Teleurstellend verlies schakers LSG in slotronde

LSG IntelliMagic heeft in de gezamenlijke slotronde van de meesterklasse te Bunschoten een van z’n slechtste prestaties van het seizoen geleverd. LSG kwam op in de sterkste samenstelling van alle meesterklasseteams maar werd met 5½-4½ verslagen door het reeds gedegradeerde Charlois/Europoort. “Een slechte laatste wedstrijd. Of de uiterst geringe kans op de landstitel heeft meegespeeld is onbekend,” aldus teamcaptain Folkert-Jan Geertsma.

De start was nog veelbelovend. Op een groot aantal borden keek LSG tegen een betere stelling aan en Michiel Bosman sloot zijn uitstekende seizoen af met een gedegen remise en daarmee een meesternorm.  De Duitse meester in LSG-dienst Jan Sprenger bracht LSG nog op voorsprong, maar daarna ging het in hoog tempo mis.

Rond de tijdnoodfase blunderde steunpilaar GM Predrag Nikolic pardoes een vol stuk weg. Arthur Pijpers werd weg gecounterd en ook jeugdtalent Casper Schoppen leed een nederlaag toen hij de Leidse grootmeester Erik van den Doel namens de Rotterdamse ploeg met groot materiaal zijn stelling zag innemen. Na een ontsnapping van Jan Willem de Jong met remise en Eelke Wiersma die een pluspion niet kon verzilveren (eveneens remise) kwam LSG hoopvol terug tot 4½-4½ dankzij winstpartijen van Rudy van Wessel en Jelmer Jens.

Het slot van de partij van Mark van der Werf was in lijn met de Leidse strijd: twee ernstige misgrepen van zijn kant was toch echt teveel van het goede. Volgend seizoen zal LSG zeker weer tot het rijtje titelfavorieten behoren, maar zoals het er nu naar uitziet gaat er slechts één ding veranderen: teamcaptain Folkert Jan Geertsma heeft aangekondigd te stoppen.

(Jan Bey, Leidsch Dagblad, maandag 8 mei 2017)

&&&

LSG wint ruim maar kans op landstitel is vrijwel verkeken (3 april)

Het Leidse LSG IntelliMagic is met een ruime 1½-8½ uitzege op voormalig landskampioen En Passant (Bunschoten) nog in de race voor de landstitel. “In de race blijven was makkelijk, het goed maken van match- en bordpunten minder makkelijk“  sprak LSG’s teamleider Folkert-Jan Geertsma. “Zowel onze tegenstander als die van koploper Kennemer Combinatie (Haarlem) waren verzwakt opgekomen dus nu komt het aan op de gezamenlijke slotronde.
Daarbij kijkt de Leidse equipe wel aan tegen een nadelig doelsaldo: Kennemer Combinatie heeft twee matchpunten meer en een beter bordpuntensaldo (+4). “Het verschil is te groot. We zijn tweede en we worden tweede” aldus speler en trainer grootmeester Predrag Nikolic.

Na de start kwam LSG al snel op een 2-0 voorsprong. Arthur Pijpers kreeg een snel spelende tegenstander die zich goed had voorbereid. Pijpers gaf hem echter een pijnlijk lesje in efficiënt en effectief aanvallen en kort erna strafte Jelmer Jens een ongelukkige openingszet af. Eelke Wiersma hield de enige grootmeester – meervoudig Nederlands kampioene Zhaogin Peng – eenvoudig op remise. Hierna liep de Leidse ploeg snel uit naar een 5½-1½ voorsprong en waren beide matchpunten binnen: Edwin van Haastert speelde zijn zoveelste fraaie aanvalspartij van het seizoen. Jan Willem de Jong sloeg genadeloos toe en Mark van der Werf liet zien hoe groot het verschil is tussen een sterk paard en een zwakke loper. De enige Leidse nederlaag was voor een door griep verzwakte Rudy van Wessel. Geertsma: “De matchzege was toen al binnen, maar LSG wilde zoveel mogelijk bordpunten scoren om de kans op het landskampioenschap zo groot mogelijk te houden.” Casper Schoppen, Predrag Nikolic en Michiel Bosman zorgden met hun partijwinsten voor de eclatante overwinning.

