Vernieuwd seizoen landelijk schaken

Over een week gaat de geheel vernieuwde en vooral flink uitgebreide landelijke schaakcompetitie van start (KNSB). Veel clubs uit Leiden en omgeving hebben hun deelname aan die competitie kunnen uitbreiden met meerdere teams. Regerend landskampioen LSG IntelliMagic heeft dit keer maar liefst zeven teams in de landelijke strijd. Het Leidse vlaggenschip van captain Edwin van Haastert zag een tweetal sterke spelers vertrekken. De Duitse grootmeester Jan Sprenger – nam een baan in Italië aan – en IM Rudy van Wessel, maar is echter nog altijd één van de topteams in de Meesterklasse. Concurrentie zal vermoedelijk komen van het Haarlemse Kennemer Combinatie, want die versterkte zich met GM Jorden van Foreest en dat naast meervoudig NK Loek van Wely al in de gelederen. In de tweede ronde (6 oktober) is er direct al in Leiden een confrontatie met dit Haarlemse team.

Lagere klasses
In de eerste klasse B zien we het aloude Philidor Leiden terugkeren. Dit Leidse tiental promoveerde dankzij het terugtrekken van het Groningse Sissa. De Groningers zagen veel sterk spelende leden vertrekken waardoor er geen noemenswaardige eerste en tweede team kon worden samengesteld. Ook Voorschoten speelt in die klasse en doet dit met zeven (!) zelf opgeleide jongeren in het team.
In de tweede klasse spelen Oegstgeest’80 (met zijn twee traditionele meesters in het team maar helaas zwakke staartborden) en de LSG-reserves. Het tweede team van LSG (gem. net boven de 2100 rating) zal evenals Oegstgeest’80 moeten vechten voor handhaving.

Nieuw jasje?
Het jongerenteam van Leiderdorp springt in de derde klasse in het oog met zijn nieuwe kopman grootmeester Daan Brandenburg (voormalig Groningen) die in Leiderdorp is komen wonen. Hij zal het team gaan trainen en met zijn deelname in het team daardoor flink versterken.
De vierde en vijfde klasse is dit jaar het nieuwe jasje. De schaakclubs kunnen voortaan zelf kiezen om deel te gaan nemen aan de landelijke competitie dan wel aan de regionale competitie (beiden mag ook), waardoor de promotieregeling voor de regiokampioen is komen te vervallen. Opvallend in deze klassen zijn de teams van LSG 3 t/m 7 (!) alsmede Philidor Leiden 2 en 3.

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.