Landskampioen LSG onderuit tegen runner-up

De kersverse landskampioen LSG IntelliMagic verzuimde de laatste speelronde van de landelijke meesterklasse op passende wijze af te sluiten. In de gezamenlijke slotronde was in feite alleen de staart van de ranglijst nog van belang voor degradatieplekken. Het talentvolle team uit Den Bosch kwam met minder gemiddelde elorating achter de borden, maar hun strijdlust was des te groter. De Bossche ploeg won het duel met 6-4.

Volgens de Leidse meester Mark van der Werf zag de start er nog goed uit, toen Martin Roobol aan bord negen een grootmeester versloeg. Van der Werf: “We kwamen onverwacht door nederlagen aan de topborden op een 3-1 achterstand. Onder meer Jelmer Jens ging opeens door de vlag en verloor. Toen werd snel duidelijk dat we de wedstrijd niet gingen winnen.

Opvallende verliespartijen waren er ook voor Van der Werf zelf en grootmeester in spé Arthur Pijpers tegen  op papier ‘zwakkere’ opponenten. Van der Werf: “Het is een beetje apart aan het worden, maar we verliezen de laatste jaren altijd een slotronde, maar met de landstitel al op zak waren we er niet zo rouwig om.” Twee LSG’ers bleven dit seizoen ongeslagen: playing captain Edwin van Haastert  met 6 punten (uit negen ronden) en grootmeester Predrag Nikolic die zes keer speelde en 4½ bordpunt verzamelde.

(Jan Bey, Leidsch Dagblad, maandag 13 mei 2019)

&&&

LSG opnieuw overtuigend landskampioen  (15 april)

LSG IntelliMagic heeft evenals vorig seizoen al een ronde voor het einde van de competitie in de meesterklasse het landskampioenschap geprolongeerd. Een ongekende prestatie in de geschiedenis van het 124 jaar oude LSG. In de thuishaven werd het Tilburgse De Stukkenjagers resoluut met 7-3 aan de kant gezet. “Dit kampioenschap is echt een prestatie van het collectief. Er is niemand die er dit seizoen echt bovenuit stak en ook niemand die door de ondergrens is heen gezakt” aldus teamleider Edwin van Haastert. “Als team hadden we dit seizoen alleen een collectieve off-day tegen Kennemer Combinatie, maar alle andere wedstrijden werden verdiend gewonnen.”

Playing captain Edwin van Haastert en speler/trainer grootmeester Predrag Nikolic zette de Leidse ploeg op een comfortabele voorsprong: Nikolic had alle vertrouwen in een goede afloop van de wedstrijd en accepteerde een remiseaanbod. Van Haastert gaf de jonge invaller aan Tilburgse zijde weinig kans en een trucje was genoeg voor de partijwinst. Die voorsprong werd al snel uitgebouwd naar een riante 4½-2½ voorsprong door onder meer partijwinsten van Jelmer Jens – hij liet zijn tegenstander verdwalen in moeilijke complicaties – en Casper Schoppen die op de betere techniek een eindspel won.

Van Haastert: “Na een paar remises was de nederlaag van Eelke Wiersma even een tegenvaller, maar met in het achterhoofd nog de betere stand van Arthur Pijpers kwam de matchwinst zeker niet in gevaar.”
Bij Pijpers duurde het weliswaar wat langer dan gepland, maar uiteindelijk was hij het die met zijn eindspelzege het kampioenschap binnenhaalde (5½-2½). Na een remise van Mark van der Werf gaf Michiel Bosman de zege glans door in een ‘wurgpartij’ de partijwinst te pakken.

In het Leidse Denksportcentrum werd het kampioenschap met nog een wedstrijd te gaan nu al gevierd. LSG-voorzitter Raoul van Ketel sprak naast de euforie ook zijn zorg uit over de toekomst van LSG daar er nog geen vervangend Denksportcentrum gevonden werd. Het Denksportcentrum moet op 1 augustus leeg en vrij van huurders opgeleverd worden.

(Jan Bey, Leidsch Dagblad, maandag 15 april 2019)

&&&

LSG opnieuw op weg naar landstitel in meesterklasse (18 mrt)

LSG IntelliMagic zette in de meesterklasse een flinke stap richting prolongatie van het landskampioenschap. In Bussum werd directe titelconcurrent BSG met 4½-5½ verslagen. “Het moet gek lopen als we de volgende ronde tegen hekkensluiter De Stukkenjagers niet al de titel kunnen pakken”,  aldus captain Edwin van Haastert. “De Tilburgers verloren hun wedstrijden tot dusver met kleine cijfers dus we mogen ze zeker niet onderschatten, maar we willen het natuurlijk thuis wel graag afmaken.”

Tegen BSG lijkt de uitslag spannender dan de werkelijkheid. De matchwinst kwam geen moment in gevaar volgens Van Haastert: “Wij hebben een team dat speelt als een team en daarom gaat het zo goed bij ons. We werden nu wel verrast doordat BSG ineens met vier grootmeesters op kwam: twee voor ons totaal onbekende Franse grootmeesters en ook nog met de voormalige topspeler Ivan Sokolov.