(Jan Bey, Leidsch Dagblad, maandag 13 maart 2017)

&&&

LSG gaat voor goud (13 maart)

Het Leidse LSG IntelliMagic heeft met een fraaie 5½-4½ matchwinst op koploper Kennemer Combinatie (KC) uit Haarlem de spanning bovenin de landelijke meesterklasse teruggebracht. “We misten de Duitse meester Jan Sprenger en Mark van der Werf dus dit resultaat toont wel aan dat we in de breedte erg sterk zijn” sprak captain Folkert-Jan Geertsma van het Leidse schaakteam tevreden. “Met nog twee competitieronden te gaan zullen we zeker proberen voor de titel te gaan.”

De Haarlemse lijstaanvoerder kwam op volle sterkte naar Leiden met drie grootmeesters waaronder meervoudig nationaal kampioen Loek van Wely. Het Haarlemse KC kwam echter nog voor de tijdnoodcontrole op een bijna onoverbrugbare 3-1 achterstand door twee overtuigende partijwinsten van Edwin van Haastert en Arthur Pijpers en twee remises.

KC-teamleider Robert Oosting twijfelde toen al aan een gunstige afloop: “Iedereen heeft het maar over onze titelkansen, maar ik vond en vind LSG het sterkste team in de meesterklasse”. Desondanks bleven beide teamleiders ‘billen knijpend’ de partijen volgen die uiteindelijk in Leids voordeel zouden eindigden: Rudy van Wessel zag zijn tegenstander in een remisestelling door de vlag gaan en Eelke Wiersma boekte op tactische wijze een vol punt tegen grootmeester David Klein. Van Wely versloeg in het late eindspel het 14-jarige LSG-talent Casper Schoppen – die met zijn onlangs in Oostenrijk behaalde meestertitel (IM) de op één na jongste internationale meester van Nederland ooit is.

(Jan Bey, Leidsch Dagblad, maandag 13 maart 2017)

&&&

Het Witte Paard buigt hoofd voor LSG (6 febr)

LSG IntelliMagic boekte tegen hekkensluiter van de meesterklasse Het Witte Paard (Sas van Gent) een nipte zege: 4½-5½. Vorig seizoen ging LSG in zijn thuishaven nog onderuit tegen deze ploeg, dus waarschuwde LSG-teamleider Folkert-Jan Geertsma voor onderschatting. “In de beginfase was daar echter niets van te merken. Na een vlotte remise van Edwin van Haastert gaf Mark van der Werf al na een uur pardoes zijn dame weg,” zei Geertsma. Nog meer donkere wolken verschenen aan de hemel  toen de achterstand na amper twee speeluren nog groter werd door een kansloze nederlaag van Eelke Wiersma (3-1). Geertsma: “Bij die achterstand en de afwezigheid van duidelijke voordeeltjes vreesde ik het ergste.” Een remiseaanbod voor Jan-Willem de Jong werd gretig aanvaard waarop Jelmer Jens met zijn remise de stand op 4-2 bracht.

Rond de tijdnoodfase kantelde de wedstrijd. Predrag Nikolic en Rudy van Wessel trokken net voor de tijdcontrole de stand gelijk. Van Wessel kreeg daarbij wel wat hulp van zijn tegenstander: in een lastig eindspel ging de HWP’er vreselijk in de fout waarna hij ook nog eens de bedenktijd overschreed. Arthur Pijpers tikte vervolgens met kwaliteitswinst zijn partij gedegen naar winst en met een remise van Michiel Bosman was het pleit beslecht. Geertsma: “De volgende wedstrijd is tegen koploper Kennemer Combinatie als LSG meer wil dan een tweede plek zal die wedstrijd gewonnen moeten worden.”

(Jan Bey, Leidsch Dagblad maandag 6 februari 2017)

 &&&

Schakers LSG lonken naar landskampioenschap (28 nov 2016)

In de landelijke Meesterklasse boekte LSG IntelliMagic na een moeilijke wedstrijd een ruime 7-3 matchwinst op MuConsult Apeldoorn. Dankzij dit gunstige resultaat klom de Leidse ploeg naar de derde plaats.
De teams begonnen iets verzwakt, want aan beide kanten ontbrak een Duitse gastspeler. Na ongeveer twee uur spelen bekroop het team hetzelfde gevoel als teamcaptain Folkert-Jan Geertsma; “Dit gaat niet goed. Gelukkig geeft LSG niet snel op. Zo sleepte Jan Willem de Jong die een pion achter kwam te staan na ruim vijf uur strijd en volkomen leeg toch een half punt binnen.”

De eerste score kwam overigens pas na drie en een half uur spelen: remise van Eelke Wiersma na taai verdedigen. Jelmer Jens zette LSG op voorsprong. Hij had veel tijd geïnvesteerd in het opbouwen van een aanval die in de tijdnoodfase verrassend eenvoudig doorsloeg.

