RDC Rijnsburg laat matchpunt liggen..

dammen-spellenrijk350De Rijnsburgse dammers van RDC lieten voor hun gevoel een matchpunt liggen in de landelijke hoofdklasse (KNDB). Samen Sterk (Hazerswoude) daarentegen en heeft nog altijd opstartproblemen in dezelfde hoofdklasse. In de landelijke eerste klasse boekte het Leids Damgenootschap (LDG) een verrassend gelijkspel tegen een titelfavoriet.

Alle wedstrijdenverslagen van de teamleiders hieronder.

Er ging veel mis

Afgelopen zaterdag speelde RDC zijn tweede wedstrijd van het seizoen. Tegen WSDV uit Wageningen, ging er veel mis.

Denise van Dam had in de opening vrijwel winnend voordeel. Echter vond ze niet de beste variant en kwam toen zwaar onder druk te staan, wat uiteindelijk in een nederlaag resulteerde. Thomas Wielaard had een saaie partij, waarin weinig tot niets gebeurde en remise was dan ook logisch. Steven den Hollander heeft tot tweemaal toe een eenvoudige slagwending gemist die beiden direct winst hadden opgeleverd, nu moest hij berusten in remise. Cor van Dusseldorp was direct scherp, in een zeer scherpe partij bleek hij degene te zijn die beter rekende en zo een mooie overwinning boekte.

Richard Meijer boekte een overwinning uit het niets, lange tijd leek hij licht onder druk te staan, toen zijn tegenstandster echter vast liep, bleek opeens hij de goede kleur te hebben en wist dan ook te winnen. Laura Andriessen probeerde via een omsingeling haar tegenstander te verslaan, maar ze kreeg het niet rond en moest toen hard vechten voor een punt, wat haar ook lukte.

Eric Hogewoning stond vrijwel de gehele partij in tijdnood. Sinds dit seizoen spelen we met een andere tijdsverdeling. Hierdoor krijg je er elke zet 1 minuut bij. Eric wist optimaal gebruik te maken van deze nieuwe tijdsverdeling en wist langzaam, vanuit een mindere stand het om te bouwen naar een krachtige aanval die ook nog een overwinning opleverde. Eric-Jan van Reenen leed een onnodige nederlaag, in het late middenspel zag hij over het hoofd dat zijn tegenstander gewoon gratis naar dam kon lopen. Dit betekende dan ook een nederlaag voor hem.

Het drama bij Richard Kromhout was misschien nog groter. In een licht voordelige stand, mist hij totaal een zet van zijn tegenstander, waarna een schijf offeren het enige is wat hem rest. Dapper door vechten leverde echter niks op. En als slotstuk wist Arjen de Mooij een gewonnen lang eindspel niet te winnen, waardoor een vrijwel zekere overwinning voor RDC toch nog uitmondde in een gelijkspel.

Richard Kromhout.

&&&

Ook tweede wedstrijd in mineur

De tweede wedstrijd van Samen Sterk in de hoofdklasse had wellicht punten op kunnen leveren, maar wederom stond Samen Sterk aan het eind van de wedstrijd met lege handen.

De wedstrijd begon goed door een overwinning van Ali Fthalla op Gerrit van Mastrigt. In de opening zorgden een aantal verplichte ruiltjes ervoor dat het er saai uitzag en remise zou lopen, maar Ali bouwde toch beter op dan zijn tegenstander, en na een foutzet liep Van Mastrigt in een eenvoudig zetje. (0-2) Remco Krijgsman speelde een degelijke partij tegen Tiny Mous, maar op het moment dat Remco een afwikkeling moest nemen, nam hij een ruiltje waarna hij kort daarna een schijfje verloor, en later ook de partij. (2-2) Bram Doeves had het verrassend gemakkelijk tegen Ton Burgerhout. Na een klassieke opening, wikkelde Burgerhout af naar een rechterflank partij, maar de verdediging van Bram was prima en zo haalde Bram eenvoudig een puntje. (3-3).

