Samen Sterk doet z’n sportieve plicht

dammen-spellenrijk350Kampioen Samen Sterk heeft in de landelijke competitie (KNDB, 1e klasse) zijn sportieve plicht gedaan door een eenvoudige overwinning te boeken op SSS Kampen. Zonder al te veel moeite werd de 13-7 overwinning binnengehaald.

Wouter Morssink kon veel druk zetten op de stand van Harwin Reuvekamp, en met een eenvoudig zetje wist hij de winst te pakken. (2-0) Ook Martien Out was snel klaar. Zijn tegenstander Johan Wezenberg maakte er in de opening al een potje van, en Martien won snel een schijf en later de partij. (4-0)

Remco Krijgsman kwam goed weg tegen Teun van Gelder. In eerste instantie leek er weinig aan de hand, maar door slecht opbouwen kwam Remco een schijf achter en later zelfs 2, maar wist om miraculeuze wijze toch remise te maken. (5-1) Tegenvaller was de slechte partij van teamcaptain Martin van der Sluis. Al na een paar zetten bedacht Martin dat dit wel een heel slechte opening was, kwam eigenlijk geen minuut goed in de wedstrijd, en Jan van Olst wist hier goed gebruik van te maken en won. (5-3) Ruud de Kooter wist dat hij met kopman Nico Lugthart iemand getroffen had die vrij weinig onderneemt, en omdat ook Ruud weinig voordeel wist te creëeren, werd dit een vlakke remise. (6-4) Ali Fthalla kwam te laat voor de kampioensfoto en ook voor zijn partij was hij te laat. Een paar minute minder maakt bij Ali meestal niets uit, maar ditmaal was Gerlof de Jong te stug om een overwinning te pakken, en zo ging ook de 1ste plek in de topscorerslijst (van de gehele klasse) aan Ali zijn neus voorbij. (7-5) Thomas van der Klis leverde een goede partij af tegen Henk Kamminga. Met een halve hek en de controle op de andere vleugel, had Thomas de touwtjes stevig in handen en pakte een mooie winstpartij. (9-5)

De krachtsverhoudingen op bord 1 waren enorm. Martin de Jong had geen kind aan Harm Kist, wiens stand volledig aan flarden werd gespeeld. (11-5) Jo Fijen speelde een goede partij tegen Wim Dekker en kwam een schijf voor. Door moeizaam opbouwen van Jo werd echter een onnodig puntverlies geleden, want hier zat toch meer in dan remise. (11-6) Voorzitter Micha van Tol kon nog maar moeilijk afscheid nemen van dit damseizoen. In zijn partij tegen Piet Dijkstra probeerde Micha van alles, en met een offervariant leek hij groot voordeel te behalen, maar alle moeite bleek tevergeefs. De taai verdedigende Dijkstra gaf geen krimp, en zo sloot de voorzitter het seizoen af met remise en een 13-7 winst voor Samen Sterk.

Martin van der Sluis

&&&

Samen Sterk nu reeds kampioen (15 Feb.)

Het is het elitekorps van Samen Sterk (Hazerswoude) gelukt om een ronde voor het einde kampioen te worden in de Nationale Competitie 1ste klasse (KNDB).Samen Sterk wist vrij eenvoudig van SNA 2 te winnen en concurrent 020 2 verloor, waardoor het kampioenschap een feit is. Volgend jaar zal Samen Sterk uitkomen in de Hoofdklasse, een zware competitie en dus een leuke uitdaging.

Thomas van der Klis wist eindelijk weer eens een goede partij het juiste slot te geven. In een goede klassieke stand tegen Maurice Koopmanschap wist Thomas na een afruil een winnende 4 om 2 uit te halen. (0-2) Martin van der Sluis had een prima opening tegen Coen Jong die zich snel weg liet drukken. Met een forcing kwam Martin een schijf voor, en de winst was daarna eenvoudig binnen te halen. (0-4) Bij Ali Fthalla lijkt het dit seizoen allemaal aan te komen waaien. Na een zeer sterke opening moest Theo Tesselaar alle zeilen bijzetten om in leven te blijven. Door een blunder van Ali kwamen beide heren op dam met nog behoorlijk wat schijven. Ali was koelbloedig genoeg om snel allerlei dreigingen in de stand te brengen, wat hem uiteindelijk in een overmachtseindspel de winst opleverde. (0-6) Martin de Jong was iets minder gelukkig in zijn partij tegen Mwenedata. Martin speelde ietwat te voorzichtig, kwam uiteindelijk toch in het voordeel en wist een winnend eindspel te bereiken. Helaas ontbrak hier de scherpte en wist zijn tegenstander te ontkomen met remise. (1-7) Ruud de Kooter speelde een spannende partij tegen Jan Houwing, waarin niemand echt voordeel wist te behalen, met remise als logische uitslag. (2-8) Micha van Tol had het lastig tegen Ritchie Wijnker. Door onnauwkeurig opbouwen moest Micha secuur verdedigen om in leven te blijven maar slaagde hier wel in. Na een offer van Wijnker in een dunne stand was de remise snel binnen. (3-9)

