Fedorchuk wint Noteboom weekendtoernooi

Nummer één van de plaatsingslijst, de Oekraïense grootmeester Sergey Fedorchuk, heeft de 77ste editie van het Daniel Noteboom weekendtoernooi op zijn naam geschreven. De Oekraïner eindigde gedeeld eerste met Roeland Pruijssers, maar verdiende de titel op weerstandpunten . De ‘Leidse hoop in bange dagen’ – de jonge LSG-meester Arthur Pijpers (zie foto vooraf in opperste concentratie) – kon Fedorchuk tot op het laatst knap bijblijven.

Bij de start telde de organisatie ‘slechts’ drie grootmeesters onder de 360 deelnemers. Toernooidirecteur Rudy van Wessel:  “Ja, niet heel veel. We misten onder andere titelverdediger Benjamin Bok wegens het Aeroflot toernooi in Moskou. Maar met wereldtopper Anish Giri op zaterdag in een simultaan heeft ons toernooi meer uitstraling dan met 10 ‘gewone’ grootmeesters bij elkaar, met alle respect natuurlijk.”

Meteen in de eerste ronde werden verrassende hele en halve punten ingeleverd. Zo verloor de nummer twee en toernooifavoriet grootmeester Wouter Spoelman zijn partij van de jonge Philidor Leiden speler Thijs Roorda. LSG’er Pijpers stond na vier ronden op een gedeelde koppositie met Fedorchuk met beiden 4 uit 4. In ronde vijf van zondagochtend kozen Fedorchuk en Pijpers tegen elkaar voor een snelle remise, waardoor er nog twee spelers konden aansluiten: grootmeester Roeland Pruijssers (winnaar van het zomerse Leiden Chess Tournament 2016): ‘ik speel altijd goed in Leiden’ en de Haagse meester Floris van Assendelft. In de slotronde verzilverden beide grootmeesters het sterkteverschil waardoor Fedorchuk en Pruijssers gezamenlijk op 5½ punten eindigden.

Toernooidirecteur Van Wessel toonde zich erg tevreden over met name de fraaie toernooiaccommodatie van het Corpus congrescenter (Oegstgeest): “Voorlopig blijft het Noteboomtoernooi ‘Powered by Corpus’, wat ons betreft.” De massale toestroom van deelnemers dit jaar bewijst zijn gelijk.

(Jan Bey, Leidsch Dagblad maandag 27 februari 2017)
Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.