RDC Rijnsburg leed zware nederlaag

dammen-spellenrijk350Een zware nederlaag voor RDC deze keer. Tegen een van de twee titelkandidaten kwam RDC er niet aan te pas. TDV uit Tilburg bleek een maatje of twee te groot.

Een remise van Cor van Dusseldorp als eerste was eigenlijk al het definitieve breekpunt voor RDC. Want op dat moment stonden er drie borden al zo goed als verloren. Dus toen Cor na een ruilerige partij tot remise kwam, was het verlies eigenlijk al vaststaand. Als tweede was Laura Andriessen uit, ze nam een flankaanval, maar toen in het middenspel er een lek bleek te zitten in haar verdediging, verloor ze haar gehele korte vleugel en was het een koud kunstje voor haar tegenstander om te winnen. Denise van Dam had een korte vleugelopsluiting, waarbij in het middenspel de spanning hoog opliep, zelfs na uitgebreide analyse was niet duidelijk wie er nu beter stond, maar Denise’s kleine blunder in die spannende stand zorgde ervoor dat het pleit snel beslist was. Thomas Wielaard trachtte een omsingeling op het bord te brengen, maar dit mislukte eigenlijk compleet en toen moest ook hij in verlies berusten. Steven den Hollander speelde een knotsgekke partij, waarbij beiden spelers het uiterste vroegen van hun rekenvermogen en tactisch vernuft. Toen Steven’s tegenstander een dam over het hoofd zag, kwam Steven er beter uit, maar meer dan remise was het niet.

Richard Kromhout probeerde uit alle macht om spanningen op het bord te creëren, maar zijn tegenstander wilde niet meewerken. Toen leek het erop dat er een voordelige rustige klassieke stand op het bord stond, maar de schijn bedroog. Want via een aantal offers had zijn tegenstander de stand eigenlijk in handen. Toen Richard dat te laat door had, verloor hij kansloos. Arjen de Mooij speelde een goede partij. Vooral veel laveren, wat hem wel voordeel bracht, maar niet genoeg voor de overwinning. Richard Meijer wist als enige aan Rijnsburgse kant te winnen. Via een flankaanval verkreeg hij steeds meer velden op het bord, toen zijn tegenstander uit wanhoop een schijf offerde, was het pleit beslecht. Eric Hogewoning, ging vrijwillig in de hekstelling staan. Dit leverde een spannende partij op, maar het evenwicht werd nooit echt gebroken. Tenslotte speelde Eric-Jan een leuke klassieke partij. In het late middenspel kwam hij in het voordeel, maar zijn tegenstander was handig genoeg om het remise te maken. Alles bij elkaar een 7-13 nederlaag, die hard aankwam bij RDC.

Richard Kromhout.

&&&

Samen Sterk niet scherp genoeg

Weer werd er verloren door het 1ste team van Samen Sterk. Op papier was dit één van de tegenstanders waartegen punten gehaald konden worden. Niets was minder waar.

Al snel keek Samen Sterk tegen een achterstand aan. Richard Treur miste het gevoel bij de wedstrijd en had in Balkaran een lastige tegenstander. In een partij waar niet veel aan de hand was, overzag Richard een plakkercombinatie en verloor. (2-0) Wouter Morssink had een lastige partij tegen de stugge Ganeshie. Op papier een zwakke speler, maar win er maar eens van. Dat deed Wouter alsnog op een gelukkige wijze, doordat Ganeshie in een remise-eindspel de mist in ging. (2-2) Martin de Jong speelde een voor hem onbekende opening en moest daar veel tijd in steken. Dacht uiteindelijk een dam toe te moeten laten met een gelijkwaardige afwikkeling daarna, maar de dam bleek sterker dan gedacht en verloor snel.(4-2) Martin van der Sluis leek voor een verrassing te gaan zorgen tegen Autar, op papier nog GMI, in de praktijk in niveau teruggezakt naar subtop. Na een spannende opening kreeg Martin de omsingeling goed onder controle, en wist veel druk te zetten. Op het moment dat Martin rustig naar remise kon afwikkelen, wilde hij teveel en speelde te geforceerd door om te winnen. De handige Autar wist uiteindelijk de overwinning nog binnen te slepen.(6-2).