Veel rekenwerk voor Jo Fijen tegen Raymond Koopmanschap in een partij met een zware hekstelling. Dit zijn standen die Jo met enige regelmaat op het bord krijgt, en dit kwam goed van pas. Jo liet zich niet gek maken door zijn tegenstander, en na wat afruiltjes was remise het resultaat. (4-10) Johannes Postma speelde een prima partij tegen Rene Emannueel. Johannes kreeg langzaam aan steeds meer grip op de partij, maar kwam goed weg na een misrekening. Uiteindelijk leek hij zelfs nog iets voordeliger het middenspel uit te komen, maar meer dan remise werd dit niet. (5-11) Remco Krijgsman bereikte veel terreinvoordeel tegen Henk Groot, maar moest noodgedwongen weer naar achter. Hierdoor kwam Remco iets onder druk te staan, maar de remise kwam nooit echt in gevaar. (6-12) Wouter Morssink had een spannende en leuke pot tegen Jan Groeneweg. Wouter leek in het middenspel in zwaar weer te komen en bood tevergeefs remise aan. Uiteindelijk was het Groeneweg die niet de beste voortzetting vond en in de problemen kwam. Wouter leek nog kansen te krijgen in een overmachtseindspel, maar meer dan remise zat er echt niet in. (7-13)

En zo is Samen Sterk als eerste team in de hele Nationale Competitie nu al zeker van het kampioenschap.

Dit is niet alleen de verdienste van de 9 basisspelers, want zonder de hulp van de enthousiaste invallers was dit succes nooit behaald.

Over twee weken is de laatste wedstrijd tegen SSS Kampen in eigen huis een formaliteit geworden, maar zal het seizoen een passende afsluiting kennen.

Samen Sterk…!!

De trotse teamcaptain Martin van der Sluis.

&&&

Samen Sterk wint topduel (31 jan)

De dammers van Samen Sterk liggen nog altijd op koers voor het kampioenschap. Naaste belager VAD Amsterdam probeerde de heren uit Hazerswoude van de troon de stoten, maar ontvingen de deksel op de spreekwoordelijke neus.

Nog voor de wedstrijd begon stond Samen Sterk al op voorsprong. Doordat VAD met 9 man kwam opdagen was het teamcaptain Martin van der Sluis die ‘vrij’ was en de eerste 2 bordpunten noteerde. Herman van Westerloo bleek in het ziekenhuis te liggen, en een ieder wenst hem beterschap.

Er moest natuurlijk wel gedamd worden, en hoe.
Wouter Morssink kwam goed uit de opening en nadat Dirk Vet zijn springer doorstoot afruilde, stond Wouter erg goed. Met goed spel werd de stand van Vet aan flarden gespeeld. (4-0) Remco Krijgsman kreeg na een matige opening toch het centrum in handen tegen Chris van Westerloo. Remco leek na een afwikkeling nog goede kansen te krijgen maar zijn tegenstander ruilde snel af naar remise. (5-1) Zowel Jo Fijen als Cees Binnenkade hadden het idee dat Jo toch wel erg goed stond en kon gaan winnen, maar net als tegen HDC Haarlem overzag Jo een nietig offertje en kon direct opgeven. (5-3) Ali Fthalla zette veel druk op Rob van Westerloo en dwong hem toch nauwkeurig verdedigen. Er had wellicht nog een ontsnapping ingezeten maar in de partij wist Ali een keurige overmacht tot winst om te zetten. (7-3) Richard Treur speelde weer eens een partij mee en trof hierin Arie Storm. De heren zette een waar spektakel op het bord waarin beide heren niet zeker waren van de uitkomst. Uiteindelijk was na een gedwongen afwikkeling het voordeel voor Richard, en in een mooie stand gingen beide heren naar dam, maar Richard had 2 schijven meer. Door verkeerd damhalen van Storm was de winst snel binnen. (9-3).

