Rijnsburgse Damclub (RDC) verliest duel om koppositie

dammen-spellenrijk350Bij de eerste test van dit seizoen stelde RDC zwaar teleur. Rijnsburg kwam er laat op de middag niet aan te pas en moest maar liefs vier tegentreffers incasseren. Dit is toch wel even slikken aangezien vooraf gehoopt werd op een overwinning en daarmee tevens het leiderschap in de Hoofdklasse.

De loting leek erg gunstig. Zowel op de borden van Arjen, Cor , Richard Kromhout en Richard Meijer moesten er voldoende kansen liggen voor een overwinning. Steven en Thomas troffen gelijkwaardige tegenstanders, terwijl er op de borden van Denise, Eric, Rinus (invaller voor de nog steeds niet herstelde Laura, beterschap!) en Arie niet verloren zou moeten worden.

De eerste teleurstelling vertrok zich al na ongeveer een kwartier speeltijd. Denise van Dam speelde tegen een sterke dame en trok wat ondoordacht in de aanval. Haar tegenstander liep twee keer op de aanval en Denise was een schijf kwijt. Daar tegenover stond weer dat Cor zijn sterke tegenstander totaal wist te overspelen. Na 30 zetten werd door tegenstander Van Ballegooijen opgegeven op wat een vlekkeloze overwinning leek. Cor zelf was echter niet tevreden en vond na afloop nog een remise combinatie waarmee zijn tegenstander zich nog had kunnen redden.

Arie Schoneveld speelde een enorm complexe opening. Omdat hij een grote afruil waarbij Arie wat minder zou komen te staan niet toe wou laten koos hij voor een moeilijke, maar wel speelbare voortzetting. Hier bleek tegenstander Kolk beter in te zijn en met een klein trucje won Kolk dan ook een schijf. Arie probeerde nog wel wat, maar moest toch de vlag strijken.

Steven den Hollander kwam tijdens de opening wat onder druk te staan. Dit nadeel bleef de hele partij hem achtervolgen en een schijfverlies leek niet te verkomen. Door tijdig de handrem te gebruiken kon hij nog vrij makkelijk de remise maken. Echt getest werd hij niet, aangezien zijn tegenstander niet de sterkste voortzetting koos.

Op achterstand kwamen wij door het verlies van invaller Rinus Kromhout. Rinus trof het niet met de op papier sterkste tegenstander. Na een interessante, spannende opening verkreeg tegenstander Tjong a Ong een goede aanval. Vanuit een wat mindere stand blunderde Rinus echter waarna het op slag uit was. Na analyse bleek dat er in de stand nog een haalbare remise zat. De achterstand werd erger toen Denise van Dam haar partij moest opgeven. Er werd nog wat geprobeerd met een schijf achter, maar de remise kwam helaas niet meer in de buurt.

Het drama wat daarop volgde was het kantelpunt van de wedstrijd. Richard Meijer loopt het hele seizoen nog niet echt lekker. Gelukkig kreeg hij tegen zijn zwakkere tegenstander zijn favoriete opening op het bord. Na de kennistest te hebben overleefd vergiste hij zich en overzag een kleine combinatie. Dit koste hem een schijf en daarmee ook gelijk de wedstrijd. Des te zonde omdat wij op dit bord juist een overwinning verwacht hadden.

Terug in de wedstrijd kwamen wij door Richard Kromhout. Richard verkreeg een mooie aanvalsstand en had vele varianten berekend. Omdat hij echter een klein grapje niet zag kwam hij in het nadeel te staan. Toch lachte het geluk ons nog even toe omdat zijn tegenstander een goede stand verprutste door in een toch wel simpele combinatie te lopen.

Eric Hogewoning koos voor een hele theoretische opening. Hij speelde echter tegen meervoudig NK-finalist Van der Kooij, gevreesd om zijn theoretische kennis. Of Eric dit wist, weet ik niet, maar er kwam een vrij onbekende vertakking op het bord. De kansen wisselde om de zet, en de ene combinatie was nog mooier dan de andere. Toen iedereen dacht dat Eric verloren stond toverde hij een grote glimlach om zijn gezicht en haalde met een gigantische rondslag nog net de remise-haven.

Thomas Wielaard had ook een leuke partij waarbij hij steeds de iets bovenliggende partij leek te zijn. Zijn tegenstander is wel een dermate niveau dat er geen voordeel viel te behalen en Thomas moest berusten in een remise. Jammer, aangezien dit de hoop op een gelijkspel deed vergaan.

Als laatste zat wederom Arjen de Mooij. Net als al zijn andere partijen dit jaar zat hij aan de goede kant van het bord. Na een vrij zuivere partij vergat hij het eindspel te winnen en moest in remise berusten. Dit had geen verschil meer voor de wedstrijd punten.