Micha van Tol zat tegen de invaller Fung. Deze had duidelijk een opdracht meegekregen, een punt. Wat micha ook probeerde, het mocht niet baten. Uiteindelijk probeerde Micha met een halve hek Fung nog te verleiden tot een foutje, maar deze werd niet gemaakt en Micha moest berusten in remise. (7-3) Martien Out trof de creatieve Yoney achter het bord. Martien heeft duidelijk wel eens betere wedstrijden gespeeld, want in deze partij liet hij een veel te zware linkerflank volledig vastzetten, en kreeg ondanks vele pogingen, geen kans meer om te ontsnappen. (9-3) Bram Doeves speelde een spannende opening tegen Qari, die met een zware linker vleugel moest oppassen. Uiteindelijk werd er afgewikkeld naar een gelijkwaardige stand en in het vervolg van de partij wisten beide heren geen overwicht meer te bereiken, remise. (10-4).

Ruud de Kooter speelde een rustige laveerpartij tegen Jahani. Ruud kreeg niet de indruk dat zijn tegenstander er een leuke partij van wilde maken, en ondanks de goede bedoelingen van Ruud, alleen krijg je dat niet voor elkaar, remise. (11-5) Ali Fthalla had het onverwacht zwaar tegen Jaap Riesenkamp. Ali speelt normaal gesproken erg snel en bouwt vaak druk op, maar moest nu alle zeilen bijzetten om nog iets van zijn slechte opening te maken. Riesenkamp miste de uitgelezen kans om te winnen, waarna Ali met een plakker een remise-eindspel kon bereiken. (12-6) Jo Fijen speelde een prima partij tegen Jharap. Jo kwam niet in de problemen en leek positioneel iets voordeliger te staan, maar door taai verdedigen van Jharap wist Jo geen winstkansen te bereiken. (13-7)

Als je zo vroeg al in het seizoen kan spreken van een degradatieduel, dan was dit er één. Samen Sterk was niet bij machte om de taaie Rotterdamse ploeg te verrassen. Een lastig seizoen voor de Dorpelingen uit Hazerswoude. Over twee weken wacht de volgende horde, Heijmans Excelsior.

Martin van der Sluis.

&&&

Weer een 10-10 voor het Leids Damgenootschap

Voor de derde keer op rij heeft het Leids Damgenootschap met 10-10 gelijk gespeeld. Ook ditmaal tegen een van de zwakkere teams uit de competitie en ook ditmaal gaf de uitslag de krachtsverhoudingen goed weer.

André van der Kwartel bracht het eerste punt binnen. Hij wilde vanuit de opening de tegenstander omsingelen, maar door een kleine onnauwkeurigheid kon zijn tegenstander een grote afruil organiseren, waarna beide partijen weer min of meer opnieuw konden beginnen. Toen het later in de partij weer spannend werd, koos zijn tegenstander opnieuw voor een vereenvoudiging, waarna de remise snel werd gesloten. Henk Meester bracht LDG aan de leiding door in het eindspel verrassend de dam van zijn tegenstander te winnen, waarna deze gelijk opgaf. Harry Dekker speelde remise en moest voor de tweede achtereenvolgende keer ervaren wat het is om één tempo tekort te komen voor de winst. Hans Kreder stond een groot deel van de partij totaal verloren. Zoals hij zelf zei: ”Iedere zet van mijn tegenstander was winnend, behalve die ene.” Gelukkig voor Hans speelde zijn tegenstander die ene zet en werd het alsnog remise.

