BV De Engel start matig in eerste bekerwedstrijd

De uitwedstrijd op vrijdag 13 april tegen de BV HWA in Alblasserdam bracht ons geen geluk. We kenden het team en de omstandigheden.

Erik van Dijk (110-38/2) mocht het spits afbijten tegen routinier Jan van Krimpen (150-38/3). Jan wachtte op zijn kansen en besliste het partijverloop met series van 79 en 52, na 10 beurten. Erik kon zijn draai niet vinden en moest lijdzaam toezien.

Op de andere tafel speelde Ivo Opstal ((140-38/2) een geconcentreerde sterke partij tegen Dimitri Katsis (201-38/2).

Een serie van 48 en op het juiste moment een beslissende slotserie van 32 brachten hem terecht de winstpunten. Louis Opstal (200-57/2) had een zeer lastige tegenstander aan Ricardo Goud (240-57/2). Een serie van 100 door Ricardo maakte het verschil. Ondanks een partijslot met nog enkele kansen voor Louis, maakte Ricardo de partij en laatste carambole uit in de negende beurt.

Cas Juffermans (140-38/2) moest Jos Vlot (190-38/2) voor laten gaan in de afstoot. Dat leverde een serie van 53 op. Cas kon niet voldoende antwoorden in het begin. Twee keer te zacht afstoten van Cas, bracht Jos na vier goede beurten op 120. Een paar betere beurten brachten de kansen terug in het spel van Cas. Jos liep uit in de tiende beurt. Cas kon in de nabeurt 37 caramboles op tafel leggen. Hij kwam er 25 tekort op gelijk te spelen.

Dat maakte van deze uitwedstrijd een pittige nederlaag. Er is thuis op de maandagavond van 23 april veel werk aan de winkel. Zo lang de wedstrijd niet gespeeld is, staat de einduitslag nog niet vast. Hoop doet leven. Je weet maar nooit.

Cas Juffermans.

&&&

BV De Engel door in het bekertoernooi (15 febr.)

De returnwedstrijd op 14 februari, tegen de BV De Hazelaar uit Rosmalen beloofde loodzwaar te worden. De winst van 6-2 in de thuiswedstrijd bood geen enkele zekerheid, wel kansen. De Hazelaar leidt de 4e poule in de kadercompetitie. Alle spelers zijn in vorm. Vier jaar geleden werden we in Rosmalen door hen uit de beker gewipt, met 1 carambole verschil. Minimaal twee punten pakken en letten op de totaalscore in caramboles, was het devies.

Ivo Opstal (140 38/2) speelde tegen Dennis Polman (170 57/2). Ivo had de partij lang in handen, met o.a. een serie van 41. In de eindfase kreeg Dennis lucht, door een te zachte stoot van Ivo en een nipte misser in een lastige positie. Dennis kwam in zijn ritme en liep uit met een serie van 83.

De partij van Erik van Dijk (110 38/2) tegen Piet de Jongh (160 38/2) kende een soortgelijk verloop. Erik kon de voorsprong door enkele vervelende missers niet meer vasthouden. Piet maakte de partij uit met 44. Nu kon Erik in de nabeurt verdiend gelijk maken en een kostbaar wedstrijdpunt binnen slepen.

De dreiging van uitschakeling hing nog steeds levensgroot boven de wedstrijd.
Louis Opstal (200 57/2) kon in het partijverloop geen overwicht krijgen op hun kopman Alex Ulijn. Met een serie van 83 verkreeg Alex een voorsprong in de wedstrijd. In de eindfase, met wisselende kansen voor beiden, kon Louis na veertien beurten de broodnodige winstpunten pakken. Alex had geen nastoot om eventueel gelijk te komen. De behaalde drie punten waren genoeg om als winnaar verder te mogen naar de volgende ronde.

