Münninghoff als scherprechter en drie paarden..

In de slotronde van het Tata journalistenkampioenschap 2017 fungeerde schrijver Alexander Münninghoff als scherprechter in de titelstrijd (zie rechts een archieffoto van Maaijveld). In de laatste ronde hield hij René Nijland van zijn al lang verdiende titel af (die had zelfs aan remise genoeg gehad) door hem gedecideerd te verslaan. De teleurstelling was vanzelfsprekend groot bij Nijland, maar Münninghoff ging begrijpelijkerwijze voor zijn  eigen titelkans.

Van 19-22 januari jl. werd alweer voor 28ste keer het journalistenkampioenschap van Nederland gehouden. Zoals gebruikelijk tijdens het Tata Steel Chess Tournament in Wijk aan Zee. Meervoudig toernooiwinnaar Peter Boel (New In Chess) prolongeerde weliswaar zijn titel, maar daar zag het na zijn nederlaag tegen Nijland in de vierde ronde zeker niet naar uit. Er ontbraken dit jaar wel enkele subtoppers waardoor de lijst van titelkandidaten enigszins was ingeperkt. Nietemin waren de mannen bovenin het veld met onder meer Nijland, Münninghoff, Berrevoets, Cees Visser en ondergetekende niet van plan om Boel die titel zomaar opnieuw te laten pakken.

Over mijn deelname kan ik volstaan met de opmerking van Erik Bouwmans over mijn spel: ‘te oppervlakkig’. En daar ben ik het volmondig mee eens, want al mijn zwart partijen gingen kansloos verloren.

Met in het weekeinde een remise tegen Cees Visser en winstpartijen op Hans Berrevoets en Eric Bouwmans greep Boel op het laatste moment alsnog die titel met een score van 5½ punt (uit zeven ronden). Hij voldeed daarmee op de valreep alsnog aan zijn verwachte score in dit 20-koppige deelnemersveld. Zie linkje amateurs in dit artikel voor meer info.


Drie paarden

Winnaar Peter Boel (zie foto links) introduceerde zijn nieuwste geschreven wapenfeit  het boek ‘Driepaarden’ tijdens de prijsuitreiking van de journalistengroep. Dit werd door de Tata persgroep samen met de Arnhemse uitgever voor de prijsuitreiking gehouden. Boel hield een kort intro met enige cliffhangers uit zijn boek, waarna hij aan toernooidirecteur Jeroen van den Berg een gesigneerd exemplaar overhandigde. Het boek zal zeker een groot publiek aanspreken, want er zit weinig schaakmateriaal in de vorm van partijanalyses in dit boek. Dus ook voor niet-schakers. Het zijn schaakverhalen, anekdotes, gedichten en meer. Te verkrijgen bij de gevestigde (schaak)boekhandel. Van harte aanbevolen.

(Jan Bey).

&&&

Tata Steel Chess Tournament (17 jan.)

Van 13-29 januari 2017 is er de 79ste editie van het internationale schaakevenement te Wijk aan Zee: Tata Steel Chess.
Jaarlijks spelen hier veel schakers uit Leiden en uit de regio in een vierkamp of een tienkamp. Het evenement (met meer dan 2000 spelers uit binnen- en buitenland) start altijd met een vierkamp in het eerste weekend op vr-za-zo.

Daarnaast spelen er in de top op uitnodiging 28 wereldtop spelers in twee grootmeestergroepen om de Tata titel. Dit toernooi begon ooit in 1938 als het Hoogovenstoernooi, toen een tiental jaren als het Corus toernooi en dan nu het Tata Steel Chess Tournament. Sinds zijn eerste deelname in 2004, speelt de huidige wereldkampioen Magnus Carlsen (foto archief Maaijveld) inmiddels voor de tiende keer in de kustplaats. Wij zullen gedurende dit evenement (wekelijks) enkele updates/nieuwsitems van de Leidse e.o. deelname hier memoreren.

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.