Thomas van der Klis speelde een prima opening tegen Huib van der Vossen en leek lang af te gaan op minimaal een punt. Op onverklaarbare wijze raakte Thomas de grip echter kwijt en nadat hij het plan van zijn tegenstander te laat opmerkte, was het al te laat. (9-5) Op bord 1 speelde Micha van Tol een klassieke partij tegen de stugge Michel Horn. Het werd een typische stand waarin Micha beter leek te staan, maar door een overbekende offervariant was remise het logische resultaat. (10-6) Martin de Jong had het erg lastig tegen Paul de Heus. Langzaamaan ging het positionele voordeel naar De Heus en Martin moest vol in de touwen hangen om te vechten voor een punt, maar slaagde hier niet in. (10-8) Als laatste was Ruud de Kooter bezig tegen Hans Vermeulen. Ruud was ietwat gehavend in deze strijd door een griepje, en moest goed opletten om geen averij op te lopen. In het eindspel liet Ruud zich niet gek maken en pakte het winnende punt voor Samen Sterk. (11-9)

En zo pakte Samen Sterk voor de 6de keer een minimale 11-9 overwinning, en met nog 2 wedstrijden te gaan ligt het kampioenschap voor het grijpen. Nummer 2 heeft 1 punt minder en nog 2 lastige tegenstanders te gaan…

Martin van der Sluis

&&&

Samen Sterk nog altijd koploper (17 jan)

Lelystad vs Samen Sterk 7-13 – Ali Fthalla speelde een goede partij tegen Pryor. Ali won uiteindelijk een schijf en leek te gaan winnen, maar met veel geluk wist zijn tegenstander nog dam te halen en een remise uit het vuur te slepen. (1-1).Micha van Tol had het niet moeilijk tegen Barends. Laatstgenoemde ging de rand in, en Micha zette druk door op zetjes te spelen, won een schijf en de partij. (1-3).

Thomas van der Klis is zoekende naar zijn goede vorm. Tegen Tjokro was zijn opening wel goed, maar na een opbouwende mispeer vergooide hij zijn stand. Thomas probeerde te reparen, maar overzag een eenvoudig zetje. (3-3) Ruud de Kooter speelde een nogal bijzondere opening tegen Tong Sang. Ruud wist hier goed uit te komen en nadat zijn tegenstander de remise liet lopen, wist Ruud hem positioneel op te knopen. (3-5)

Wouter Morssink had aan De Bruin een taaie tegenstander. De Bruin zette een aanval op, maar zag pas laat de dreiging van Wouter. Hierdoor kwam Wouter in een mooie KVO te staan, maar door matig spel mocht hij uiteindelijk tevreden zijn met remise. (4-6) Martin de Jong speelde een rommelige partij tegen Zijlstra. Uiteindelijk wist Martin met 2 schijven voorsprong geen winstplan meer te bedenken en bood remise aan. (5-7). Martin van der Sluis zette vanaf de opening veel druk op Sluisdom. Martin wist met goed spel een schijf te winnen en ook de partij, maar door een zet te lang te wachten wist zijn tegenstander de stand nog te repareren, remise. (6-8) Remco Krijgsman had het lastig tegen De Vries. Remco moest secuur spelen tegen de halve hekstelling maar deed dit naar behoren. In een stand waar eigenlijk niets meer in zat ging De Vries echter opzichtig in de fout door een zet te vergeten, waardoor de 1 om 2 naar dam dodelijk was. (6-10)

Jo Fijen speelde een vrij vlakke partij tegen Mathoera, beide heren kregen weinig kansen. Jo leek nog wel wat voordeel te pakken in het eindspel, maar meer dan remise zat er niet in. (7-11) Cees de Gelder speelde weer eens mee in het keurkorps van Samen Sterk, en liet nog maar eens zien wat hij in huis heeft. Cees wist de zwaktes van Koendjbharie te benutten en potte de stand vol, schijfwinst of een zetje was het resultaat. In een overmachtseindspel was er geen vuiltje meer aan de lucht voor Cees. (7-13)

En zo won Samen Sterk ook deze wedstrijd van laagvlieger Lelystad. Volgende ronde tegen nummer 2 VAD zal een belangrijke wedstrijd zijn in de strijd om het kampioenschap. Kunnen de heren van Samen Sterk deze aanval afslaan?

Martin van der Sluis

&&&

Samen Sterk ontsnapt … met winst (22 dec)

Een ontsnapping, zo mag de 11-9 winst wel genoemd worden van Samen Sterk tegen het stugge Constant Charlois. Weer 11-9 winst, de 5de keer in succes na 7 speelronden.
Lang zag het er naar uit dat de koppositie uit handen gegeven ging worden, veel partijen liepen slecht en men hield er dan ook al rekening mee dat puntverlies in het vooruitzicht lag. Niets bleek minder waar…

Bram Doeves viel in bij het eerste team van Samen Sterk en dit ging niet zoals gehoopt. Al bouwde Bram in razend tempo een goede stand op, door een gigantische flater stond er ineens een dam op het bord voor tegenstander Biekram. In het eindspel wat overbleef wist Bram de remise helaas niet meer te vinden. (0-2).

