Leidse schakers aan kop in meesterklasse

sos-schaak-paard250mvHet Leidsch Schaakgenootschap (LSG) gaat na een fraaie 7-3 winst op Groningen onverwacht mede aan de leiding van de landelijke meesterklasse (KNSB). Het team uit het noorden van het land deelde in het verleden regelmatig de matchpunten met Leiden. Maar met de Leidse versterkingen van grootmeester Predrag Nikolic en de sterke Duitse meester Jan Sprenger sloeg de balans dit keer ruim door ten gunste van de Leidse equipe. “Groningen kwam iets verzwakt naar Leiden gezien de afwezigheid van Sergey Tiviakov. Zijn vervanger grootmeester Arkadij Rotstein zorgde er nog wel voor dat Groningen met drie grootmeesters aantrad, maar ze kwamen nogal ongelukkig op een 1-0 achterstand, door een late ziekmelding.” Aldus teamleider Folkert Jan Geertsma.

Al snel verschenen op diverse borden voor LSG gunstige stellingen en werd duidelijk dat de matchpunten in Leiden zouden blijven. De 2-0 werd gescoord door Edwin van Haastert die zijn tegenstander met twee paarden helemaal dol tikte. Vrij kort erna ging het hard. Mark van der Werf strafte een uit nood geboren kwaliteitsoffer erg hard af (3-0). Jan-Willem de Jong hield aan de opening een gezonde stelling over en won een tweetal pionnen die winnend oprukten (4-0). Tussendoor had Michiel Bosman nog een remise aangetikt en bij de tijdcontrole werd het 5-1 door een remise bij Predrag Nikolic tegen de Groningse kopman grootmeester Sipke Ernst. Geertsma: “Optimisten dachten toen aan een 9-1 zege voor ons, maar de resterende stellingen leverden toch minder op dan verwacht.” Eelke Wiersma leed zelfs nog een onnodige nederlaag tegen de Groningse Iozefina Paulet.”

Jan Bey, Leidsch Dagblad, maandag 4 november 2013.

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.