Anish Giri verliest snelschaak barrage om Tatawinst

Nationale schaaktrots grootmeester Anish Giri had graag zijn profielfoto in de aankomsthal van Sporthal De Moriaan willen zien, maar dat lukte helaas niet (zie foto SOS). Sinds kort is er door de organisatie van het Tata Steel Chess Tournament een barrage verzonnen om de toernooiwinnaar aan te kunnen wijzen. En dan ook nog in een hele andere discipline: snelschaak partijen. Een combifoto werd in het tachtigjarige verleden van het kusttoernooi wel getoond op de ‘Hall of Fame’ in het gebouw, waarom nu dan opeens niet meer, weet ik helaas niet. Enfin, Giri eindigde bovenaan met een gelijke score als Magnus Carlsen en verloor de barrage van de geroutineerde wereldkampioen.

Topamateurs
Bij de topamateurs waren er drie regionale meesters in een strijd verwikkeld voor een promotieplaats naar de Challengers en de TOP tienkamp. In een separaat verslag uit het Leidsch Dagblad van vandaag kunt u vernemen hoe het de LSG’ers Mark van der Werf en Arthur Pijpers is vergaan.

In promotiegroep 1A zat Meester Fred Slingerland (Oegstgeest’80) nog te knokken voor zijn laatste kans op een promotieplek naar de TOP tienkamp van 2019. In de slotronde op zondag won hij dan ook zijn slotpartij, maar de lijstaanvoerder bleef hem een halfje voor. Met zijn score van 6½ punten (uit 9) werd hij ongedeeld tweede en boekte wel sinds enige jaren enige ratingwinst.

(Red.)

&&&

Anish Giri mede aan de leiding (26 jan.)

De Nederlander Anish Giri mede aan kop in 80ste Tata Steel Chess! Wie had dat gedacht na bijna twee weken schaken op dit niveau in de Masters grootmeestergroep (foto SOS: van het podium) te Wijk aan Zee. Komend slotweekeinde zal moeten blijken of we  – na Jan Timman in 1985 – weer een Nederlandse winnaar van dit toernooi mogen verwelkomen.

Giri (nummer 15) deelt die koppositie samen met wereldkampioen Magnus Carlsen (hij won het toernooi vijpodium Mastersf keer eerder) en Shakhriyar Mamedyarov: de nummers 1 en 3 van de wereldranglijst. Dus is hier de absolute wereldtop aanwezig.

Top(b)amateurs
Bij de amateurs hebben de regionale spelers in de top tienkampen uiteindelijk geen rol van betekenis kunnen zijn. Na een daverende start van 3 punten uit zijn eerste drie partijen (zie het LD verslag elders op deze site) leek LSG’er Arthur Pijpers goed op weg naar een startbewijz voor de Challengers grootmeestergroep in januari 2019. Na drie opeenvolgende verliespartijen tegen de concurrentie mag Pijpers niet meer uitzien naar dat startbewijs. Zijn club- en teamgenoot bij LSG IM Mark van der Werf begon met vijf remises en boekte afgelopen woensdag zijn eerste winstpartij. Hij kan met drie zeges in de slotronden nog bovenin eindigen. In promotiegroep 1A ging Leidenaar IM Fred Slingerland met 2½ punt uit 3 aan kop, maar twee verliespartijen wierpen ook hem terug in de stand.

(Red.)

&&&

Goede start Anish Giri (16jan.)

Afgelopen weekeinde ging naast de amateurs in een weekend vierkamp ook de grootmeestergroep(en) van start. In de Masters (wereldtop) had de Nederlandse schaaktrots Anish Giri (15de op de wereldranglijst) een uitstekende start, door beide partijen (za-zo) te winnen. Eerst was hij te sterk voor de voormalige wereldkampioene Hou Yifan en op zondag bleek hij eveneens te sterk voor oud-wereldkampioen Vladimir Kramnik. Een prestatie van formaat en lijkt hij mee te gaan doen om de toernooiwinst in de 80ste editie van het toernooi aan de kust van Wijk aan Zee.

Regio schakers
In de weekend vierkampen zaten in alle sterkte klassen wel regionale schakers te spelen. Namen die bij de redactie bekend zijn scoorden redelijk tot goed in de bovenste vierkampen. Enkele regio resultaten zijn; Dinard van der Laan (Alphense Schaakclub) won in de hoogste klasse (1D) zijn vierkamp met 2 punten (3) door de betere SB-score (weerstand). In de tweede klasse een aantal regionale vrouwen die sterk voor de dag kwamen. Zo won Lisa Hortensius haar vierkamp overtuigend met 2½ punten (3) en een mooie prestatierating van 2273. De Philidor Leiden speelster Leonore Braggaar werd met 1 punt derde in haar groep evenals spelers als Clement van der Laar (Alphen SC) en Ornett Stork (LSG). In de derde klasse zag ik twee spelers van Philidor Leiden (Lambertus v.d. Marel en Wessel Braggaar) een gedeelde groepswinst boeken met 2 punten (3).

&&&

Tata Steel Chess van start (12 jan.)

Dit weekeinde gaat de 80ste editie van het (inter)nationale schaaktoernooi Tata Steel Chess van start. Traditioneel begint het toernooi op vrijdag 12 januari 2018 met de amateurs in de weekend vierkampen en gaat dan door over drie januari weekeinden, in dit geval tot en met 28 januari 2018. Er zijn diverse amateurgroepen met 4-kampen, rapidtoernooi, 10-kampen, relaties, sponsors, journalisten en gemeente en landelijke politici. Te veel om op te noemen, maar er zijn zo’n 1750 amateurs de komende drie weken aan het schaken uit binnen- en buitenland. Blikvangers zijn vanzelfsprekend de twee grootmeestergroepen met de wereldtop in de ‘Masters’ en de ‘Challengers’ groep.

Wereldtop

In het strandtoernooi te Wijk aan Zee is werelds nummer één en wereldkampioen Magnus Carlsen opnieuw de grootste trekpleister, maar ook de wereld nummers twee en drie zijn dit keer aanwezig. Voor onze nationale driekleur speelt Anish Giri (nummer 15 van de wereld) in de Masters. In de tweede grootmeestergroep (Challengers) kijkt men reikhalzend uit naar de verrichtingen van onze jonge nationale talenten, de broers Jorden  en Lucas van Foreest.

Leidse schakers
In de amateurgroepen zullen ook veel schakers uit Leiden en de regio gaan deelnemen. In de top amateurgroep zullen dit ongetwijfeld meesters van onder meer LSG Leiden zijn. Wij op Spel of Sport zullen die resultaten bij tijd en wijle hier melden.

 

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.