Op de andere tafel kon Cas Juffermans (140 38/2) Jordy Kanters (240 57/2) lang in bedwang en zelf regelmatig scoren. Zijn serie in de laatste beurten van 73 was niet voldoende. Cas speelde de laatste vijf caramboles en Jordy maakte onvoldoende caramboles in de nabeurt om een wedstrijdpunt te pakken.

Deze avond was voor ons “de revanche voor André van der Aart”, die toen wel, maar dit keer niet mee kon spelen. De thuisreis was lang maar plezierig.

Cas Juffermans.

&&&

BV De Engel pareert op millimeters (7 febr.)

De thuiswedstrijd tegen het team van De Hazelaar 1 uit Rosmalen, was op maandagavond 5 februari jl. in het biljartcentrum van BV De Kuip te Noordwijk. Teammanager, gastheer en clubtrainer André van der Aart had alles gedaan – samen met een aantal clubleden van de BV De Kuip recreantengroep – om er een mooie biljartavond van te maken. André maakte vier jaar geleden ook deel uit van het team van BV De Engel, toen we uit nipt van BV De Hazelaar 1 verloren.

Deze thuiswedstrijd begon kopman Louis Opstal (200-57/2) tegen Jordy Kanters (57/2-240). Het liep makkelijk voor Louis in vorm en Jordy kon alleen door een serie van 75 nog enige dreiging uitoefenen op de mogelijke uitslag. In elf beurten won Louis deze gedegen partij overtuigend tegen een gekende topkadrist.

Erik van Dijk (110-38/2) begon zijn partij tegen Dirk van Buuren (120-38/2) met goed spel. Verzorgd en geconcentreerd verzamelde hij zijn caramboles zoals in de laatste weken. Halverwege miste Erik onverwachts twee gunstige posities op rij. Dat kwam hij niet meer te boven. Dirk nam de partij over en speelde uit naar partijwinst in tien beurten.

In de tweede sessie had Cas Juffermans (140-38/2) te maken met ervaren stylist Dennis Polman (170-57/2). Cas Juffermans begon zijn partij met 29 caramboles, maar miste een eenvoudige bandstoot. Daarna ontspon zich een biljartstrijd, met een regelmatig scorende Cas en een haperende psychisch kwetsbare Dennis. Tactisch werd er door beiden hoog spel gespeeld met posities en lastige stootbeelden. Cas kon uitlopen in twaalf beurten, omdat Dennis de controle op spelposities meer en meer uit handen gaf, waardoor zijn series beperkt bleven.

Ivo Opstal (140-38/2) kruiste op de andere tafel de keu met Piet de Jongh (160-57/2). Zijn regelmatige scores zette Piet op een duidelijke achterstand. In de eindfase liet Ivo even de concentratie verslappen. Door een serie van 58 kwam Piet ook in het zicht van de meet. Ivo speelde de partij uit in 16 beurten. In de gelijkmakende beurt haalde Piet 12 van de nog te maken caramboles. De laatste carambole ging op millimeters mis in een onmogelijk kleine hoek bij de korte band.

Dat bracht de eindstand op een 6-2 overwinning voor de BV De Engel. Dit biedt mogelijkheden om op woensdag 14 februari uit in Rosmalen te knokken voor de winst, om zo misschien de volgende ronde in dit kader-bekertoernooi te bereiken. De winnaar schuift door naar de laatste acht deelnemende teams. We spelen uit opnieuw in dezelfde opstelling.

Cas Juffermans

 

&&&

BV De Engel opnieuw verder in de bekercompetitie (17 dec.’17)

De dubbele bekerwedstrijd in Noordwijk, tegen de BV D.O.S. ’71 uit de gemeente Heesch, afgelopen zaterdag 16 december, kende een gedreven team van BV De Engel. Er moest gewonnen worden om door te mogen in de knock-out fase van de bekerwedstrijden voor kaderteams.

Er werd op vier tafels gelijk gespeeld. Leden van de BV De Kuip verzorgden de arbitrage aan de tafels. Andere clubleden verzorgden de spelers en belangstellenden met drankjes en een heerlijke lunch van erwtensoep en belegde broodjes  in de pauze na de eerste ronde.

