LSG laat zich verrassen door jeugdteam

accres-lsg-Nikolic-webIn de meesterklasse leed LSG een pijnlijke 4½-5½ nederlaag tegen promovendus SISSA. De Groningse equipe was met een handjevol meesters en een vijftal jeugdige schaaktalenten afgereisd naar het Leidse denksportcentrum. De gemiddelde Groningse leeftijd lag daarmee net boven de twintig jaar. Een viertal van die Groningse jongeren namen met veel bravoure plaats aan de topborden en behaalden daar voornamelijk hun matchsucces. “Als deze jonge Groningse ploeg zich in de meesterklasse kan handhaven, voorzie ik volgend seizoen mooie dingen voor dit team”, aldus LSG-teamleider Wim Zwinkels.

Halverwege voorzag Zwinkels nog geen problemen voor zijn ploeg. Hij zou bedrogen uitkomen. Na een tweetal remises verzuimde Edwin van Haastert tegen het 15-jarige talent Jorden van Foreest (Europees jeugdkampioen tot 16 jaar) in een goede stelling de winst te pakken en werd toen verrassend uitgetikt. Arthur Pijpers kon kort erna voor LSG de stand nog wel gelijktrekken (2-2), maar het venijn zat in de staart.

Aan de onderste borden was er nog een goede partijwinst van Eelke Wiersma en een degelijke winst van LSG’er Jan Sprenger op de 23-jarige sterke Duitse vrouwengrootmeester Melanie Ohme. De Leidse troef grootmeester Predrag Nikolic en meester Mark van der Werf misten iets elementairs en leden daarmee materiaalverlies. Toen ook Michiel Bosman zijn remise-eindspel verloor, moest kopman Rudy van Wessel – tegen het 13-jarige talent Lucas van Foreest – in een moeilijke stand opeens op winst spelen. De uiteindelijke remise werd ternauwernood bereikt.

(Jan Bey, Leidsch Dagblad, maandag 15 december 2014)
Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.