Na het verlies van Mark van der Werf ging het in de slotfase van de reguliere speeltijd heel snel. Rudy van Wessel, Casper Schoppen en Edwin van Haastert kwamen allen tot partijwinst. De partij tussen de twee nationale jeugdtalenten Casper Schoppen en Thomas Beerdsen verliep sensationeel met bijna voortdurend een opvallende materiaalverhouding. Hierna werd de Leidse voorsprong niet meer weggegeven. Remises van Arthur Pijpers, Predrag Nikolic en die van De Jong stelden de matchpunten veilig. Als laatste bezig lokte Michiel Bosman in verloren stelling zijn tegenstander in een valstrik en won. Geertma: “Met deze inzet en een tikkeltje geluk is een nationaal kampioenschap zeker haalbaar.

(Jan Bey, Leidsch Dagblad maandag 28 november 2016)

&&&

LSG IntelliMagic stunt tegen Sissa (31 okt)

lsg-lagereborden

In de landelijke meesterklasse deed LSG IntelliMagic (Leiden) goede zaken door met minimale cijfers koploper Sissa (Groningen) in het Leidse denksportcentrum de baas te blijven: 5½-4½.

Deze wedstrijd kon alle kanten op, want beide teams waren opgekomen in hun sterkste samenstelling “ aldus LSG-captain Folkert-Jan Geertsma. “De Groningers hebben een team met drie sterke grootmeesters en veel jong talent. De gemiddelde leeftijd van dit team is nog geen 20 jaar.”

De Leidse teamleider zag zijn ploeg desondanks gelijk opgaan. Op het topbord hielden Predrag Nikolic en de sterke Duitse grootmeester Matthias Bluebaum elkaar in evenwicht (remise), waarna het 14-jarige LSG-talent Casper Schoppen eveneens een halfje binnenbracht. Toen Mark van der Werf verloor van de jonge grootmeester Jorden van Foreest – die voor het eerst in actie kwam voor de Groningse ploeg – werd vrijwel gelijktijdig de score in evenwicht gebracht door een winstpartij van Rudy van Wessel. Aan de kant van Groningen waren er dit keer vier sterke Duitse spelers ingehuurd, maar die waren slechts goed voor één winstpartij (Eelke Wiersma verloor) en drie magere remises.

lsg-vanhaastert-lucasvanfor

In een zenuwslopende slotfase zaten na vijf speeluren bij een 4-4 stand alleen nog Edwin van Haastert (zie foto) en de Duitse meester in Leidse dienst Jan Sprenger aan de borden te vechten. Toen Van Haastert het 15-jarige Groningse talent Lucas van Foreest versloeg en Sprenger met een zogenaamde ‘dolle toren’ actie de remise veiligstelde bleven beide matchpunten in Leiden. Geertsma: “Daarmee blijft LSG IntelliMagic in de race om het landskampioenschap.

(Jan Bey, Leidsch Dagblad maandag 31 oktober 2016)

&&&

Verzwakt LSG krijgt gevoelig lesje in effectiviteit (12 oktober)

In de landelijke meesterklasse ging het Leidse LSG IntelliMagic in het noorden tegen de Groninger Combinatie verrassend onderuit: 6½-3½. De nederlaag viel wat ruim uit maar was wel terecht. We misten onze twee topmannen Jan Sprenger en Predrag Nikolic en dat bleek toch te veel van het goede” aldus teamleider Folkert-Jan Geertsma. De wedstrijd was live via internet te volgen en het deed voor de Nederlandse schaakliefhebber inderdaad zeer aan de ogen om te zien dat de Leidse ploeg – in sommige betere stellingen – toch langzaam onderuit ging. Geertsma: “Aan de bovenste vier borden, waar zij met drie grootmeesters een overwicht hadden, haalde Groningen fors uit (3½-½). Aan de andere borden waar wij een elo-overwicht hadden konden we een magere 3-3 tegenover stellen. Kortom een lesje in effectiviteit.”