Martin van der Sluis speelde een voorzichtige aanval van Diakite prima tegen, nam de controle over en leek een flankaanval op te kunnen zetten. Door sterk verdedigen van Diakite bleef er niet meer dan remise over. (1-3) Ruud de Kooter speelde een wederzijde Roozenburg tegen Jaap Riesenkamp. Ruud kwam hier slecht uit, maar wist de stand te repareren, maar ook hier zat niet meer dan remise in. (2-4) Martin de Jong speelde een prima partij met een gunstig klassieke stand tegen Jagram. Na een Ghestem doorstoot leek Martin beduidend beter te staan, maar wegens tijddruk overzag hij de stand niet meer en moest teleurgesteld in remise berusten. (3-5) Ali Fthalla (wie anders?) trok de stand weer gelijk voor Samen Sterk. In een opening waar veel geruild werd, moest Ali de nodige tijd investeren om het zijn tegenstander lastig te maken. Jharap had geen antwoord op de mooie klassieke stand van Ali en moest uiteindelijk opgeven in een overmachtseindspel. (5-5)

Thomas van der Klis speelde een leuke partij tegen Jahani. Na een lastige opening kwam Thomas erg goed te staan, maar door een blunder kwam hij een schijf achter. Met secuur spel wist hij uiteindelijk zijn tegenstander te dwingen te offeren, waarna de vrede getekend werd. (6-6) Micha van Tol stond zwaar onder druk in een omsingeling tegen subtopper Autar. Laatstgenoemde koos voor een tijdelijk offer, maar bracht Micha hiermee niet in de war. Er moest nog even scherp gespeeld worden, maar een keurige remise was het resultaat. (7-7) Het geluk was eindelijk weer eens aan de zijde van Jo Fijen. Tegen laagvlieger Ganeshie wist Jo van begin af aan het voordeel naar zich toe te trekken en bouwde dit langzaam uit. Nadat schijfwinst een feit was, werd het overmachtseindspel zonder problemen in winst omgezet. (9-7) Remco Krijgsman kreeg na een grote ruil tegen Banarsie het centrum in handen. Hij kwam erg goed te staan en wellicht had er zelfs winst in gezeten, maar Remco speelde probleemloos remise. (10-8) Vrijdagavond wist good-old Louis de Frankrijker nog niet dat hij moest spelen, maar nadat hij was overgehaald kwam hij achter het bord te zitten tegen Bhajan. Aanvankelijk speelde Louis een verzorgde opening waar niet veel aan de hand leek, maar de controle verdween en Louis werd bijna overlopen. In een 6 om 6 stand was er eigenlijk geen eer meer te behalen, maar zo taai als Louis is, speelde hij door. Met behulp van een blunderende tegenstander wist Louis het laatste remisegrapje uit de stand te toveren en bezorgde hiermee de winst aan zijn Samen Sterk, 11-9!

Een mooi resultaat, misschien niet terecht, maar hij telt wel!

Martin van der Sluis

&&&

Samen Sterk wint moeizame topper tegen LDG Leiden (1 dec)

Samen Sterk heeft met een moeizame 11-9 winst tegen LDG Leiden de leiding van de landelijke eerste klasse B (KNDB) verstevigd. Doordat ook andere concurrenten punten lieten liggen, hebben de heren uit Hazerswoude-Dorp nu maar liefst 3 matchpunten voorsprong op de achtervolgers.

Ali Fthalla opende de score in een partij waarin hij eigenlijk veel te snel speelde en niet veel bereikte. Hans Kreder maakte echter een kapitale fout door Ali een goed aanknopingspunt te geven in een 9 om 9, waardoor Ali alsnog de winst kon forceren. (0-2). Thomas van der Klis ging er vol in tegen de ervaren Evert Bronsting. Al snel werd duidelijk dat zijn jeugdige enthousiasme niet veel zou brengen, met een snelle nederlaag tot gevolg. (2-2) Bij Remco Krijgsman was er weinig aan de hand tegen Andre van der Kwartel. Remco stond misschien zelfs nog iets beter, maar in tijdnood greep Remco mis waardoor hij zichzelf zwaar in de problemen bracht. Schijf- en daarna partijverlies was onvermijdelijk geworden. (4-2) Jo Fijen had al snel met een sterk centrum de grip te pakken op Hans Tangelder. Al snel wist Jo een mooi schijfwinst te forceren waarna hij geen moment meer in gevaar kwam. (4-4) Johannes Postma liet maar weer eens zien dat hij het dammen nog niet verleerd is, en met een betrekkelijk rustige partij pakte hij remise tegen Edwin van Hofwegen. (5-5) De meest artistieke partij kwam op naam van Martin van der Sluis en Harry Dekker. Nadat Martin in het middenspel de winst al binnen leek te hebben, werd hij verrast door een goed offer van Dekker. Martin moest terugofferen waarna er een waar spektakel op het bord ontstond. Uiteindelijk pakte de Leidenaar het niet goed aan en wist Martin alsnog te winnen. (5-7)

