Volle bak in Pieterskerk voor ‘Chess on Tour’..

‘Chess on Tour’ noemt de organisatie van de 81e Tata Steel Chess Tournament het ‘schoolreisje’ van de 14 wereldtop grootmeesters in de Masters. Op woensdag 23 januari jl. kwam het Tata toernooi naar kennisstad Leiden. De tiende ronde (heel belangrijk voor de eindfase) werd naar Leiden gehaald door de 100-jarige Leidse SC Philidor (lees: Ton Kohlbeck en zijn organisatieteam) en dat bleek een schot in de roos.

De Leidse sportwethouder Paul Dirkse was gevraagd om het festijn te openen middels de traditionele gongslag waarna de stilte in de kerk niet meer mocht worden verbroken. Het was dan ook muisstil.
Dirkse deed dit overigens als locoburgemeester, want burgervader Henri Lenferink was verhinderd, maar zou later wel aanschuiven in de Burgerzaal van het Stadhuis voor een fraai schaaksymposium met een presentatie van ongeveer tien sprekers. Opvallend hierbij was de voordracht van professor Erik Scherder (foto TMG) die met veel humor vertelde hoe onze hersenen (samen)werken en dat onder meer het schaken voor een goede gezondheid zorgt. Schaken voor jongeren geeft tevens een goede ontwikkeling van de hersenen en is belangrijk voor je maatschappelijke toekomst.

Het symposium werd – evenals het Tata toernooi in de Pieterskerk – door een opvallend grote groep belangstellenden bezocht. In een trailer onderaan dit bericht kunt u een sfeerbeeld uit de Pieterskerk aantreffen. Tevens werden de schaakteams van het Stedelijk Gymnasium (Fruinlaan) in het zonnetje gezet, omdat ze zowel bij de onderbouw als bij de bovenbouw het Nederlands kampioenschap behaalde. Hier op de foto met beide teams en Henri Lenferink nog net zichtbaar op de achtergrond.

Die tiende Tata speelronde gaf overigens een paar goede gevechten te zien en de uitslagen bracht wereldkampioen Magnus Carlsen aan de leiding en onze nationale trots Anish Giri won ook zijn partij en kwam daarmee op een half punt als tweede in de stand. Het toernooi in Wijk aan Zee duurt nog tot zondag 27 januari.

 

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.