Mark van der Werf houdt Leidse eer hoog bij Tata Chess

Aan de 79ste editie van het Tata Steel Chess Tournament (Wijk aan Zee) namen in de amateur topgroepen vijf ‘Leidse’ Internationale meesters deel. Doordat in de hoogste tienkamp  jonge schaaktalenten van vijf verschillende nationaliteiten speelden waren er FIDE-normen mogelijk. De 21-jarige LSG’er Arthur Pijpers (Foto Maaijveld rechts) met op papier de hoogste rating had de groep moeten winnen, maar dat lukte hem niet: de winst ging naar de 15-jarige Lucas van Foreest uit Groningen.

(Foto links: Mark van der Werf – blauw colbert rechts – in actie)

Voor het behalen van een promotieplek naar de ‘Challengers’ grootmeestergroep van volgend jaardiende Pijpers de top tienkamp op zijn naam te schrijven.  Halverwege lag de LSG’er nog op koers, maar na een nederlaag in de zesde ronde tegen het nog maar 11-jarige talent uit India Rameshbabu Praggnanandhaa – met nu al een IM-meestertitel – moest hij alle zeilen bijzetten om koploper Van Foreest met een half punt meer nog te kunnen achterhalen. LSG’er Pijpers bleek wel de ‘oudste’ in die groep. “Het was even wennen voor me in een sterke jonge groep met spelers van 11, 14 of 15 jaar” aldus Arthur Pijpers.  “Ik tipte zelf vooraf het 11-jarige talent uit India en toen ik halverwege van hem verloor, lag alles in de groep weer open.” Na de zesde ronde viel Pijpers verder terug en verdween de groepswinst uit beeld. “Ik ben al dagenlang ziek en kon niet mijn normale niveau halen.”

Zijn team- en clubgenoot bij LSG, de 14-jarige Casper Schoppen, begon zijn toernooi enigszins traag, maar kwam gaandeweg wel wat beter op gang. Schoppen: “Het ging allemaal wat moeizaam en wat ik deed was niet goed.” In de slotronde op zondagmiddag speelden de LSG’ers tegen elkaar waarbij Pijpers in een spectaculaire partij na bijna zes speeluren aan het langste eind trok. Hierdoor eindigde Pijpers op de derde plaats en moest Schoppen met de zesde plaats genoegen nemen.

Alle amateurs in het toernooi (meer dan tweeduizend) spelen om het promotierecht naar een hogere groep. Net onder de topamateurgroep wordt in twee meesterklassen (1A en 1B) gespeeld. In de klasse 1A speelde voormalig bondsdirecteur en meester Mark van der Werf een goed toernooi en won als enige Leidenaar zijn groep. Van der Werf: “In het begin was het even wennen en mijn start met 1 punt uit drie ronden was niet nodig. Daarna nam ik meer risico en won ik zes partijen op rij.” Hierdoor mag de Leidenaar volgend jaar deelnemen in de jonge amateurtopgroep van 2018. Van der Werf: ”Daar moet ik nog even over nadenken, tussen al die jonkies.” In 1B speelden meester Fred Slingerland (Oegstgeest ’80) en FIDE-meester Wim Heemskerk (LSG) . Slingerland: “Mijn toernooi ging goed tot de zevende ronde; ik stond op kop.  De laatste twee ronden was het helemaal op en werd het niks meer.” Na die nederlagen eindigde Slingerland op een met Heemskerk gedeelde vierde plaats. Ook voor Heemskerk duurde het toernooi net iets te lang, want na een goede start (4 punten uit 5 ronden) verprutste hij een aantal partijen. Heemskerk: “ Heel belachelijk allemaal, ik gaf een aantal mooie partijen zomaar weg.”

(Jan Bey, Leidsch Dagblad maandag 30 januari 2017, foto’s Maaijveld)
Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.