Prijsschieten voor schakers LSG

Leiden – LSG IntelliMagic heeft zijn gedeelde koppositie in de landelijke meesterklasse gehandhaafd dankzij een zwaar bevochten matchzege op MuConsult Apeldoorn (5½-4½). De Apeldoorners kenden vanuit het verleden de verrassende opstellingen van LSG. De Leidenaren komen veelal met een gehusselde opstelling aan de borden waardoor de voorbereiding van de tegenstander wordt bemoeilijkt. De  Apeldoorners haalden echter dezelfde truc uit, waardoor er grote verrassingen qua opstelling achter de borden te zien waren. ”De wedstrijd was erg moeilijk te spelen en onvoorspelbaar met de sterke spelers van de topborden tegen de lagere bordspelers. Hierdoor werd het een potje prijsschieten”, aldus teamleider Edwin van Haastert (foto LD).

LSG kwam desondanks vrij snel op voorsprong doordat grootmeester Predrag Nikolic zijn ‘zwakkere’ opponent in no-time versloeg en met twee remises van Jan-Willem de Jong en Edwin van Haastert was er lange tijd een Leidse voorsprong van 2-1. De 2-2 kwam op het formulier doordat Martin Roobol tegen een Apeldoornse topspeler zijn eerste nul in de competitie moest slikken. Rudy van Wessel verloor van Leiden Chess titelhouder grootmeester Roeland Pruijssers, maar Arthur Pijpers – voor deze strijd aan het laatste bord geposteerd – trok de stand weer in evenwicht: 3-3. Na een vechtremise van Eelke Wiersma ontstond een hele spannende slotfase en kon de winst nog naar beide kanten gaan.

Cruciaal waren de partijen van Casper Schoppen en Jelmer Jens.  Na een stukoffer van Schoppen verdwaalde zijn tegenstander in een razend moeilijke stelling en maakte de jonge LSG’er het fraai af. Van Haastert: “Het zou mij niet verbazen als Casper Schoppen met deze partij de ronde schoonheidsprijs gaat winnen.” Ook Jens was tegen een sterke opponent knap teruggekomen en nadat zijn tegenstander een pionoffer verkeerd beoordeelde kwam ook hier een vol punt voor LSG op het scoreformulier en bleven beide matchpunten in Leiden (5½-3½). Dat hierna na een lang gevecht Michiel Bosman alsnog verloor mocht de pret niet drukken. Van Haastert: “Als er een pechprijs zou bestaan ging die naar Bosman, want hij kwam drie kwartier later achter zijn bord omdat hij een aanrijding had en hij kreeg ook nog een bon.”

(Jan Bey, Leidsch Dagblad, maandag 26 november 2018)

&&&

Knap herstel voor Leidse schakers (6 nov)

Landskampioen LSG IntelliMagic heeft zich door een fraaie 6½-3½ winst op koploper En Passant (Bunschoten-Spakenburg) knap hersteld van de grote nederlaag in de vorige ronde. Alle teams in de meesterklasse hebben puntverlies geleden en nu gaan er zes ploegen aan de leiding.

“En Passant kwam weliswaar verzwakt op, maar er werden toch enige verrassend sterke spelers uit de hoed getoverd”, aldus playing captain Edwin van Haastert. “Echter de matchzege kwam comfortabel tot stand en was geen moment in gevaar.”

De Leidse ploeg liep na een snelle partijwinst van teamleider Van Haastert zelf al snel uit naar een beslissende 4-1 voorsprong en die werd niet meer uit handen gegeven.

(Jan Bey, Leidsch Dagblad, maandag 5 november 2018)

&&&

Leidse schakers gaan flink onderuit tegen sterke ploeg (10 okt)

LSG IntelliMagic zal het moeilijk krijgen om hun vorig seizoen veroverde landstitel te kunnen prolongeren. Kennemer Combinatie (KC) kwam op volle oorlogssterkte naar Leiden en ging met een 8-2 matchwinst terug naar Haarlem. “Helaas is het niet gelukt om de goede start van de competitie een passend vervolg te geven tegen de gedoodverfde titelfavoriet,” aldus teamleider Edwin van Haastert, “gelukkig had KC het een beetje spannend gemaakt door in de eerste ronde verrassend onderuit te gaan en konden ze zich niet nog een uitglijder permitteren. Dat was ook wel te zien aan hun opstelling.

De Leidse ploeg kwam snel op grotere achterstand. Casper Schoppen was thuis z’n huiswerk aan het maken en was vergeten dat hij moest spelen. Voor de wedstrijd hadden de KC-grootmeesters Jorden van Foreest en Loek van Wely de Haarlemse ploeg in vooruit gespeelde partijen op een 2-0 voorsprong gezet, vanwege hun  deelname aan de Nederlandse ploeg in de Olympiade te Batumi (Georgië). Toen sterke LSG partijen van onder meer Michiel Bosman en Eelke Wiersma niet het verwachte volle punt opleverde en Mark van der Werf onverwacht verloor was de Leidse weerstand gebroken.

(Jan Bey, Leidsch Dagblad, maandag 8 oktober 2018)

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.