LSG IntelliMagic verslaat oud-landskampioen

sos-schaak-paard250mvLSG IntelliMagic versloeg in de meesterklasse een niet al te sterk opgekomen voormalige landskampioen, Charlois Europoort, met 7-3 in Rotterdam. LSG klom naar de vierde positie van de ranglijst. De Rotterdamse ploeg kwam met een tweetal zwakke invallers aan de start en LSG had dan ook geen enkele moeite.

“Als de meesterklasse op bordpunten beslist zou worden dan heeft LSG IntelliMagic een goede kans op de landstitel, maar omdat matchpunten bepalend zijn zit er hoe dan ook niet meer dan een derde plaats in.” Aldus teamleider Folkert-Jan Geertsma.

Twee grootmeesters aan Rotterdamse zijde werden in bedwang gehouden. Arthur Pijpers remiseerde tegen de Belg Bart Michiels en Edwin van Haastert hield op het topbord de Leidse grootmeester Erik van den Doel op remise. Van Haastert is – met nog een ronde te gaan – vrijwel zeker van een grootmeesternorm. Michiel Bosman heeft na zijn partijwinst nog kans op zijn tweede meesternorm. Naast die twee grootmeesters zat er ook nog een meester in het Rotterdamse team, maar die werd het slachtoffer van LSG’s grootmeester Predrag Nikolic.

(Jan Bey, Leidsch Dagblad, maandag 4 april 2016)

&&&

LSG zet opmars in na een eenvoudige zege op Bussum (21 mrt)

LSG IntelliMagic boekte in de landelijke meesterklasse een makkelijke 7-3 matchzege op het Bussums Schaakgenootschap (BSG). Voorafgaand aan het duel had speler en trainer grootmeester Predrag Nikolic in het LD van afgelopen vrijdag al verklaard, enigszins teleurgesteld te zijn met een positie in de middenmoot. Nikolic en het LSG-team gaven vrijwel meteen gehoor aan zijn oproep om hoog in het linker rijtje te willen eindigen. “We hebben een dik verdiende en eenvoudige overwinning geboekt. Al voor de eerste tijdcontrole was de buit binnen met een 5½-½ tussenstand” aldus teamleider Folkert-Jan Geertsma. “Op het moment dat Arthur Pijpers op het topbord het vredesaanbod (remise) aannam zag het er al erg goed uit voor het Leidse team.“

Meester Edwin van Haastert blijft op koers voor een grootmeesternorm en boekte een solide winstpartij. Jan Willem de Jong kreeg een variant op het bord waarin hij onlangs onderuit ging, maar had geleerd van die partij en won nu wel. Rudy van Wessel zorgde voor een 3½-½ stand en Michiel Bosman ligt op koers voor een meesternorm door de voormalige Leidse meester Thomas Willemze het nakijken te geven. Toen de Duitse meester in Leidse dienst, Jan Sprenger, de 5½ bordpunt aantikte was het een gelopen race.
In de slotfase was LSG wat slordiger in de afwerking waardoor het ‘slechts’ 7-3 werd. Nikolic kwam nog wel tot winst, maar Eelke Wiersma en Mark van der Werf lieten hun kansen op een half punt glippen, terwijl invaller Raoul van Ketel zijn pion voorsprong niet wist te verzilveren tegen opnieuw een Leidse meester in BSG-dienst Frank Erwich. Hij bleef na ruim vijf uur spelen op remise steken. Geertsma: ” Met deze overwinning werd de onnodige uitschakeling in de kwartfinale van de landelijke bekercompetitie eerder deze week weer enigszins vergeten. LSG hoopt de laatste twee ronden van het seizoen toch nog wat glans te geven met individuele successen en plaatsing voor de Europa Cup.”

