LSG boekt beste internationale succes ooit

ECC2014_LSG-EPwebHet Leidsch Schaakgenootschap (LSG) vestigde afgelopen week in de Europa Club Cup in Bilbao (Spanje) een nieuw persoonlijk record door te eindigen op een gedeelde vijftiende plaats (op bordpunten zeventiende); een fraaie toptwintig notering tussen de veelal professionele ploegen. Eerder was het hoBilbao_logoogst haalbare een 19e plaats in 2005. De Leidse amateurs werden met hun prestatie de beste Nederlandse ploeg. Landskampioen En Passant uit Bunschoten werd 21ste en HMC Calder (Den Bosch) eindigde als 33ste. “De omstandigheden waren goed om in te spelen, maar voor captains en toeschouwers was het een stuk minder. Ze mochten zich niet tussen de borden begeven en konden dus niets zien. Als spelers na afloop wilden analyseren, dan moest dit in een ander gebouw en als je dat al kon vinden ontbraken de borden…” aldus de Leidse captain Raoul van Ketel.

Na een ongeslagen start van LSG in dit zevenronde toernooi (een keer winst en twee keer gelijk) werd daarna te wisselvallig gespeeld om tegen een absolute topploeg uit te mogen komen. Na verlies in de vierde ronde en een mooie 4-2 overwinning in de vijfde ronde op het Spaanse Solvay kwam het Leidse zestal in de voorlaatste ronde uit tegen het Nederlandse En Passant. Aan de drie topborden werden ongelukkige nederlagen geleden waardoor de ploeg uit Bunschoten in de slotronde in de top mocht acteren maar vervolgens een harde nederlaag leed. Het LSG-zestal likte zijn wonden en won in de slotronde gedecideerd van Asker uit Noorwegen: 4½-1½.

LSG ‘s eerste bordspeler Edwin van Haastert speelde in dit toernooi tegen maar liefst zes grootmeesters. Voor hem betekende het toernooi een persoonlijk succes doordat hij voor het eerst in zijn schakersloopbaan won van twee grootmeesters met een rating van boven de 2600. Van Ketel over zijn ploeg: “Steunpilaren van het team waren de Duitse meester Jan Sprenger die met 5 punten op een haar na een grootmeester norm miste en Eelke Wiersma die de beste score behaalde met 5½ punt uit zeven ronden. Het is een mooie opsteker voor de landelijke KNSB-competitie die volgende week van start gaat met een uitwedstrijd in en tegen Voerendaal.”

Jan Bey, Leidsch Dagblad, maandag 22 september 2014

Lees ook het verslag van de teamcaptain op de site van LSG.

(Foto LSG/Raoul van Ketel: LSG vs En Passant)

 

Schakers LSG sterk in Europa (Leidsch Dagblad, 17 sept. 2014)

De schakers van het Leidsch Schaakgenootschap (LSG) staan na drie ronden met een matchwinst en twee keer een gelijkspel op een knappe dertiende plaats in de Europa Club Cup (ECC). In de top 20 van dit evenement zien we veel wereldtopspelers voor een Europese club uitkomen. Ook Nederlandse topgrootmeesters als Anish Giri, Loek van Wely en Erwin L’Ami spelen namens andere Europese clubs.

Het Leidse zestal startte afgelopen zondag in de bovenste helft van de 52 clubs uit 30 landen. Dit jaarlijkse evenement wordt normaal gesproken eind oktober in Italië of Duitsland gehouden, maar dit keer is het gecombineerd met een Chess Masters finale in het Spaanse Bilbao. Als nummer 23 op de plaatsingslijst heeft LSG een bescheiden rol. Het amateurteam bestaat uit de internationale meestLSG1-kamp12-13ers Edwin van Haastert, Jan Sprenger, Mark van der Werf, Arthur Pijpers, Michiel Bosman, Eelke Wiersma en Raoul van Ketel.

LSG speelde in de eerste ronde tegen Agergavenny Chess Club uit Wales. ‘Stugge schakers’ volgens LSG-captain Raoul van Ketel. De Leidse schakers hadden echter een goede start met een 5½-½ matchwinst. Alleen Van Haastert kwam niet verder dan remise. De overige LSG’ers wonnen hun duel. Afgelopen maandag in de tweede ronde werd met 3-3 gelijk gespeeld tegen Margiris Kaunas (Litouwen). Naast een viertal remises verloor kopman Van Haastert van grootmeester Sarunas Sulskis en won de Duitse meester in LSG-dienst Jan Sprenger fraai zijn tweede partij in dit toernooi. In de derde ronde moest het sterke SK Hohenems (aan tafel 7 op de top live-borden) worden bevochten. Deze ploeg uit Oostenrijk heeft startnummer 14 en een aantal sterke grootmeesters in de samenstelling. Ook deze ploeg werd echter fraai op een gelijkspel gehouden: 3-3. Opzienbarend was de winst van Van Haastert op grootmeester Rozentalis (2600+). Het ECC duurt nog tot komend weekeinde. De partijen zijn live te volgen via internet.

Jan Bey, Leidsch Dagblad, woensdag 17 september 2014.

LSG start met zege in Europa Club Cup (14-09-2014)

Op zondag 14 september startte het Leidsch Schaakgenootschap (LSG) in de bovenste helft van de 52 deelnemende clubs in de Europa Club Cup te Bilbao (Spanje). Dit jaarlijkse evenement wordt normaal in oktober (herfstvakantie) gehouden, maar dit keer is er naast dit programma tevens een Chess Masters Finale met wereldtopspelers als Aronian, Ponomariov, Anand en thuisspeler Vallejo Pons. Een combinatie van die twee events is dan beter te organiseren (ongetwijfeld kostenplaatje).

Met een ELO-gemiddelde van 2404 (nummer 23 op de plaatsinglijst) neemt LSG van 14-20 september deel aan dit ECC met de internationaal meesters Edwin van Haastert, Jan Sprenger, Mark van der Werf, Arthur Pijpers, Michiel Bosman, Eelke Wiersma en Raoul van Ketel. De tegenstander van LSG in de eerste ronde komt uit Wales: Agergavenny Chess Club. Deze plaats werd bekend uit een hitje in 1968 .. van Marty Wilde. Kijk en luister nog maar eens naar die song op You Tube.

Bij de start op zondagmiddag 14 september (15.00 uur) kende de officiele website van het evenement enige opstartproblemen, zodat er niet live naar de scores kon worden gekeken, maar op zondagavond was te zien dat de Leidse ploeg met een 5½-½ matchzege is gestart! Alleen playing-captain Van Haastert kwam tegen FM Charles Morris niet verder dan remise. De overige LSG’ers wonnen hun duel.
Op maandag 15 september speelt LSG in de tweede ronde tegen Margiris Kaunas (Litouwen). Een team met een vergelijkbare speelsterkte als de Leidse ploeg.

(JB)

(archieffoto LSG-team)

 

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.