Vier winnaars in 78e Noteboom weekendtoernooi

Voor de 6e ronde op zondagmiddag 18 februari waren er nog tien kanshebbers op de hoofdprijs in het Noteboom weekendtoernooi. Maximaal vijf winnaars dus. Het werden er vier: Benjamin Bok, Petar Arnaudov, Robby Kevlishvili en Roeland Pruijssers eindigden allemaal op 5 punten (uit 6 ronden). Op basis van SB punten (weerstandsberekening) krijgt de 16-jarige Robby Kevlishvili (Zoetermeer) zijn naam op de Noteboom wisselbeker.

Het was ook mooi om te zien dat er aan de bovenste borden al wat snelle remises en een beslissing vielen terwijl de strijd aan de eerste vijf borden onverstoord doorging.

Roeland Pruijssers was zijn tegenslag in de vierde ronde uitstekend te boven gekomen, door te eindigen met twee overwinningen op de zondag. In de laatste ronde won hij een complexe partij tegen Mark van der Werf die Roeland nog wel eens wilde testen in het Konings Indisch. Helaas voor hem koos zwart ditmaal voor een Hollandse opening. Mark kreeg vanuit de opening een gevaarlijk initiatief, maar toen hij tot twee keer aan toe mistastte, sloeg Roeland genadeloos hard toe.

Petar Arnaudov was daarna degene die de felicitaties in ontvangst mocht nemen. Hij versloeg de grote verrassing van het toernooi – Ruud van Megen – in een zeer solide partij. In een Siciliaans Marcozy kreeg had hij wat meer ruimte en kon bogen over een prettig plusje. Hij speelde echter wat planloos verder en met een goed geplande break kreeg zwart voldoende tegenspel. Net toen de stelling volledig in even wicht leek, maakt zwart opeens een enorme blunder en was het direct voorbij.

Nico Zwirs speelde met zwart tegen Robby Kevlishvili een dubieus zijvariantje van de klassieke Siciliaan. Robby pakte de pion en consolideerde langzaam maar zeker zijn stelling. Een wanhoopsoffer van zwart werd makkelijk opgevangen waardoor Robby ongeslagen op 5 uit 6 kwam.

Benjamin Bok speelde de langste partij van de dag. Hij speelde met zwart een rustige Siciliaan tegen Quinten Ducarmon die langzaam overging in een soort gesloten Spanjaard. De stelling was lange tijd volledig in evenwicht totdat de dames van het bord gingen en zwart een prettige plus in het eindspel kreeg. Beide spelers hadden echter vrijwel geen tijd meer en de vraag was of Benjamin voldoende tijd had om de partij te winnen. Hij werd echter geholpen door een foutieve claim van Quinten waardoor hij er 2 minuten bij kreeg van de arbiter. Dit bleek voldoende om te winnen zodat ook hij zich bij de winnaars kon voegen.

Lees verder in een verslag van Edwin van Haastert (met partijanalyses) op de website van LSG/Noteboomtoernooi.

(Foto archief Maaijveld voor Spel of Sport)

&&&

Grootmeesters in 78e Noteboomtoernooi (13 febr.)

Predrag Nikolic, kopman van LSG Intellimagic, doet een gooi naar zijn 5e eindzege in het Noteboom weekendtoernooi. Hij zal stevige concurrentie krijgen van Benjamin Bok (winnaar 2016) en Roeland Pruijssers. Laatstgenoemde was al vaak succesvol in het Leiden Chess Tournament in Leiden, maar het prestigieuze Noteboom staat nog niet op zijn palmares. Of krijgen we een verrassende winnaar dit jaar? Grootmeesters zijn sterk, maar niet onverslaanbaar.

Het aantal aanmeldingen volgt de lijn van vorig jaar – voorlopig sluiten we de aanmeldingen nog niet, maar als je echt graag meedoet aan het toernooi, dan is het advies om niet te lang te wachten. Je kunt je nog aanmelden voor alle groepen, inclusief de vierkampen.

Over de vierkampen gesproken; de vierkampen worden zoveel mogelijk op gelijkwaardige rating ingedeeld, waarbij we proberen te voorkomen dat clubgenoten in dezelfde poule komen. De invulling van namen in het schema gebeurt via een ‘randomizer’ oftewel, er valt niet te voorspellen wie 2x wit en wie 2x zwart gaan krijgen. Je hoort het op vrijdagavond, even na 19:00 uur.

Alle deelnemers ontvangen enkele dagen voor aanvang van het toernooi een e-mail met meer informatie. Mocht dit nog altijd niet alle vragen beantwoorden, dan staan we voor jullie klaar via de contact-knop op de Noteboomsite. Denk aan de vitaminen in deze periode, en blijf uit de buurt van dat vervelende griepvirus!
We zien je graag op vrijdagavond in de fraaie congreszaal van CORPUS ‘reis door de mens’.

Folkert-Jan Geertsma op de website van LSG Leiden.

(Foto archief Maaijveld voor Spel of Sport)

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.