Martin de Jong had een matige opening tegen Hein van Winkel. In het middenspel leek dit weer rechtgetrokken, maar in het klassieke standje wat overbleef werden geen winstkansen gevonden. (6-8) Ruud de Kooter had een zware aanval tegen Henk Meester waarin het lang de verwachting was dat Ruud door kon drukken. Niets was minder waar, zijn aanval verloor zijn kracht en uiteindelijk moest hij nog even secuur spelen voor de remise. (7-9) Wouter Morssink speelde een flankaanval tegen Maurits Meijer. Aanvankelijk leek Wouter wat voordeel te pakken, maar nadat hij in het middenspel niet de beste voortzetting koos, was er niet veel meer uit de stand te halen, remise. (8-10) Als laatste was Micha van Tol bezig tegen de beruchte Arend van Beelen. Aanvankelijk leek Micha over zijn tegenstander heen te walsen met veel terreinvoordeel, maar door het taaie verdedigen van Van Beelen kon Micha niet meer dan de remise accepteren. (9-11)

Martin van der Sluis

&&&

Goede prestatie Samen Sterk-reserves

Felicitaties aan het eerste team van Samen Sterk, maar liefst drie matchpunten los. Maar de Samen Sterk-reserves presteerden in de landelijke competitie eveneens sterk.

Het duurde niet lang of het was duidelijk dat Samen Sterk 2 op een grote winst ging afstevenen en vanaf de zesde partij werden alleen nog partijzeges geboekt, dus vijf op rij! Heel bijzonder was de locatie in de vorm van een schaaktoren: de thuishaven van schaakclub En Passant Bunschoten, de landskampioen schaken!

Joop Briedé was al na ruim een uur klaar. Tegenstander Levi Duijst maakte twee fouten en na het optrekken van de kruitdampen stond Joop 3 schijven voor (0-2). Ook Arie van Diggele pakte al snel de winst tegen Rindert Huisman na het zetje van Weiss. Dat leverde schijfwinst op met daarachter een fraaie vastloopvariant (0-4). Dick de Jong kwam trouwens goed weg tegen Lammert Korlaar die schijfwinst had kunnen nemen, maar die voor een remisevariant koos (1-5). Jaap Vermeer had minder geluk tegen Lennart Bolks die wel de winstvariant nam (3-5). Herk Vis stond iets beter tegen Henk de Groot, tot die met het zetje van Weiss een gemakkelijke remisevariant had kunnen nemen. Maar Henk zette anders voort, en toen dreigde Herk met een overmachtseindspel, wat Henk echter met het juiste tegenspel wist te voorkomen, remise (4-6).

Bram Doeves bouwde een dubbele damdreiging in tegen Bert Roest die één dreiging wist te weerleggen, maar de andere niet, dus dam en winst (4-8). Louis de Frankrijker stond in zijn partij tegen Huib Poort al snel twee schijven voor, maar Huib wist de partij nog een hele tijd te rekken, maar niet te redden (4-10). Bij Robert van Diggele tegen Harry Vredeveldt stond er na een tactische afwikkeling een soort coulisselandschap op het bord, maar Robert stond wel een schijf voor en bleek alles onder controle te hebben, met een snelle winst (4-12). Kees de Gelder bouwde tegen Hans Loots een ideale centrumrechterflankstand op en daar is niets tegen te beginnen, al kan de afwikkeling naar winst dus nog lang duren (4-14). Hans Stolwijk gaf Ad Vreeswijk in het middenspel de keuze uit twee varianten. Ad koos nog de minst kwade, haalde dam, had daarmee de stand nog kunnen versimpelen, maar liet dat achterwege waarna Hans kon afwikkelen naar een klassiek overmachtseindspel, dus winst en Hans bepaalde daarmee de eindstand op 4-16!

Gooi en Eemland 3 – Samen Sterk 2 4-16

Bram Doeves.

&&&

Samen Sterk wint opnieuw en pakt koppositie (2 nov)

Op voorhand was Samen Sterk duidelijk favoriet tegen Rijnsburg 2 en de heren van Samen Sterk maakten geen fout. Zo zijn de eerste vier wedstrijden in winst omgezet en werd de koppositie overgenomen van Leiden, op 28 november de volgende tegenstander.