LSG-Nikolic-Pijpers300

Het Groninger team benutte bijna elke kans en de LSG’ers lieten er enkele liggen. Michiel Bosman miste een kans op een halfje tegen grootmeester Jan Werle en Jan-Willem de Jong miste de winst – met twee pluspionnen – door slordig afspelen. Lichtpuntjes waren de winstpartijen van Mark van der Werf en Jelmer Jens. Vermeldenswaard is zeker ook de remise van Eelke Wiersma tegen grootmeester Daan Brandenburg. Voor de Leidse ploeg scoorden alleen Edwin van Haastert en Martin Roobol nog een half punt. Geertsma: “We zijn er op gebrand in de volgende ronde tegen het andere Groningse team, koploper SISSA, revanche te nemen en ons weer in de strijd om de titel te mengen.“

(Jan Bey, Leidsch Dagblad maandag 10 oktober 2016)

&&&

Talenten helpen LSG aan flitsende start (22 sept)

LSG IntelliMagic heeft in zijn eerste meesterklasseduel tegen Panthena Rotterdam een klinkende 7½-2½ matchwinst behaald. Met vijf winstpartijen en vijf remises werd meteen een fraai visitekaartje afgegeven. LSG’s teamleider Folkert-Jan Geertsma was uiteraard trots op zijn team, maar ook verbaasd dat het allemaal zo makkelijk ging. “Wij misten grootmeester Predrag Nikolic en meester Rudy van Wessel en bij de Rotterdammers zag ik sterke routiniers en twee grootmeesters. Het gaf ons echter wel de mogelijkheid om ons jeugdige talent voor de leeuwen te werpen.”

Captain Geertsma werd op zijn wenken bediend. Na drie speeluren waren met name de jonge LSG’ers verantwoordelijk voor een riante 3½-½ voorsprong. Na een snelle remise tussen Jan-Willem de Jong en Rini Kuijf – die elkaar vijftien zetten theorie overhoorden – wonnen Edwin van Haastert, Arthur Pijpers en Nederlands kampioen tot 14 jaar Casper Schoppen hun partij in een fraaie combinatierijke stijl. Het zou echter tot ver na de tijdcontrole duren alvorens de zege binnengehaald was. Eelke Wiersma hield grootmeester Dimitri Reinderman met een zetherhaling netjes in bedwang (remise) en daarmee was een Leids matchpunt veiliggesteld (5-1). Winst van Michiel Bosman en Martin Roobol gooide de wedstrijd meteen in het slot (7½-2½). Geertsma: “Dat belooft wat voor de komende wedstrijden, want ik heb een luxe probleem. Ik heb elf sterke spelers en daar kunnen er telkens maar tien van spelen.”

(Jan Bey, Leidsch Dagblad maandag 19 september 2016)

&&&

LSG goed voorbereid naar de meesterklasse (17 sept)

De Leidse schaakploeg van LSG IntelliMagic gaat zaterdag versterkt van start in de meesterklasse van de landelijke schaakcompetitie. Niet alleen heeft de ploeg Internationaal Meester Jelmer Jens en nationaal jeugdkampioen (14 jaar) Casper Schoppen kunnen inlijven, ook is het contract met grootmeester Predrag Nikolic als speler/trainer voor LSG met twee jaar verlengd. LSG-voorzitter Raoul van Ketel: “Een grootmeester van zijn statuur is van onschatbare waarde voor dit team.“

LSG-teamleider Folkert-Jan Geertsma is desondanks voorzichtig in zijn prognoses: “Ons team is weliswaar versterkt, maar ik verwacht zeker geen makkelijk seizoen, omdat de meesterklasse in zijn geheel duidelijk sterker bezet is. Onze doelstelling is wederom plaatsing voor de Europa Club Cup. Dat houdt in een plaats bij de eerste vier teams. Op basis van de doorgegeven basisopstellingen verwacht ik een bijzonder spannend seizoen. Binnen ons team ben ik vooral benieuwd naar de prestaties van de twee jongste spelers Arthur Pijpers en Casper Schoppen.”

Bij de door Geertsma aangehaalde Europa Club Cup werd de Leidse equipe vorig jaar negende en boekte daarmee het beste internationale succes ooit. Dankzij hun derde plaats in de Meesterklasse van vorig seizoen beschikt de ploeg wederom over een startbewijs voor de komende Europa Club Cup in Servië van 5-13 november te Novi Sad.

Met het oog op de toekomst heeft LSG een rigoureus besluit genomen door van speelavond voor de interne competitie in het Leidse denksportcentrum te veranderen: van dinsdag naar vrijdag. Van Ketel: “Hiermee denken we aantrekkelijker te worden voor tieners die te oud en te sterk zijn voor de jeugdafdeling en voor wie een doordeweekse avond te laat wordt. Op de vrijdagavond kunnen zij zich meten met sterke volwassenen.“ LSG IntelliMagic speelt zaterdag in z’n thuishonk de eerste competitiewedstrijd in de meesterklasse tegen Pathena Rotterdam.

(Jan Bey, Leidsch Dagblad zaterdag 17 september 2016)
Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.