(Jan Bey, Leidsach Dagblad maandag 21 maart 2016)

&&&

LSG nipt onderuit tegen Duits vreemdelingenleger (15 feb)

De Leidse meesterklasser LSG IntelliMagic ging in Groningen nipt onderuit tegen koploper Sissa: 5½-4½. Het Groninger – gesponsorde – team had daarvoor liefst zes (groot)meesters als gastspeler uit Duitsland voor nodig, terwijl die club toch barst van het talent. Neem daarbij de ‘pech’ voor de Leidse ploeg dat speler en trainer grootmeester Predrag Nikolic – nota bene aan het vijfde bord – tegen Nederlands grootste jeugdtalent Jorden van Foreest moest spelen en een van z’n zeldzame nederlagen leed. “Het was een bijzonder spannende wedstrijd met twee teams die volledig aan elkaar gewaagd waren. Opvallend was dat uitsluitend zwartspelers in niet minder dan zeven partijen tot winst kwamen” aldus LSG’s teamleider Folkert-Jan Geertsma “Naarmate de strijd vorderde vervloog echter onze hoop op een matchpunt.”

Pas na drie speeluren kwamen de eerste resultaten binnen. Op het topbord speelde Jan-Willem de Jong remise en bracht topscorer Eelke Wiersma de Leidse ploeg op voorsprong door zijn openingsvoordeel te verzilveren.
Erg lang kon LSG niet van die voorsprong genieten, want LSG’s 21-jarige kandidaat grootmeester Arthur Pijpers ging in een scherpe partij onderuit tegen het 18-jarige Duitse talent grootmeester Matthias Bluebaum. Edwin van Haastert verzilverde vervolgens zijn goede voorbereiding en Martin Roobol ging kansloos onderuit tegen een andere Duitse grootmeester. Vlak na de tijdcontrole verloor Nikolic het reeds gememoreerde volle punt door onverwacht een dubbel toreneindspel te verliezen. Met de nog spelende partijen was er hoop op een matchpunt, maar Jan Sprenger en Michiel Bosman konden hun betere stellingen niet in winst omzetten. Alleen Rudy van Wessel kwam nog tot winst. Geertsma: “Positief is dat Van Haastert nog altijd in de race is voor een grootmeester norm en ook Pijpers, al is het voor hem door zijn nederlaag wel moeilijk geworden.”

(Jan Bey, Leidsach Dagblad maandag 15 februari 2016)

&&&

Verrassend verlies LSG IntelliMagic (11 jan)

In de landelijke meesterklasse verloor LSG IntelliMagic in het Leidse denksportcentrum nipt van Het Witte Paard (HWP) uit Sas van Gent: 4½-5½. Beide ploegen beschikken over een aantal sterke meesters – HWP met vijf sterke Belgen – en zijn daardoor ongeveer van gelijke speelsterkte. Dit keer kon de Leidse ploeg echter beschikken over trainer en speler grootmeester Predrag Nikolic, maar die moest na lang proberen in een remise berusten tegen de 28-jarige Belgische meester Thibaut Vandenbussche.

Het begin van de wedstrijd verliep aanvankelijk in Leids voordeel en werd er al na drie speeluren een riante voorsprong bereikt. “Het leek een rustige wedstrijd met een lastige maar zekere matchzege voor ons” aldus LSG-captain Folkert-Jan Geertsma “maar vlak na de tijdnoodfase verliep het aan onze kant heel moeilijk en ging daar de wedstrijd uiteindelijk verloren”.

Na een tweetal remises van Nikolic en Edwin van Haastert – in een korte theoretische overhoring – liep de Leidse ploeg flink uit door een fraaie winst van Arthur Pijpers in een scherp opgezette partij. Een partijwinst van Eelke Wiersma die in feite al in de opening een goede basis kende en een partijwinst van Jan-Willem de Jong met rond de tijdcontrole een rare maar winnende konings wandel (4-1).

Met nog vijf borden te gaan leek de strijd in een kleine Leidse zege te gaan eindigen, maar verloren achtereenvolgens Mark van der Werf, Martin Roobol, Rudy van Wessel en Michiel Bosman hun partijen. De Duitse meester in Leidse dienst, Jan Sprenger, moest toen als laatste in een remiseachtige stand vol op de winst spelen om nog een matchpunt te kunnen redden. Dit lukte hem na lang proberen niet (remise) en ging HWP met beide matchpunten naar Sas van Gent. Geertsma: “Als we dan per se een wedstrijd moeten te verliezen dan maar tegen het sympathieke Het Witte Paard”.