Een tegenvaller was dat Hein van Winkel verloor. In het middenspel had hij een goede stand opgebouwd, die hij langzamerhand steeds slechter liet worden. Toen hij ook nog een waarschijnlijk remise makende plakker over het hoofd zag, kwam hij een schijf achter en verloor kansloos. Arend van Beelen speelde een gelijkwaardige remise, waarmee de stand op 6-6 kwam. Op dat moment waren de eerste vier borden nog volop in gevecht gewikkeld en was het bloedstollend spannend. Hans Kolfoort speelde remise in een partij waarover nog wel nagepraat zal worden. Hij kwam gewonnen te staan en nam een combinatie die hem en schijf winst opleverde, maar er volgde een onverwachte tegenactie, waardoor Kolfoort – volgens Evert Bronstring – volkomen verloren kwam te staan. Maar na een taaie verdediging hield hij de stand toch remise.

Hans Tangelder bracht het achtste punt binnen na een grillige partij, waarin zo op het oog de remisemarges niet werden overschreden. Evert Bronstring speelde een matige opening, maar kwam in de loop van het middenspel steeds beter te staan. Het lukte hem de stand van zijn tegenstander te omsingelen tot deze ten slotte allerlei noodgrepen moest uithalen om nog spel te krijgen. Evert was er niet van onder de indruk en speelde bekwaam naar de winst. Maurits Meijer had een partij gespeeld, waarin hij nogal wat basale principes van het damspel had genegeerd en was uiteindelijk gedwongen tot een moeizame verdediging. Uiteindelijk kwam hij in een uitzichtloos eindspel terecht, maar na de winst van Bronstring kon hij zijn partij opgeven in de zekerheid dat LDG in ieder geval een punt zou overhouden aan deze wedstrijd.

André van der Kwartel

&&&

Kleine nederlaag voor Samen Sterk reserves

De Rotterdammers waren licht favoriet en de kleine nederlaag geeft daarmee de verhoudingen wel goed aan. Niettemin deden zich toch nog kansjes voor op een gelijkspel als die fatale misgrepen nu eens uitgebleven waren, of als die ene partij niet zo merkwaardig gekanteld was, of als de tempi in die andere partij wat gunstiger hadden gezeten.

Joop Briedé verloor al snel, door in het middenspel niet goed voort te zetten, waarvan Roland Wongsosetro profiteerde met een doorbraak en een schijf winst (2-0). Hans Stolwijk speelde een mooie partij tegen Nirain Ghoerai maar alle winstmogelijkheden gingen teniet door een fatale misgreep met verlies (4-0). Arie van Diggele had zijn middag niet, hij werd positioneel overspeeld door Soegrim Boedhram, met verlies (6-0). Raymond van Es speelde tegen Piet de Regt die snel speelde en taai verdedigde en de partij nog net op een beslissend tempo remise kon houden (7-1). Ruben Leonora speelde een bekeken partij tegen Koos van Savooijen, door een mooi offertje verkreeg Ruben een kansrijk eindspel, met winst door overmacht (7-3).

Thomas vd Klis moest oppassen voor Radjen Gobardhan, die op plakkertjes en combinaties loerde, en door zo’n plakkertje wist hij de remise veilig te stellen (8-4). Bastiaan de Gunst speelde een prima partij met kansen, maar Radjinder Banarsi speelde het allemaal goed tegen, dus remise (9-5). Herk Vis speelde een partij met twee gezichten, langdurig stond hij een schijf voor tegen Harry Bisambhar, maar tegen het einde moest hij alle zeilen bijzetten voor remise (10-6). Remco Krijgsman kwam door een dreiging slecht uit de opening tegen Eddy Fuzzally en stond lang minder, maar uiteindelijk kwam er een gelijkwaardige remise op het bord toen Eddy een mindere zet deed (11-7).

Dick de Jong moest op een hoog bord de remise zien te vinden tegen René den Haan, maar in het eindspel stond Dick verrassend twee schijven voor in een 4 om 2 met ieder een dam. In theorie vermoedelijk nog wel remise, maar Dick werd helemaal de held van de middag toen hij zijn materiële voorsprong ook nog wist om te zetten in winst, en beperkte daarmee de nederlaag tot het kleinst mogelijke verschil: 11-9.

Bram Doeves.

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.