Cas Juffermans had aanvankelijk een mooie voorsprong op tegenstander Tonnie van der Ven. Na 10 beurten raakte Cas het vertrouwen kwijt en kon Tonnie zonder veel moeite met een serie van 36 uitspelen naar winst. In de revanchepartij liet Cas het niet meer zo ver komen. Negen beurten en een vroege serie van 53 leidden nu wel naar winst.

Louis Opstal had in de eerste partij kader 57/2 tegen Tonnie van de Wetering moeite om terug te komen. Zijn tegenstander legde een serie van 107 op het laken. Toch lukte het Louis om met een slotbeurt van 32 als eerste uit te gaan voor zijn 160 caramboles. In de tweede wedstrijd antwoordde Louis goed op een serie van 79, met een beurt van 66. In zeven beurten was de dubbele winst een feit.

Ivo Opstal had het moeilijker tegen Bert Thoonen. In de eerste partij was een serie van 55 nodig voor Ivo, om als eerste uit te kunnen gaan. De tweede ontmoeting was makkelijker. Bert zag dat winst er voor zijn team niet meer in zou zitten.  Ivo rondde de partij af met een serie van 32.

Erik van Dijk heeft als extra wapen een grote slotbeurt. In de eerste partij timmerde hij de pot dicht met een beslissende serie van 56. Tegenstander Wim Vissers zag in de tweede partij hetzelfde gebeuren. Erik ging in de elfde beurt opnieuw uit maar nu met een serie van 36. Een goede dag voor de BV De Engel. Deze duidelijke winst brengt ons in de volgende ronde van dit bekertoernooi.

Cas Juffermans

&&&

BV De Engel verder in de bekercompetitie (13 okt)

De dubbele bekerwedstrijd tegen BV De Ram uit Roosendaal, vond plaats op maandag 9 en woensdag 11 oktober in Noordwijk, bij BV De Kuip, alsmede in Roosendaal. De kwaliteit van de tegenstander kenden we nog uit de halve finales van de landelijke beker in Doetinchem.

Louis Opstal lukte het om kader 57/1 topspeler Demi Pattiruhu thuis op een gelijk spel te houden in 9 beurten. Uit sloeg hij psychologisch op het juiste moment toe om de beslissing te forceren in de twaalfde beurt van de partij. Een prestatie van formaat, op de gladde en slippende Buffalo Pro nylonlakens in Roosendaal. Een zegen misschien voor driebanders, een kwelling voor libristen en kadristen. BV De Engelspelers hadden er allen bij aanvang van de partijen veel speelhinder van.

Ivo Opstal kon thuis wel winnen van Adrie Pols, maar in West Brabant speelde het materiaal hem parten. Inzet en strijdlust konden het tij daar niet meer keren. Cas Juffermans kon thuis de partij in negen beurten niet naar winst leiden. Rene maakte onverwachts een fraaie serie van 60. Bijna ging het in Brabant weer mis,  tegen Rene Boersen. Een paar zware slotbeurten leverden slechts 1 punt op, omdat Rene een goede nabeurt had, welke hem terecht een gelijkspel opleverde.

Frank Duivenvoorden, ruim en soepel spelend, gaf Peter van Dongen het nakijken in een moeizame partij. De uitwedstrijd was dit keer voor rekening van Erik van Dijk. Thuisspeler Peter van Dongen leek op winst af te koersen, tot Erik in een vlaag van biljartinspiratie de resterende 63 caramboles op het laken legde. De hoogste serie van de avond. Daar was Peter in de nabeurt niet tegen opgewassen. De winst was, met het applaus van de teamgenoten, een 5-3 overwinning. Samen met de 5-3 uitslag in wedstrijdpunten van de thuiswedstrijd is voortzetting van dit bekerwedstrijdtoernooi verzekerd.
Wie de tegenstander wordt is nog een vraagteken.  We kijken er naar uit.

Cas Juffermans.

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.