon brengen (zie foto website). Die twee maakten dan ook remise tegen Pijpers en Sprenger en de overige LSG’ers zorgden voor een positieve uitslag van 1½-4½.
In de tweede ronde (op maandag 11 november) wacht dan ook de nummer drie uit het veld; het Tsjechische AVE Novy Bor met een vijftal sterke grootmeesters en een meester. Dat is dan ook meteen een andere uitdaging.

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.