Het is volgens de regels maar Van Haastert zet daar wel een kanttekening bij. Zijn ploeg liep rond de tijdcontrole uit naar een comfortabele 3-1 voorsprong door winstpartijen van Jan Willem de Jong en Predrag Nikolic. Met enkele remises van Rudy van Wessel en Van Haastert zelf was de fraaie partijwinst van Michiel Bosman al goed voor een matchpunt (5-4);  de remise van Eelke Wiersma ten slotte was goed voor twee Leidse matchpunten.

(Jan Bey, Leidsch Dagblad, maandag 18 maart 2019)

&&&

Eenvoudige zege voor LSG (11 febr.)

Leiden – Adel verplicht. De kersverse Leidse Sportploeg van het Jaar, LSG Intellimagic (zie teamfoto), handhaafde zich makkelijk aan kop van de landelijke meesterklasse.  HWP Sas van Gent werd met een 6-4 nederlaag terug naar huis gestuurd.
“Je kunt dit best een oerdegelijke zege noemen,” aldus spelend teamleider Edwin van Haastert direct na afloop van een wedstrijd die in feite nooit een wedstrijd werd.

LSG’er Eelke Wiersma proefde veel ontzag bij de tegenstander. “We zijn koploper en regerend landskampioen, maar er is hier en daar toch wel een beetje erg veel respect voor ons.
Ik kreeg al snel een uitgestoken hand voor akkoord na mijn remiseaanbod terwijl  de stand daar geen aanleiding voor gaf.”

Na een snelle partijwinst van LSG’s jonge talent Casper Schoppen werd door een handjevol  LSG’ers via enkele remises de voorsprong geconsolideerd. Van Haastert: “Jammer voor Casper dat hij een ronde heeft gemist, anders ging hij nu voor een grootmeesternorm. Nadat voor ons iets minder staande partijen in remise waren geëindigd, kon het al niet meer verkeerd gaan.”
Met nog een tweetal remises aan de topborden van Arthur Pijpers en Predrag Nikolic werden door partijwinst van Jelmer Jens beide matchpunten veiliggesteld.

Ook de Leidse Sportman van het Jaar Erik van den Doel – weliswaar in Rotterdamse dienst – haalde afgelopen weekeinde speciale krachten uit die benoeming, want hij won in de competitie van meervoudig nationaal kampioen Loek van Wely.

(Jan Bey, Leidsch Dagblad, maandag 11 februari 2019)

&&&

LSG als koploper winterstop in (17 dec)

In de laatste ronde voor de winterstop heeft LSG IntelliMagic de leiding genomen in de landelijke meesterklasse schaken. In Rotterdam werd een 3½-6½ matchwinst behaald op subtopper Charlois Europoort. Regerend landskampioen LSG ligt daarmee op koers voor prolongatie van de landstitel. “Onze winst was te verwachten, want we brachten gemiddeld meer rating achter de borden”, aldus playing captain Edwin Van Haastert. “We gaan dankzij verrassende uitslagen bij de concurrentie nu zelfs alleen op kop. Titelfavoriet Kennemer Combinatie verloor opnieuw en koploper BSG Bussum kwam niet verder dan een gelijkspel. We zullen alleen nog even aan het bordsaldo moeten werken, want we staan na vijf ronden qua bordpunten op een magere plus drie.”

Het Leidse tiental – dat inmiddels met teamshirts van de sponsor speelt – nam al snel een 2-0 voorsprong. Op de eerste twee topborden hadden de Rotterdammers ‘zwakkere’ spelers geplaatst tegen speler/trainer grootmeester Predrag Nikolic en Arthur Pijpers, waardoor beide LSG’ers een snelle partijwinst konden bijschrijven. (Archieffoto). Na twee regelmatige remises van Jelmer Jens en teamleider Van Haastert stond er een degelijke 1-3 op het scoreformulier. Dat bracht de Leidse ploeg enige rust en gezien de betere stellingen halverwege de wedstrijd werd een ruime zege verwacht. Nadat Mark van der Werf het dertienjarige Belgische talent Daniel Dharda op fraaie wijze had verslagen liep LSG met enige remises uit naar 5½ bordpunten, zodat beide matchpunten in Leidse handen waren.

Van Haastert: “Het ging verder allemaal voorspoedig, hoewel er enige remises binnenkwamen vanuit betere standen van ons, maar die waren goed voor de matchpunten. De meeste pret hadden we met de laatste partij die nog bezig was.“
Als laatste zaten namelijk de Leidse grootmeester Erik van den Doel (in Rotterdamse dienst) en het 16-jarige LSG-talent Casper Schoppen nog achter het bord. Na een gelijk opgaande strijd met veel tactische wendingen aan beide kanten forceerde de Leidse grootmeester Van den Doel de partij maar Schoppen omzeilde in ijskoude stijl alle dreigingen en won de partij. Van Haastert: “Het gaat allemaal boven verwachting, maar we zullen in de tweede helft van de competitie nog wel even ons best moeten doen.”

(Jan Bey, Leidsch Dagblad, maandag 17 december 2018)

&&&

Prijsschieten voor schakers LSG (26 nov.)

