Van der Werf als enige ongeslagen

Mark van der Werf bleef in de Tata TOP-tienkamp als enige speler zonder verliespartij. Behalve winst op de 14-jarige Nurgyul Salimova liet het lijstje van de LSG’er louter remises zien. Des te verrassender was het dat hij in de slotronde uitgerekend tegen koploper Stefan Kuipers winst boekte. “Hij bood al na zo’n vijftien zetten remise aan”, aldus Van der Werf “maar dat doe ik nooit zo snel dus ging ik door. Op zijn zwakke damevleugel kon ik na een onnauwkeurigheid van hem groot materiaal veroveren.” Over de zeven remises op rij: “Het waren wel echte vechtremises met soms zo’n tachtig of zelfs negentig zetten.”

Dankzij zijn laatste winstpartij eindigde van der Werf op de vierde plaats – een heel wat betere prestatie dan die van clubgenoot IM Arthur Pijpers. Die ging na een droomstart van drie opeenvolgende partijwinsten de afgelopen week maar liefst vier keer onderuit. Van der Werf: “Niet zo vreemd want Arthur speelt zijn partijen altijd wel volgens het principe buigen of barsten.” De neerwaartse spiraal zette in nadat Pijpers van IM Stefan Kuipers verloor. In de daaropvolgende partijen wist hij zich niet te herpakken. Op zondagmiddag probeerde hij urenlang een partij met een pion minder in remisehaven te loodsen maar ook dat lukte hem uiteindelijk niet. Koploper Kuipers moest zijn leidende positie delen met nog twee spelers, maar op SB-score (weerstandsberekening) verdient hij het startbewijs voor Tata Challengers 2019.

(Jan Bey, Leidsch Dagblad, maandag 29 januari 2018)

(Archieffoto SOS: IM Mark van der Werf)

&&&

Droomstart TaTa voor LSG’er Arthur Pijpers (22 jan.)

Internationaal Meester  Arthur Pijpers is uitstekend gestart in het Tata Chess Tournament te Wijk aan Zee. In het eerste weekeinde kreeg de schaker van het Leidsch Schaakgenootschap (LSG) meteen de drie buitenlanders uit de TOP-tienkamp te bestrijden. Hij deed dit zeer overtuigend: op vrijdag won Pijpers van de 14-jarige vrouwenmeester Nurgyul Salimova, vervolgens werd de 29-jarige Russische grootmeester Vasily Papin (met de hoogste rating in de groep) verslagen en op zondagmiddag ging de 19-jarige Australiër Ari Dale onder zijn juk door. Een droomstart.  “Ja, het gaat wel lekker zo”, vertelde een tevreden Pijpers “Ik moet nog even zien of ik dit kan volhouden. Mijn grootste concurrent is Stefan Kuipers die in juli in Leiden het Leiden Chess Tournament won. Die ontmoet ik maandag in de vierde ronde”.

De winnaar van de hoogste tienkamp (TOP) mag in januari 2019 deelnemen aan de tweede grootmeestergroep (Challengers). Voor Pijpers een mooie kans om een grootmeester titelnorm te kunnen behalen. In dezelfde tienkamp doet ook IM Mark van der Werf mee. De LSG’er speelde al eens in die grootmeestergroep (2008), maar moet zich elk jaar opnieuw proberen te plaatsen.  De Leidenaar had een iets mindere start met een drietal remises, maar is zeker nog niet kansloos.  Een groep lager (1A) speelt de Leidse IM Fred Slingerland voor een promotieplaats naar de hoogste tienkamp van volgend jaar. Hij gaat met een halfje voorsprong aan de leiding. De schakers spelen nog zes ronden tot en met zondag 28 januari.

(Jan Bey, Leidsch Dagblad, maandag 22 januari 2018)

(Foto SOS: links met de witte stukken Arthur Pijpers en ernaast Stefan Kuipers)

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.