(Jan Bey, Leidsch Dagblad, maandag 11 januari 2016)

&&&

Ongelukkig optreden van Leidse schakers (14 dec 2015)

Het Leidse schaaktiental LSG IntelliMagic, dat na drie speelronden fier aan kop ging in de landelijke Meesterklasse, moest het hoofd buigen tegen een ploeg met veel grootmeesters: En Passant (Bunschoten). De voormalig landskampioen zegevierde met 6-4 dankzij een ongelukkige Leidse slotfase. “We wisten vooraf dat vanwege de lucratievere Bundesliga de grootmeesters Erwin L’Ami, Roeland Pruyssers en Jan Smeets zouden ontbreken, maar hierdoor misten wij ook Predrag Nikolic” aldus de Leidse teamleider Folkert-Jan Geertsma “en dat er drie andere grootmeesters werden ingevlogen was ook te verwachten. Toch lag de matchwinst lange tijd voor het grijpen; we hebben alleen de kansen laten liggen. Het zitvlees van de grootmeesters is in de slotfase altijd beter.

De teleurgestelde LSG-captain had gelijk, want vlak voor het einde – bij een 3-3 stand – leek LSG met een verdiende matchpunt naar huis te gaan. Menig Leids volger van de via internet live te volgen partijen zag LSG minimaal 1 of misschien zelfs 2 matchpunten pakken.
De strijd ging aanvankelijk gelijk op door fraaie partijwinsten van Edwin van Haastert en Arthur Pijpers, maar Stefan van Blitterswijk ging in tijdnood onderuit en Jan-Willem de Jong werd door de last-minute ingevlogen Duitse grootmeester Igor Khenkin van het bord gecombineerd. Uit de resterende partijen van Mark van der Werf, Martin Roobol, Rudy van Wessel en Jan Sprenger werd toch minimaal een Leids matchpunt verwacht. Tijdnood werd het Leidse team echter fataal waardoor En Passant – tegen de kansen in – twee punten pakte.

(Jan Bey, Leidsch Dagblad, maandag 14 december 2015).

&&&

LSG IntelliMagic koploper in de meesterklasse (9 nov)

Het Leidse LSG IntelliMagic heeft dankzij een verrassend ruime 7½-2½ matchwinst op de Haarlemse koploper Kennemer Combinatie (KC), de koppositie overgenomen in de meesterklasse. In de voorbeschouwing had de Haarlemse ploeg al gezegd het Leidse collectief te vrezen waardoor het team op volle oorlogssterkte in het Leidse denksportcentrum verscheen. Naast een aantal sterke jeugdige talenten zagen de LSG’ers een aantal grootmeesters zoals meervoudig nationaal kampioen Loek van Wely, Wouter Spoelman en David Klein aan de borden plaatsnemen.

Aan de bovenste borden lagen vooraf onze zorgen, maar daar hebben we juist flink huisgehouden,” aldus een tevreden teamleider Folkert-Jan Geertsma. “Het was vanzelfsprekend erg prettig spelen als je al voor de tijdcontrole op een 3-1 voorsprong komt.” Geertsma profeteerde op dat moment een ‘mogelijk ruime’ matchwinst. De voorsprong kwam er na een tweetal remises dankzij een snelle overrompelende partijwinst van Predrag Nikolic op het Haarlemse talent Quinten Ducarmon. Die kreeg een gevoelig lesje en wist achteraf niet wat hem was overkomen: “ik dacht dat ik uitstekend stond, maar opeens kwamen er links en rechts voor Nikolic winnende zetten op het bord.” Martin Roobol zou de twee de winstpartij voor zijn rekening nemen middels een twijfelachtig pionoffer, wat in zijn voordeel uitpakte.

Edwin van Haastert kwam met een uitstekende vorm terug van een succesvolle Europa Club Cup (5de). Hij toonde dit door grootmeester Wouter Spoelman na een verdacht stukoffer het nakijken te geven (4½-1½). Toen ook Mark van der Werf en Michiel Bosman winnend voordeel hadden bereikt waren de ogen nog gericht op een hevig knokkende Van Wely tegen de Duitse LSG’er Jan Sprenger. Sprenger bracht na ruim vijf speeluren op overtuigende wijze een pluspion tot winst. Geertsma: “De ploeg speelde een perfecte en vooral geconcentreerde wedstrijd met de juiste vechtersmentaliteit.