Martin van der Sluis had geen kind aan Nico Mul, die al na 6 zetten een damcombinatie overzag. Het uitspelen van de overgebleven stand was geen enkel problem voor Martin. (2-0) Micha van Tol haalde een zetje uit tegen Jack van der Plas. Micha kwam 2 schijven voor en speelde dit probleemloos naar winst. (4-0).

Ali Fthalla bereikte maar weinig tegen Casper Vroegop. Ali kreeg wel ietwat terreinvoordeel maar meer dan remise kon hij er niet uithalen. Maar zonder geluk vaart niemand wel, zijn tegenstander schatte de stand verkeerd in, en gaf de remise nog weg. (6-0) Raymond van Es pakte al snel de controle over de belangrijkste velden tegen Marielle Meijer-Kromhout. In een nog spannende stand overzag laatstgenoemde een eenvoudige 4 om 4 met winst voor Raymond. (8-0) Martin de Jong stond in de opening al snel erg goed tegen Gera Hol, maar na een misrekening verwaterde dit toch weer enigzins. Door druk te zetten op de zwakke aanval van Hol wist Martin een eenvoudige 3 om 2 te nemen met directe winst. (10-0) Remco Krijgsman en Ge Berbee speelde een rustige opening. Niet veel later zochten de kemphanen de spanning echter volledig op. Wisselende kansen, een leuke partij met een terechte remise als resultaat. (11-1) Johannes Postma maakte zijn debuut voor Samen Sterk en kwam uit tegen Arno Kooloos. Johannes dacht na een rustige opening in het middenspel voor de winst te gaan, maar maakte het zichzelf hierdoor nog moeilijker dan gewenst. De remise werd echter geen seconde uit het oog verloren. (12-2) Thomas van der Klis en Jan Parlevliet maakten er een waar spektakel van op het bord. Thomas moest uiteindelijk een schijf offeren, maar had ruime compensatie met de opgesloten vleugel van Parlevliet. Uiteindelijk braken beide heren door naar dam en werd ook dit remise. (13-3) Jo Fijen kreeg geen vat op de taai spelende Cees van de Bosch. Jo moest uiteindelijk eieren voor zijn geld kiezen en rustig naar remise spelen, wat lukte. (14-4) Ruud de Kooter was niet blij met zijn matige opening tegen Daniel Boom. Ruud moest secuur spelen, iets wat zijn tegenstander niet deed waardoor Ruud een schijf voorsprong kon nemen. De overgebleven stand was nog erg lastig te bespelen, maar Ruud wist uiteindelijk een 2de schijf en de partij te winnen. (16-4)

Martin van der Sluis

Samen Sterk reserves onderuit tegen favoriet

Samen Sterk 2 – Gooi & Eemland 2 8-12
Favoriet G&E kon aanvankelijk zijn grotere ratingkracht nog niet in de stand tot uitdrukking brengen, maar in het eindspel waren de G&E-dammers handiger en in plaats van 10-10 werd het toch nog 8-12, en dat was niet onverdiend. Niettemin leverde Samen Sterk langdurig goed weerwerk en pakte het aanvankelijk zelfs een voorsprong van 5-1.

Jaap Vermeer concentreerde zich op een zware middag tegen de sterke Huib Koops, maar zette onvervaard een rechtervleugelpartij op met een voorpost waar Huib ging oplopen. En opeens kon Jaap met dat extra tempo op zijn andere vleugel een damzet nemen, en maakte het karwei fraai winnend af (2-0). Ook Herk Vis won al pijlsnel van Kennedy Krishnadath die zich helemaal op de avontuurlijke Herk-stand verkeek, na een terugruiltje kon Herk zomaar een schijf oprapen met winst (4-0). Erik Mayenburg had zichzelf op zijn rechterflank vastgezet, waardoor Bram Doeves lange tijd op zijn eigen rechterflank een mooie stand kon opbouwen, maar uiteindelijk zat het tempo verkeerd, konden beiden naar dam doorbreken en werd remise overeengekomen (5-1).

Bastiaan de Gunst speelde tegen Wim Muys die altijd uit is op avontuurlijke standen en ook nu lukte het om Bastiaan met een lepe combinatie te verschalken (5-3). Hans Stolwijk nam tegen Serf Klinkenberg risico’s met zijn aanvallende spel, maar het bleek verantwoord en na een versimpeling van de kant van Serf werd tot remise besloten (6-4). Salim Rodjan speelde zijn bekende omsingelingsspelletje tegen Michiel Luiten, die alle zetjes zag en na een terugruil Salim verliezend vastzette, nadat Salim de remise had gemist (6-6). Joop Briedé ging tegen Henk Vogelenzang in al dunne stand naar het kerkhofveld en kon zijn stand toen niet verder ontwikkelen, terwijl Henk wel een doorbraak forceerde op zijn linkerflank en helaas liep dat uit op verlies voor Joop (6-8).