De ambities van de Rijnsburgers moet hiermee wat worden teruggeschroefd. Van een gedeelde eerste plaats staan wij nu vijfde. Tijd genoeg om hier over na te denken, de volgende wedstrijd zal pas over 4 weken zijn. Dan komt het sterke Lunteren op bezoek en zullen wij moeten winnen om bovenin mee te blijven draaien.

Steven den Hollander

&&&

Rijnsburgse Damclub (RDC) wint ook derde wedstrijd (19 okt)

RDC is er in geslaagd ook haar derde wedstrijd van het seizoen te winnen. Wat vooraf werd gezien als een goed neembare horde bleek enorm tegen te vallen, de toppers stelden toch wel enigszins teleur. PSV wist zich kranig te verdedigen, maar trok toch aan het kortste eind. Door deze winst staat RDC aan kop in de hoofdklasse B. Over twee weken wacht de kraker tegen Heijmans Excelsior.

Verbaasd werd opgekeken toen bij het startschot maar twee spelers van PSV aanwezig waren. De rest stond nog vast in Leiden. Iets later arriveerde een tweede auto waarna er gestart kon worden. De laatste auto van PSV kwam 20 minuten later aan waarmee Richard K, Arjen, Arie en Steven een comfortabele tijdsvoorsprong hadden.

Steven den Hollander opende de score in Rijnsburgs voordeel. Tegen de sterkste speler kwam hij nadeliger uit de opening. Dit nadeel bleek later bij te trekken en er ontstonden meer spanningen op het bord. In een licht voordeligere stand plaatste Steven een gemene lokzet waar zijn tegenstander met open ogen in liep. Steven verloor een schijf, maar kom simpel doorbreken en de eerste overwinning aantekenen.

Het is nog niet het seizoen van Richard Meijer. Zijn favoriete speltype kwam op het bord en de spanningen liep hoog op toen er een Partie Bonnard op het bord verscheen, één van de moeilijkst berekenbare systemen. Zijn tegenstander wist met een zeer fraai offer Richard het nakijken te geven en trok de stand gelijk, 2-2. Denise van Dam kon niet veel bereiken in haar partij. Dit kwam met name door haar tegenstander die duidelijk op een punt uitwas. Denise probeerde nog wat te bereiken, maar veel eer viel er niet meer te behalen.

De man in vorm, Thomas Wielaard speelde ergens in zijn partij op een schitterende coup Napoleon. Zijn tegenstander had dit echter ook gezien maar moest wel een grote ruil toelaten. Deze ruil leverde Thomas voordeel op wat ook later in de partij beslissend leek te zijn. In het eindspel koos hij echter niet voor de beste voorzetting en moest de remise accepteren. Richard Kromhout was de volgende die klaar was. In zijn partij wist hij met wat trucjes zijn tegenstander in het nauw te drijven, maar er werd sterk verdedigd wat zijn tegenstander een dik verdiend punt opleverde.

Eric Hogewoning wist Rijnsburg weer op voorsprong te zetten. In een omsingeling won hij tijdelijk een schijf, maar zijn tegenstander maakte een enorme blunder en won zijn achterstaande schijf niet terug. Door dit schijf voordeel verkreeg Eric ook nog eens een mooie aanvalsstand. De partij werd beslist door een kleine, grappige combinatie met damgeven. Laura Andriessen was deze wedstrijd helaas verhinderd en als invaller werd Marco de Leeuw opgesteld. Op papier stond Marco een moeilijke wedstrijd te wachten, maar de praktijk was anders. De hele partij is Marco niet in het nadeel gekomen en wist een knappe remise af te dwingen. Wellicht had hij in de eindstand nog wat door kunnen spelen en nog voor een overwinning kunnen gaan.

Dat PSV nog een keer zou scoren was eigenlijk al duidelijk. Arie Schoneveld begon met tijdvoordeel maar blunderde op de vierde zet al, wat resulteerde in twee schijven achter. Arie is echter niet iemand die snel opgeeft en bleef doorgaan. Dit leverde hem zelfs nog een dam op, maar een remise zat er helaas niet meer in voor hem. Cor van Dusseldorp speelde een enorm complexe partij. Zijn tegenstander ging gretig mee in Cor zijn spel. Volgens eigen zeggen heeft Cor twee keer de winst gemist en moest daarom toch wel enigszins teleurgesteld de remise noteren.

Wederom een 9-9 stand en wederom Arjen de Mooij als laatste bezig. Na de vorige wedstrijd koelbloedig nog gewonnen te hebben kon hij ook deze keer, met een big smile, de stand op 11-9 zetten. De hele wedstrijd stond hij beter en won in een dun standje dan ook een schijf. Na alles nog even doorgerekend te hebben koos hij de meest overtuigende winst en liet Rijnsburg nogmaals juichen.