(Jan Bey, Leidsch Dagblad, maandag 9 november 2015)

&&&

Klok speelt hoofdrol bij LSG IntelliMagic (12 okt)

LSG IntelliMagic won in de landelijke meesterklasse met 6½-3½ in een hectische en rommelige competitiewedstrijd van Pathena Rotterdam. Het Rotterdamse schaaktiental verscheen druppelsgewijs – op verschillende tijdstippen – achter de borden. Hierdoor zag de scheidrechter zich genoodzaakt om voor drie te laat arriverende Rotterdamse spelers een reglementaire nul uit te delen. De Rotterdamse teamleider Arthur van Rongen ging hierdoor flink over de rooie en tekende protest aan tegen deze beslissing. LSG-teamleider Wim Zwinkels: “Het Rotterdamse protest is strikt genomen kansloos en dat weten ze ook, want men dient niet later dan een uur na de vastgestelde aanvangstijdstip achter het bord te verschijnen en drie spelers kwamen elf minuten te laat. Die ongelukkige start kwam ons wel goed uit, want we misten Predrag Nikolic, Jan Sprenger en Mark van der Werf en dat zijn toch drie van onze belangrijke spelers.“

Het Leidse schaakteam kwam mede hierdoor al snel op een 5-0 voorsprong , ook omdat Arthur Pijpers en Edwin van Haastert korte metten maakten met hun opponenten. Hierna haperde de puntenmachine voor Leiden enigszins – enkele invallers verloren – en kwam er zelfs een 5-5 gelijkspel in het vooruitzicht. Toen invaller Stefan van Blitterswijk zijn partij via hardnekkig vechten in remisehaven had weten te loodsen en daarmee de stand op 5½ bordpunt bracht werd er aan Leidse kant pas opgelucht ademgehaald. Kopman Rudy van Wessel maakte er via een alles-of-niets aanval nog een ruime zege van. Van Wessel: “Ik stond verloren en ik dacht: ik heb nog een truc en daar tuinde hij met open ogen in”.

(Jan Bey, Leidsch Dagblad maandag 12 oktober 2015)

&&&

Topduel meesterklasse eindigt onbeslist (30 sept)

LSG-Nikolic-Pijpers300

LSG IntelliMagic startte in de landelijke meesterklasse met een 5-5 gelijkspel tegen HMC Calder (Den Bosch). De absolute top vier van dit seizoen kwam al meteen tegen elkaar uit. De nummers twee en drie op gemiddelde rating (Leiden en Den Bosch) speelden een behoedzame wedstrijd met maar liefst acht remises. “Als waarnemend teamleider vreesde ik dat hetzelfde scenario op de borden kwam als vorig seizoen,” zei Wim Zwinkels “in de gezamenlijke slotronde verloren we toen nipt en dat moest beter kunnen.”

Volgens Zwinkels lieten de opstellingen van beide teams op papier mooie duels zien. Maar het vuurwerk bleef op de meeste borden achterwege en al snel werd duidelijk dat overwinningen schaars en dus zeer belangrijk zouden worden voor de uitslag.
De topduels Arthur Pijpers tegen Robin Swinkels en Benjamin Bok tegen Predrag Nikolic eindigden al voor de twintigste zet in remise. Niet lang daarna eindigden nog drie korte partijen bloedeloos in remise. Quote van de dag kwam van LSG’er Martin Roobol: “Ik keek even om me heen nadat ik vijf zetten gedaan had en toen waren er al vijf remises”. Roobol’s tegenstander offerde er lustig op los met een onvoorspelbare afloop. Met goede stellingen voor Edwin van Haastert en Mark van der Werf werd er toch aan een kleine Leidse winst gedacht. Van der Werf bracht LSG met een uitstekende techniek op voorsprong, maar Van Haastert overzag een venijnige verdedigende zet waardoor zijn mooie stand in remise verzandde. Na aan beide kanten angstige capriolen met bevrijdende remises tot gevolg, was alleen Roobol nog bezig. Zwinkels: “Inmiddels stond de vijf voor ons op het scorebord en dat betekende in ieder geval een matchpunt. Roobol was aardig op weg en leek een mooie vesting met toren en loper gebouwd te hebben toen hij een schaakje overzag en alsnog verloor.” (5-5).

(Jan Bey, Leidsch Dagblad)

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.