Nationaal vrouwenteam vijfde op EK

De Nederlandse schaaksters zijn in Batumi (Georgië) op de 5e plaats geëindigd op het Europees Kampioenschap voor Landenteams. In de laatste ronde lukte het de Oranje vrouwen om Italië te verslaan met 2,5-1,5. Het team van captain Jeroen Bosch bestaande uit Zhaoqin Peng, Anne Haast, Iozefina Paulet, Tea Lanchava en de Voorschotense Rosa Ratsma won na de rustdag vier wedstrijden op rij, en leverde zo de beste prestatie ooit van het nationale vrouwenteam op een EK-Landenteams.

In de laatste ronde wist Zhaoqin Peng met zwart al snel Brunello te neutraliseren, en de Italiaanse beruste in remise in een gelijkstaand paardeindspel. Op alle andere borden lagen er kansen voor Oranje. Helaas greep Rosa Ratsma mis in het middenspel, waarna het resulterende dubbel toreneindspel met minuspion onhoudbaar was.

Anne Haast bracht de stand gelijk door IM Olga Zimina in de tijdnoodfase te verschalken. Nederlands Kampioen Iozefina Paulet had ondertussen afgewikkeld naar een complex maar kansrijk eindspel. Daarin vond ze uiteindelijk het goede winstplan en met het doorlopen van een vrijpion besliste ze de match in het voordeel van Oranje.

9e ronde:
Italië                      Nederland    1,5-2,5
Brunello                  Peng            0,5-0,5
Zimina                    Haast           0-1
Sedina                   Paulet          0-1
Gueci                     Ratsma        1-0

Eindstand:
Rusland                 16
Georgië                  15
Azerbeidzjan         14
Oekraïne                12
Nederland          12
Roemenië              11
Armenië                 11
Turkije                   11
(totaal 32 landenteams)

Mannen
Bij de mannen (met de Leidse grootmeester Erik van den Doel in de gelederen) werd een teleurstellende 17e plaats bereikt. De Nederlandse mannen (zevende geplaatst) begonnen in Batumi met drie 2,5-1,5 overwinningen, maar wisten na de vierde en vijfde ronde hoe het voelt om aan de verkeerde kant van de medaille terecht te komen. Achtereenvolgens werd van Engeland en Duitsland verloren.
Alleen Jorden van Foreest had uiteindelijk een goede score met 5½ punt (uit 8) en een fraaie TPR van 2700. Hij won daarmee zo’n acht ratingpunten. Erik van den Doel bleef met een score van 2 uit 6 partijen (vier remises en twee verliespartijen) ver onder zijn normale niveau en verloor daarmee 11 ratingpunten. Bij winst in de slotronde had de relatieve lage eindstand wel meegevallen, maar werd er ruim – met 3½-½ – van gastland Georgië verloren.

(Redactie, bron: foto en verslag schaakbond)

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.