Samen Sterk laat winst liggen in Rijnsburg

dammen500Toch nog nacompetitie, een bittere pil voor de heren van het eerste team van Samen Sterk Hazerswoude. Extra vervelend doordat de matchwinst tegen runner-up RDC Rijnsburg voor het grijpen lag.

Ali Fthalla kreeg te weinig grip op Eric Hogewoning en moest na een damcombinatie in remise berusten. De voorzichtige Wouter Morssink hield op bord 1 de lastige Richard Meijer in bedwang en bracht de tussenstand op 2-2.
Teamcaptain Martin van der Sluis bracht een bekende van de club, Steven den Hollander, een kansloze nederlaag toe. Na niet al te best positioneel spel van Steven was het voor Martin niet moeilijk om de winst binnen te halen. Lang kon Samen Sterk echter niet genieten van deze voorsprong.

In een partij waarbij er niets aan de hand was voor Jo Fijen was het toch Wim Bremmer die de punten mee naar huis kon nemen. Micha van Tol en Pieter Jan Rijken deden weinig voor elkaar onder en tekende voor de 5-5 tussenstand. Martin de Jong zat tegen Arjen de Mooij niet lekker op zijn plek, heeft het altijd erg lastig tegen hem en ook nu ging het al snel bergafwaarts. Na een doorbraak combinatie was er geen houden meer aan en verloor Martin. Onverwachts was de nederlaag van Martijn van der Klis. Dit seizoen nog geen enkele nederlaag hoeven incasseren, liet zich in een ogenschijnlijk gewonnen stand lelijk verrassen door een welbekend bruggetje en liet de winst aan Thomas Wielaard. Ook de Thomas aan Samen Sterk zijde wist te winnen. In een goede partij liep Thomas in een combinatie en bracht hem in problemen, waar de klok zijn tegenstander liet misgrijpen kon Thomas van der Klis alsnog zijn seizoen mooi afsluiten met een 2de overwinning op Arie Schoneveld.

Met deze 9-7 achterstand moest er nog een partij gewonnen worden voor een matchpunt. In de beginfase van de partij leek de dag soepel te verlopen voor Richard Treur. Nadat de verdediging gevonden werd door Laura Andriessen, lukte het Richard wel om continue licht voordeel te houden. Helaas was de verdediging te taai en raakte Richard zicht op de overwinning definitief kwijt. Met een sterke tegenstander als Richard Kromhout had Ruud de Kooter genoeg moeite om de stand in evenwicht te houden. Na een lastige partij werd de remise door Ruud gevonden en tekende hij voor de eindstand, 11-9 verlies.

Na dit onnodige verlies is Samen Sterk veroordeelt tot het spelen van nacompetitie tegen Raes Maastricht. Op 4 Maart a.s. zal – op een nader te bepalen locatie – gestreden worden voor lijfsbehoud.

Martin v.d. Sluis.

&&&

Samen Sterk wint moeizaam van DC Dordrecht (6 febr)

Samen Sterk (Hazerswoude) speelde een knotsgekke wedstrijd tegen DC Dordrecht, maar kon met 11-9 nipt de matchwinst pakken.

De klokken stonden nog maar net aan, of de thuisploeg keek al snel tegen een 0-4 achterstand aan. Zowel Martin de Jong (blunder in de opening) als Ruud de Kooter (damcombinatie tegen in een goede stand) lieten hun tegenstanders er met de punten vandoor gaan.
Gelukkig waren Richard Treur en Martin van der Sluis wel scherp en overklaste hun zwakkere tegenstanders. De meest bizarre ontwikkelingen op het bord van Martien Out, die in een slechte stand niets anders kon doen dan schijfverlies incasseren, maar door een kinderlijk eenvoudig doorbraakje haalde Out onverwacht en onverdiend 2 hele belangrijke punten binnen. Met deze 6-4 voorsprong was het in spanning afwachten wat de rest van het team kon creeren.

Raymond van Es speelde een goede opening tegen zijn sterke tegenstander, haakte vrijwillig af en werd langzaam onder druk gezet. De stand had ongetwijfeld remise in zich, maar de klok was meedogenloos. De eerste en tevens enige remise werd door Ali Fthalla genoteerd die met een klein half uurtje minder op de klok een moeizame opening kende, maar de sterke Kosior toch op remise kon houden. Micha van Tol kreeg een bijzondere opening tegen en leek lange tijd controle te hebben, maar niets was minder waar. Zijn tegenstander deed zijn naam eer aan en knoopte Micha op. Aan deze 7-9 achterstand werd snel iets gedaan door Martijn van der Klis. Het ging niet vanzelf, maar uiteindelijk wist Martijn de winst uit de stand te vissen.

Jo Fijen liet in een goede klassieke partij zijn tegenstander zien hoe het moest. Jo bereikte groot voordeel en pakte uiteindelijk gedecideerd de winst voor Samen Sterk, 11-9! Met deze overwinning is het lijfsbehoud bijna zeker, al zou in de laatste ronde alleen nog een hele verrassende uitslag van de concurrent roet in het eten kunnen gooien.
De ontknoping zal over twee weken in en tegen Rijnsburg bekend worden.

Martin van der Sluis

&&&

Samen Sterk verliest pittige wedstrijd (18 okt. 2016)

Het damteam van Samen Sterk had een lastige middag tegen het op papier sterkere Van Stigt Thans 2 uit Schiedam. In zorglocatie Driehof werd het 8-12 voor de gasten. Ondanks een goed begin leek de nederlaag de hele middag onafwendbaar tegen de Schiedammers.

De middag begon nog goed, want Ali Fthalla omsingelde op onnavolgbare wijze Ton Burgerhout, die zichzelf helemaal vastliep (2-0). Wouter Morssink stond in flankspel iets makkelijker tegen Kees Romijn, maar ook niet meer dan dat (3-1). De tegenstoot kwam van Gerrit van Mastrigt die na een onnauwkeurigheid de rechtervleugel van Martin van der Sluis volledig vastzette (3-3). Cees de Gelder leek alles uitgerekend te hebben voor een remise tegen Juan Camelia, maar hij verwisselde op het moment suprême de zetten (3-5).

Martin Out en Jo Fijen deden weer wat terug voor Samen Sterk met twee degelijke remises tegen respectievelijk Waldo Aliar en Agita Marterere (5-7). Micha van Tol had een wat krachteloze aanval en moest lijdzaam toezien hoe Tiny Mous doorbrak op zijn andere vleugel (5-9). Martijn van der Klis had met zijn Tsjizjow-kanon het beste van het spel tegen Guido van der Berg, maar miste een goede voortzetting in het eindspel (6-10). Ruud de Kooter ging van flankspel naar klassiek in een onderhoudende partij tegen Hans Lansbergen, met remise als terechte uitkomst (7-11). Martin de Jong moest vluchten in een minderheidseindspel nadat zijn schijvenverdeling danig in de war was geschopt door Henk de Witt, maar slaagde wonderwel de veilige remisehaven te bereiken (8-12).

Met 2 punten uit 3 wedstrijden staat Samen Sterk nu op de zevende plek in de hoofdklasse. In de volgende wedstrijd, tegen Dammend Tilburg 2, zijn wedstrijdpunten zeer welkom om handhaving in eigen hand te blijven houden.

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.