Bijzondere 13e editie van het Leiden Chess Tournament

Bijzondere 13e editie van het Leiden Chess Tournament een interview met Leiden Chess toernooidirecteur Jan Bey
Dit jaar het 13e Leiden Chess Tournament, een bijzondere editie?
Ja, vanaf het begin was 13 ons geluksgetal en hebben we gezegd dat we in totaal 13 toernooien zouden organiseren. Dat betekent dus ook dat wij als organisatieteam in de huidige samenstelling afscheid nemen.
Wat maakt deze editie bijzonder?
Allereerst de kroongroep.

We wilden heel graag een kroongroep met oud-winnaars. We vinden het geweldig dat we in ieder geval zes oud-winnaars erbij hebben, waaronder drievoudig winnaar GMRoeland Pruijssers. Wat ik persoonlijk heel leuk vind is de toevoeging van een C-groep. Deze groep is speciaal bedoeld voor de beginnende of huisschaker, zodat je tegen je eigen speelsterkte speelt en niet met een eierrekje (alleen maar nullen – red.) onderaan hoeft te eindigen. Maar ook zijn er voor het eerst vierkampen. Zo proberen we iedereen tegemoet te komen. Leuk is nog om te vermelden dat we ook een ere-vierkamp organiseren met vier spelers van schaakclub Philidor vanwege het 100-jarig bestaan van hun vereniging.

Tien dagen, is dat niet lang?
Effectief is het negen speelronden met een rustdag op dinsdag. We hebben er altijd voor gekozen de rondes door de weeks in de avond te houden en in het weekend overdag. Zo hoeft niemand vrij te nemen van z’n werk en kunnen ook scholieren/studenten deelnemen.
Kun je nog wat verdienen met schaken?
De echte toppers kunnen er van leven. Wij hebben ieder jaar onder meer dankzij de genereuze sponsoring van onze hoofdsponsor AdHoc & Solide Administratie & Advies een mooie prijzenpot. De eerste prijs in zowel de kroongroep als het hoofdtoernooi is € 1750,—. Toch een leuk bedrag om mee naar huis te nemen.
Leiden Chess in Zoeterwoude-Rijndijk?
Ja, we wisten niet of onze vroegere thuisbasis – het Leidse denksportcentrum – nog beschikbaar zou zijn dit jaar i.v.m. de verkoop van het pand. Ieder jaar beginnen we in het najaar al met de voorbereidingen en we konden niet het risico lopen dat we niet terecht zouden kunnen op de Robijnstraat. De locatie in Zoeterwoude-Rijndijk voldoet aan al onze eisen en ligt effectief maar net buiten Leiden.
Kunnen geïnteresseerden nog inschrijven?
Ja, de opening is op donderdag 11 juli van 17.00-19.00 uur in Leiden op het plein bij Catwalk op de Steenstraat in Leiden. Belangstellenden kunnen komen kijken naar het openingsevent dat bestaat uit twee partijen doorgeefschaak, een bijzondere vorm van schaken. Op vrijdag start het toernooi. Inschrijven kan via de website waar ook meer informatie te vinden is. Ook is het mogelijk voor late beslissers om aan de zaal in te schrijven; dat kan op vrijdag 12 juli aan de zaal tussen 16.30 en 18.30 uur. De speelgelegenheid is De Eendenkooi in Zoeterwoude-Rijndijk.

(Maaike Valkenburg, technisch manager LCT)

 

&&&

Kroongroep met voormalige Leiden Chess winnaars (23 mei 2019)

Het 13e – en voor de huidige organisatie laatste – Leiden Chess Tournament (LCT) biedt als special event een kroongroep met maar liefst zes oud-winnaars in de gelederen. In totaal doen er zes grootmeesters en vier meesters mee in deze groep: GM Predrag Nikolic (Bos), GM Hannes Stefansson (IJsl), IM Maksim Schekachikhin (Rus), GM Deep Sengupta (IND), GM Lalith Babu (IND), IM Das Arghyadip (IND), GM John van der Wiel (NL), IM Stefan Kuipers (NL), IM Arthur Pijpers (NL) en drievoudig winnaar GM Roeland Pruijssers (NL). De kroongroep komt bovenop het reguliere internationale schaaktoernooi met als thema ‘Lucky 13’ – dertien is vanaf de start in 2007 het geluksgetal gebleken van het LCT. Voor de jonge LSG’er Arthur Pijpers biedt de kroongroep een geweldige kans om een grootmeesternorm te scoren. Immers, met deelnemende grootmeesters uit vijf verschillende landen voldoet dit aan de eisen van de Wereldschaakbond FIDE.

Ook de deelnemers in de A-groep komen aan hun trekken onder meer door sterke grootmeesters uit verschillende landen. Het Leidse toernooi heeft een uitstekende reputatie in de schaakwereld met een speciale aantrekkingskracht voor Indiase spelers: er doen zeker tien spelers uit India mee. Met daarnaast een groot aantal deelnemers uit Leiden en omstreken, maar ook uit andere delen van Nederland én spelers uit onder meer Duitsland, Chinees Taipei, Yemen, Rusland en Israël maakt het LCT zijn reputatie van sterk internationaal toernooi meer dan waar. Vanwege de speciale editie is er dit jaar – bij voldoende aanmelding  – naast een A- en B-groep ook een laagdrempelige C-groep voor thuis- en beginnende schakers.

Het LCT wordt officieel geopend op donderdag 11 juli in Leiden, inclusief de loting voor de kroongroep. Het toernooi duurt van vrijdag 12 tot en met zondag 21 juli en vindt plaats in Multisportcentrum De Eendenkooi in Zoeterwoude-Rijndijk (randje Leiden-oost).

 

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.