Vijf debutanten in de Tata Steel Chess Masters

Wereldkampioen Magnus Carlsen, die momenteel in Londen zijn titel verdedigt, is in januari weer van de partij tijdens de 81ste Tata Steel Chess Tournament, zo heeft de organisatie vandaag in de Leidse Pieterskerk bekendgemaakt. Het is het langst lopende gesponsorde sportevenement in ons land.

Om de Masters topgroep bekend te maken was de organisatie neergestreken in de historische kerk samen met de sterke Nederlandse troef Anish Giri. In het openingswoord van Tata directeur Theo Henrar sprak hij de hoop uit dat het niveau van dit topevenement de jongste wereldburgers zou aanspreken. Henrar: “Het schaken kweekt tevens begrip voor elkaar en daar is nu meer dan ooit behoefte aan.”

Giri als de nummer vijf van de wereldranglijst analyseerde de speelsterkte van iedere naam die toernooidirecteur Jeroen van den Berg bekendmaakte.
Dertien van de veertien deelnemers zijn nu bekend en daaronder zijn vijf debutanten. Van den Berg: “Het is best wel uniek dat er vijf nieuwe spelers in de Masters spelen, maar het zijn wel spelers die tot de wereldtop behoren.”  Deelnemer nummer veertien komt op 1 december a.s. van de nieuwe ACP-wereldranglijst.

Masters
De kroongroep van het jaarlijkse internationale schaaktoernooi in Wijk aan Zee komt op 23 januari een speelronde in de Pieterskerk afwerken in het kader van de 100-jarige Leidse schaakvereniging Philidor. Op een vraag van KNSB-voorzitter Marleen van Amerongen waar Giri in ons land graag nog meer zou willen spelen merkte hij gevat op ‘dat hij dit graag zo dicht mogelijk bij zijn woonhuis in Rijswijk zou doen’.

Deelnemers Masters 2019:
Magnus Carlsen  2835 (Noorwegen) – Shakhriyar Mamedyarov 2817 (Azerbeidjan) – Ding Liren 2816 (China) – Anish Giri 2780 (Nederland) – Vladimir Kramnik 2777 (Rusland) – Viswanathan Anand 2773 (India) – Ian Nepomniachtchi 2763 (Rusland) – Teimour Radjabov 2757 (Azerbeidjan) – Jan-Krzysztof Duda 2738 (Polen) – Samuel Shankland (2724 (Amerika) – Vladimir Fedoseev 2714 (Rusland) – Vidit Santosh Gujrathi 2702 (India) – Jorden van Foreest 2614 (Nederland) en nog een deelnemer van de ACP ranglijst per 1 december.

Zie ook een sfeervolle gastcolumn van onze site fotografe Maaijveld (rechts onder bloggen).

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.