Kees de Gelder kon in een klassieke partij tegen Peter Koops zijn linkerflank niet goed ontwikkelen en dat kostte uiteindelijk een schijf die Peter in het verre eindspel met winst kon verzilveren (6-10). Louis de Frankrijker en Ton van der Ploeg leken zo ongeveer het zelfde randspelletje te spelen, maar na een lange en lepe afruil kwam Ton toch nog op het centrum uit maar Louis speelde het eindspel gedegen naar remise (7-11). Robert van Diggele speelde een enerverende partij tegen Gerard Benning want na twee offers slalomde Robert zo naar dam, gaf er nog een schijf bij voor een dubbele damaanval en dat leverde vier schijven op, maar de plusschijf was niet winnend, remise (8-12).

Bram Doeves

&&&

Samen Sterk met Leidse dammers aan kop (19 okt)

Samen Sterk is goed begonnen aan de Nationale competitie, want ook de 3de lastige wedstrijd werd in de kleinst mogelijke overwinning omgezet. Samen Sterk deelt nu de koppositie met de dammers uit Leiden.

Ali Fthalla had in de opening grote moeite met Gerard de Groot. Ali kreeg een slechte schijvenverdeling min of meer opgedrongen, en moest alle zeilen bijzetten om de stand remise te houden, maar slaagde hier wel in. (1-1) Ruud de Kooter zag tegen Piet Lodder een finesse die niet bestond, en gaf hiermee een schijf en niet veel later de partij weg. (1-3).

Wouter Morssink trof een voor hem bekende tegenstander in Berke Yigitturk. Wouter had 1 aanvaller extra op de Rozenburg aanval van Yigitturk en won hiermee een schijf en niet veel later ook de partij. (3-3) Martin van der Sluis leek goede kansen te creëren tegen Hein van Dee, maar deze wist nog net een grote afruil in de stand te krijgen. Martin probeerde nog wel iets, maar meer dan remise werd het niet. (4-4) Remco Krijgsman gaf Wim Bremmer goed partij op bord 1, en dat leek nog een spannende partij te kunnen worden, maar door een kleine blunder was de partij abrupt ten einde gekomen. (4-6) Thomas van der Klis kreeg zijn favoriete klassiek op het bord, en wist goed gebruik te maken van de matige opbouw van Frans van Eenennaam. Thomas liet niets aan de verbeelding over, en niet zijn tegenstander kansloos vastlopen en won fraai. (6-6) Jo Fijen kreeg in de opening al snel controle op de linker vleugeld van Herman Vroom, en hield in hun positionele partij ruim de overhand. Jo wist met prima spel een overtuigende centrumwinst te bereiken. (8-6) Martin de Jong werd geconfronteerd met tegenstander Pertap Malahe, een speler die handig op combinaties weet te spelen. Extra goed was het daarom dat Martin een zeer goede stand wist te bereiken. In de analyse zal hij ongetwijfeld de winst hebben laten liggen, maar in de partij bleef hij op remise steken. (9-7) Martien Out ging voor de winst tegen Frans Teijn. Een remise aanbod werd nog resoluut afgewezen, daarna kwam Martien zelfs nog iets minder te staan, maar bereikte een iets voordeliger eindspel wat net geen winst opleverde. (10-8) Weer was het Micha van Tol die als laatste klaar was. Ditmaal had hij moeite met Hans Giphart in een partij waarin het voordeel schommelde en beide heren geen duidelijke winstkansen konden creëren. De remise was goed voor weer een 11-9 overwinning voor Samen Sterk.

Martin van der Sluis

DES Lunteren 3 – Samen Sterk 2 8-12

Na 7 partijen stond het nog gelijk, maar in de staart van Samen Sterk zat veel gif. Alle drie partijen waren kansrijk en twee daarvan liepen inderdaad uit op winst, zodat Samen Sterk 2 toch naar een mooie winst uitliep.

Herk Vis en Johan Top gingen gelijk op en in een 7 om 7 stand werd remise overeengekomen (1-1). Ook Bastiaan de Gunst speelde zo´n gelijkwaardige partij tegen Bram Cysouw, remise (2-2). Salim Rodjan kreeg gaandeweg een steeds aanvallender stand tegen Michel Hendriksen, wat een positionele winst voor Salim opleverde (2-4). Hans Stolwijk wilde te mooi winnen van Tristan vd Velde, gaf zelfs een schijf weg om een prachtstand te krijgen, maar overzag dat Tristan met een simpel zetje zijn cadeautje kon behouden, met een treurig verlies voor Hans tot slot (4-4). Piet van Es kwam tegen Ries van Ee een schijf achter door een verkeerde afruil, maar kwam remise te staan tot een tweede misgreep, en toen was het wel verloren (6-4). Dick de Jong pakte met een 2 om 3 wel schijfwinst tegen Jan Heij, maar kon de verschillende doorbraakkansen van Jan niet allemaal afstoppen, en dus remise (7-5).