Leiden – LSG IntelliMagic heeft zijn gedeelde koppositie in de landelijke meesterklasse gehandhaafd dankzij een zwaar bevochten matchzege op MuConsult Apeldoorn (5½-4½). De Apeldoorners kenden vanuit het verleden de verrassende opstellingen van LSG. De Leidenaren komen veelal met een gehusselde opstelling aan de borden waardoor de voorbereiding van de tegenstander wordt bemoeilijkt. De  Apeldoorners haalden echter dezelfde truc uit, waardoor er grote verrassingen qua opstelling achter de borden te zien waren. ”De wedstrijd was erg moeilijk te spelen en onvoorspelbaar met de sterke spelers van de topborden tegen de lagere bordspelers. Hierdoor werd het een potje prijsschieten”, aldus teamleider Edwin van Haastert (foto LD).

LSG kwam desondanks vrij snel op voorsprong doordat grootmeester Predrag Nikolic zijn ‘zwakkere’ opponent in no-time versloeg en met twee remises van Jan-Willem de Jong en Edwin van Haastert was er lange tijd een Leidse voorsprong van 2-1. De 2-2 kwam op het formulier doordat Martin Roobol tegen een Apeldoornse topspeler zijn eerste nul in de competitie moest slikken. Rudy van Wessel verloor van Leiden Chess titelhouder grootmeester Roeland Pruijssers, maar Arthur Pijpers – voor deze strijd aan het laatste bord geposteerd – trok de stand weer in evenwicht: 3-3. Na een vechtremise van Eelke Wiersma ontstond een hele spannende slotfase en kon de winst nog naar beide kanten gaan.

Cruciaal waren de partijen van Casper Schoppen en Jelmer Jens.  Na een stukoffer van Schoppen verdwaalde zijn tegenstander in een razend moeilijke stelling en maakte de jonge LSG’er het fraai af. Van Haastert: “Het zou mij niet verbazen als Casper Schoppen met deze partij de ronde schoonheidsprijs gaat winnen.” Ook Jens was tegen een sterke opponent knap teruggekomen en nadat zijn tegenstander een pionoffer verkeerd beoordeelde kwam ook hier een vol punt voor LSG op het scoreformulier en bleven beide matchpunten in Leiden (5½-3½). Dat hierna na een lang gevecht Michiel Bosman alsnog verloor mocht de pret niet drukken. Van Haastert: “Als er een pechprijs zou bestaan ging die naar Bosman, want hij kwam drie kwartier later achter zijn bord omdat hij een aanrijding had en hij kreeg ook nog een bon.”

(Jan Bey, Leidsch Dagblad, maandag 26 november 2018)

&&&

Knap herstel voor Leidse schakers (6 nov)

Landskampioen LSG IntelliMagic heeft zich door een fraaie 6½-3½ winst op koploper En Passant (Bunschoten-Spakenburg) knap hersteld van de grote nederlaag in de vorige ronde. Alle teams in de meesterklasse hebben puntverlies geleden en nu gaan er zes ploegen aan de leiding.

“En Passant kwam weliswaar verzwakt op, maar er werden toch enige verrassend sterke spelers uit de hoed getoverd”, aldus playing captain Edwin van Haastert. “Echter de matchzege kwam comfortabel tot stand en was geen moment in gevaar.”

De Leidse ploeg liep na een snelle partijwinst van teamleider Van Haastert zelf al snel uit naar een beslissende 4-1 voorsprong en die werd niet meer uit handen gegeven.

(Jan Bey, Leidsch Dagblad, maandag 5 november 2018)

&&&

Leidse schakers gaan flink onderuit tegen sterke ploeg (10 okt)

LSG IntelliMagic zal het moeilijk krijgen om hun vorig seizoen veroverde landstitel te kunnen prolongeren. Kennemer Combinatie (KC) kwam op volle oorlogssterkte naar Leiden en ging met een 8-2 matchwinst terug naar Haarlem. “Helaas is het niet gelukt om de goede start van de competitie een passend vervolg te geven tegen de gedoodverfde titelfavoriet,” aldus teamleider Edwin van Haastert, “gelukkig had KC het een beetje spannend gemaakt door in de eerste ronde verrassend onderuit te gaan en konden ze zich niet nog een uitglijder permitteren. Dat was ook wel te zien aan hun opstelling.

De Leidse ploeg kwam snel op grotere achterstand. Casper Schoppen was thuis z’n huiswerk aan het maken en was vergeten dat hij moest spelen. Voor de wedstrijd hadden de KC-grootmeesters Jorden van Foreest en Loek van Wely de Haarlemse ploeg in vooruit gespeelde partijen op een 2-0 voorsprong gezet, vanwege hun  deelname aan de Nederlandse ploeg in de Olympiade te Batumi (Georgië). Toen sterke LSG partijen van onder meer Michiel Bosman en Eelke Wiersma niet het verwachte volle punt opleverde en Mark van der Werf onverwacht verloor was de Leidse weerstand gebroken.

(Jan Bey, Leidsch Dagblad, maandag 8 oktober 2018)

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.