Steven den Hollander

&&&

Goede start voor Rijnsburgse Damclub (26 sept)

Het seizoen is weer begonnen voor de Rijnsburgse damclub (RDC).
Op zaterdag 19 september jl. kwam het team uit Lent, wat een spannende wedstrijd beloofde te worden. Wedstrijden tussen RDC en Lent worden meestal met een kleine overwinning afgesloten. Tijdens de eerste wedstrijd van het seizoen startte het basisteam van RDC. Er werd gekozen voor een opstelling met de volgende spelers.

  1. Thomas Wielaard – De strateeg van het team. Verliest heel weinig en een betrouwbare factor.
  2. Richard Meijer – Absolute vleugelspeler. Eerste minuten wat onzeker, maar hoe langer de wedstrijd duurt, hoe beter.
  3. Richard Kromhout- Voormalig captain en vorig jaar goed voor wel 7 treffers. Wordt wegens zijn spel ook wel Krompoot genoemd.
  4. Cor van Dusseldorp – Topscoorder overall. Bijna elke wedstrijd wel trefzeker, zelden een offday.
  5. Denise van Dam- De dame die altijd vol voor de aanval gaat. Kan op momenten wanneer het nodig is bepalend zijn.
  6. Arie Schoneveld- Echte vechter van het team. Zal nooit opgeven vanuit een achterstand en strijdt tot de laatste schijf.
  7. Steven den Hollander- Nieuwe aanvoerder en handige speler. Weet meestal nog wel een gaatje te vinden als het om ontsnappen gaat.
  8. Arjen de Mooij – De creatieve speler. Kiest soms meer voor de schoonheid dan voor verstandige zetten.
  9. Laura Andriessen – Onze degelijkheid. Is meestal wel een zekerheid voor een remise.
  10. Eric Hogewoning -De tijdnood specialist. Hoe minder tijd Eric heeft, hoe beter het gaat. Wist vorig seizoen een grootmeester te vloeren.

De start was geweldig. Richard Kromhout wist tegen zijn sterke tegenstander te verslaan. Tijdens een enorm spannende centrumaanval vs omsingeling kwam Richard met een gambiet. Zijn tegenstander liep vervolgens in een niet al te moeilijke combinatie waarna Richard won. Steven den Hollander wist vervolgens zijn partij winnend af te sluiten. Na in het middenspel bedenkelijk te hebben gestaan wist hij met een van de laatste trucjes nog te winnen. Tegelijkertijd kwam er opgewonden gepraat uit de andere hoek. Cor van Dusseldorp wist met een geweldig mooie, verassende combinatie zijn sterke tegenstander te verslaan. Achteraf bleek Cor de ingewikkelde stand al goed te hebben doorgerekend.

Met een 6-0 voorsprong leek de te optimistische voorspelling die van te voren uitgesproken werd (we winnen er vier en niemand verliest!) nog even dichtbij te komen. Richard Meijer speelde een voor zijn doen rustige partij. Het evenwicht werd niet verbroken en een gelijkwaardige remise was het resultaat. Hierna kregen we onze eerste verliespartij te verwerken. Laura Andriessen stond de hele partij al wat onder druk tegen de aanval van haar tegenstander. Toen de stand wat bij leek te trekken bleek haar tegenstander genoeg voordeel te hebben om te winnen. Denise van Dam miste in haar partij een schitterende winst, wat zou leiden tot een 3voudige oppositie. Door tijdgebrek zag zij deze combinatie niet. Vervolgens stond zij verloren, maar de tegenstander wist het niet af te maken, remise dus.

Arjen de Mooij is enkele jaren geleden transfervrij overgekomen van Lent. Sindsdien heeft hij grote moeite met spelen tegen Lent. Ook deze zaterdag weer. Hij kon niet echt voordeel behalen, maar miste een combinatie. Dat de overgebleven stand niet verloren was is een klein wonder. Thomas Wielaard stond de hele partij wel iets makkelijker. Na het behalen van een voordelig eindspel werd dit professioneel omgezet in winst. Arie Schoneveld wist met zijn vechtdammen in een spannende partij een schijf te winnen van zijn tegenstander. Dit schijf moest later worden ingeleverd en een goede remise was het resultaat. Tot slot zat Eric Hogewoning nog. Eric speelt weinig partijen per jaar en dit leek hem op te gaan breken. Zijn tegenstander speelde een mooie aanvalspartij en leek te gaan winnen. Eric wist nog net het remisegaatje te vinden. Totaal een goede overwinning van 13-7. Over twee weken staat de lastige uitwedstrijd tegen Van Stigt Thans 2 op het programma, waarmee wij gaan proberen weer te winnen.

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.