Jaap Vermeer zette de korte vleugel van Leendert Peters geheel vast, en bouwde aan de andere zijde een flankaanval met dreigingen op, en kon inderdaad met een combinatie naar dam de winst binnenhalen (7-7). Cees de Gelder speelde klassiek tegen Jeroen vd Brink die in een dun standje geheel vast liep, mede door een hangende schijf. Een wanhoopspoging van Jeroen mislukte doordat Cees voor alle situaties een vangstand kon opbouwen (7-9). Louis de Frankrijker kon tegen Erwin Jochemsen met een coup Philippe uiteindelijk een onverdedigbare schijf inrekenen, en na taai verdedigen van Erwin bereikte Louis uiteindelijk toch een overmachtswinst (7-11). Bram Doeves speelde een kansrijke omsingeling tegen Melanie Voskuil niet scherp genoeg uit, won nog wel materiaal na een doorbraak van Melanie die echter met haar dam en schijven een mogelijke overmachtswinst kon torpederen, remise (8-12).

(Zie eventueel de website voor een heel fraaie omsingeling en hoe die gewonnen had kunnen worden volgens EGM Truus).

Bram Doeves

&&&

Samen Sterk goed uit de startblokken (25 sept)

De dammers van Samen Sterk hebben zich een goede dienst bewezen door te winnen van het tweede team van 020 uit Amstelveen. De afgelopen 2 jaar verloren de Samen Sterkers nog van deze tegenstander. Bovendien hadden ze zich dit jaar verstrekt. Samen Sterk speelde vorig jaar nog om promotie dus de verwachtingen zijn weer hooggespannen. Het eerste team van Samen Sterk ziet er iets anders uit dan vorig jaar. Richard Treur is dit invaller terwijl Bastiaan de Gunst het tweede team versterkt. Nieuw is Thomas van der Klis terwijl Johannes Postma, Raymond van Es en Martien Out afwisselt spelen.

Het allereerste uitslag én overwinning kwam op naam van Wouter Morssink. De Nederlands kampioen Aspiranten verpulverde zijn tegenstander in een hekstelling. Onderaan dit verslag staat een diagram met een korte toelichting op deze partij. Ruud de Kooter , normaal goed voor spektakel, deed het rustig aan na een lange zomervakantie met een prima remise. Iedereen dacht dat Ali Fthalla ging winnen totdat tegenstander Leerdam een geniepige combinatie uitvoerde wat gelukkig voor ons nog remise opleverde. Remise was er ook voor Martin de Jong. Hij kwam in het middenspel met de schrik vrij waarna de schrijver van dit verslag zelfs bijna nog won. Winst was er wel voor Jo Fijen. De schrik sloeg de Samen Sterkers om het hart toen Jo in een damcombinatie liep. Het was echter een zogenaamde lokzet. Jo ving de dam waarna hij zelf doorbrak met winst. De liefhebbers kunnen het fragment binnenkort bekijken op de site van Samen Sterk (http://damclubsamensterk.wordpress.com/) . Na de remises van kopman Micha van Tol stond Samen Sterk met 8-4 voor. Toch bleef het spannend.

Thomas van der Klis speelt altijd op de aanval. In een spectaculaire partij gaf hij een schijf weg om deze later toch naar dam te combineren. Ook invaller Louis de Frankrijker hield het hoofd koel met een keurige remise. De laatste twee partijen zagen er echter niet goed uit. Martien Out ging de fout in tegen zijn kortgerokte tegenstander. Gelukkig hield hij het hoofd koel en ontsnapte naar de remise. De nederlaag van Remco bracht de 11-9 overwinning niet meer in gevaar al had hij natuurlijk op meer gerekend.

Hieronder de winnende hekstelling van Wouter (wit). De vier schijven aan de linkerkant houden bijna alle schijven vast. Zwart kan eigenlijk alleen nog het schijf op de achterste rij opspelen maar is een zet later altijd een schijf kwijt of wit combineert naar een dam. Zwart kan ook zijn schijf uiterst rechts niet opspelen want dan haalt wit een dam door deze schijf af te ruilen. Zwart besloot een schijf weg te geven waarna Wouter snel won.

 

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.