LSG behaalt zijn beste internationale succes ooit

Het Leidsch Schaakgenootschap (LSG) heeft in het Turkse Antalya in de Europese Club Cup (ECC) met een zesde plaats het beste internationale resultaat ooit geboekt. In een sterk deelnemersveld won het Leidse zestal maar liefst vijf van de zeven wedstrijden. In de slotronde van zaterdag werd een jong Turks team Beşiktaş Jimnastik Kulübü met 4-2 resoluut verslagen. Aan de topborden haalden Jan Sprenger en Arthur Pijpers met remises de angel uit de tegenstander, waarna de overigen voluit voor de winst gingen. Dat lukte bij Eelke Wiersma, Casper Schoppen en als laatste Edwin van Haastert. “Al die partijen werden vrij bruut in het voordeel van LSG beslist”, sprak kopman Sprenger.

Op de foto van de toernooisite – van Gurkan Ergun – topgrootmeester Arkadij Naiditsch op het eerste bord, die in de vijfde ronde niet verder kwam dan een remise tegen LSG’er Jan Sprenger.

Het Leidse team draaide bovenin mee en kreeg twee sterke grootmeesterploegen te bestrijden. Sprenger: “Na die wedstrijd van de vijfde ronde vroegen wij ons ook af waar al onze mooie stellingen gebleven waren.” Beide opponenten gingen met een te ruime zege van tafel. Tegen het Russische Mednyi Vsadnik  hadden Sprenger, Roobol en Van Haastert niet mogen verliezen, maar de tijdnoodfase was scherprechter: 5½-½. De 15-jarige Schoppen gaf hier – in nog altijd goede stand – de partij remise waarna de hatelijk nul van het scorebord was. In de voorlaatste ronde werd een team van ongeveer gelijke speelsterkte – het zestal van Riga Technical University (Letland) – met 4½-1½ verslagen. Topscorer aan Leidse kant werd Schoppen met 5 punten. Hij verloor slechts eenmaal , hetgeen een knappe prestatie is in dit veld.

(Jan Bey, maandag 16-10-2017, Leidsch Dagblad)

&&&

LSG slikt eerste nederlaag in Europese Club Cup (12 okt)

LSG heeft bij de Europese Club Cup (ECC) in het Turkse Antalya zijn eerste nederlaag geleden. Na drie zeges ontmoette het Leidsch Schaakgenootschap op woensdag Odlar Yurdu, de door de Leidenaars verlangde topploeg met zes grootmeesters uit Azerbeidjan. Het als zesde geplaatste team bleek voor LSG een maatje te groot: 1-5. Alleen Jan Sprenger en Arthur Pijpers remiseerden.

Na de – volgens teamleider Edwin van Haastert – ‘wanprestatie’ in de eerste ronde, werd in de tweede ronde van de Europese Club Cup (ECC) te Antalya (Turkije)van het Noorse Oslo Shakselskap opnieuw met een minimale 3½-2½ gewonnen.

In deze strijd bleef LSG met enig geluk aan de positieve kant van de score. Een speler uit Syrië was niet speelgerechtigd voor de Noren waardoor LSG een reglementair bordpunt kreeg. Vorig jaar verloren de Leidenaren met dezelfde cijfers van dit team.

In de derde ronde kreeg LSG opnieuw een op papier zwakker team toegewezen. De Leidse ploeg haalde met een 5-1 zege flink uit tegen Karaman Belediyesi Spor Kulübü (Turkije);  een Turks team met op het topbord een meester uit Azerbeidzjan en een vijftal amateurs. Teleurstellend waren de remises aan de onderste twee borden van de meesters Eelke Wiersma en Martin Roobol die een sterkteverschil van meer dan 300, respectievelijk 400 ratingpunten niet in een zege konden uitdrukken.

Er spelen in dit ECC 79 grootmeesters met als topteam Globus (Rusland) met oud-wereldkampioen Vladimir Kramnik (foto toernooisite) en de Nederlandse nummer één Anish Giri in de gelederen. Zaterdag 14 oktober is de laatste ronde en kan LSG zijn beste prestatie ooit (vorig jaar werd het negende) verbeteren.

(Jan Bey, donderdag 12-10-2017, Leidsch Dagblad)

&&&

Matige start schakers LSG in Europese Club Cup (9 okt)

LSG heeft in de eerste ronde van de Europese Club Cup te Antalya (Turkije) ‘slechts’ een 3½-2½ matchzege geboekt op het in rating flink zwakkere Gonzaga uit Ierland. “Deze dramatische start mag je best een wanprestatie noemen van ons”, vertelde spelend teamleider Edwin van Haastert.

Het Ierse zestal hield lang stand en bleef hardnekkig tegenspelen. Na twee teleurstellende remises van Arthur Pijpers en Eelke Wiersma bracht het sterke jeugdtalent Casper Schoppen de Leidse ploeg op een 2-1 voorsprong; hij had weinig moeite met zijn tegenstander en ving na dertig zetten groot materiaal. LSG kopman Jan Sprenger boekte al snel kwaliteitswinst en na 28 zetten de partijwinst (3-1).

Even leek een ruime Leidse matchwinst in de maak, maar hierna ging er van alles fout bij Van Haastert en Martin Roobol. Roobol kon een overwicht van ruim driehonderd ratingpunten niet waarmaken en verloor in de tijdnoodfase. Van Haastert hield lang een voordelige stelling en partijwinst lag voor het oprapen, maar dit werd door hem gemist. Uiteindelijk moest hij in remise berusten waar zijn team overigens wel mee won. Van Haastert: “Er is dit keer een dresscode en de airco werkt niet naar behoren. Geen excuus natuurlijk, maar we zitten in een bloedhete speelzaal en het wordt deze week alleen nog maar warmer.”

De Leidse equipe neemt voor de tiende keer deel aan de Europese Club Cup en is de enige Nederlandse afvaardiging dit jaar. Er doen 48 clubteams uit 40 landen mee in Antalya.

(Jan Bey, Maandag 9 oktober 2017, Leidsch Dagblad)

 (Op foto van de toernooisite de erg warme speelzaal)

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.