Micha van Tol moest een aanval tegenspelen van Hans Lansbergen, maar nadat deze aanval eenvoudig werd gepareerd door Micha, wisten beide heren geen kansen meer te creëeren. (4-4) Martin van der Sluis speelde een spannende partij tegen Edwin de Jager, waarin Martin weer te veel risico nam en een schijf had kunnen verliezen, maar De Jager was dermate onder de indruk dat hij dit overzag. Remise was het resultaat. (5-5) Ruud de Kooter kwam niet lekker uit de opening tegen Wim Vrijland, maar in tegenstelling tot vorige wedstrijd wist Ruud de stand nu wel recht te trekken, en uiteindelijk kon Ruud door een dreiging een schijf voorkomen en de partij zelfs winnen.(5-7) Martin de Jong kreeg een mooie omsingeling van de taaie Henk de Wit tegen. In de opbouw koos Martin wellicht niet de beste voortzetting, en moest zijn meerdere erkennen in De Wit. (7-7).

Wouter Morssink speelde een goede opening tegen Linda Schnieders. Wouter nam een aanval en leek misschien zelfs winstkansen te krijgen. Tot hij zich liet verrassen door een offer variant waarmee zijn aanval verdween. Niet veel later ging hij definitief in de fout en liet hij Linda ontsnappen naar een overmachtseindspel, en Wouter reikte de hand. (9-7). Louis de Frankrijker speelde een prima partij tegen Agita Marterere en forceerde met een offer de winst. Dit werd helaas door Louis zelf niet gezien en won het schijf wel weer terug, maar liet zijn tegenstandster naar dam lopen. Wellicht nog remisekansen gemist, maar de nederlaag was in elk geval onterecht. (11-7). Jo Fijen speelde ditmaal tegen Guido van de Berg, en kwam goed uit de opening. Hoe is een raadsel, maar Jo kreeg het voor elkaar om zijn voordeel helemaal te laten verwateren. Ook in het middenspel was er nog niets aan de hand, maar in het eindspel vergooide Jo al zijn kansen op punten, en verloor. (13-7)

Weer een nederlaag voor Samen Sterk, maar het spel beloofd de aankomende wedstrijden zeker meer kansen voor dit taaie team. Nu de kansen die we krijgen nog pakken en de hatelijke 0 verdwijnt snel van het scorebord.

Martin van der Sluis.

&&&

Verrassend gelijkspel Leids Damgenootschap

Het Leids Damgenootschap heeft in de tweede ronde van de landelijke eerste Klasse verrassend met 10-10 gelijk gespeeld tegen het op papier sterkste team uit deze competitie: de damcombinatie Gooi & Eemland. Zij misten weliswaar hun sterkste speler, maar ook LDG moest met twee invallers uitkomen.

LDG nam de leiding door een overwinning van Hein van Winkel. Hein wist in het middenspel door een slagzet een schijf te winnen en bracht dat voordeel bekwaam tot winst, zij het dat hij daarvoor –waarschijnlijk onnodig – nog een lang eindspel moest uitspelen. De voorsprong werd teniet gedaan door het verlies van invaller Jan Slingerland. Jan werd door zijn sterkere tegenstander langzaam steeds meer teruggedrongen en moest uiteindelijk opgeven. Arend van Beelen en Edwin van Hofwegen, de tweede invaller aan Leidse kant, speelden remise. Harry Dekker verloor, waarmee de stand op 6-4 kwam in het voordeel van Gooi & Eemland. In het middenspel had zijn tegenstander In wat in damtermen een Roozenburgaanval heet, een schijf gewonnen en die vervolgens keurig in winst omgezet.

Evert Bronstring speelde teleurstellend remise. Hij kwam net één tempo tekort om zijn duidelijk zwakkere tegenstander van een remise makende dam af te houden. Daarentegen speelde Hans Kolfoort voortreffelijk remise tegen een veel sterkere speler. Hans wist een in de opening wat teruggedrongen stand, uitstekend te repareren en behaalde een gelijkwaardige remise. André van der Kwartel zorgde voor de gelijkmaker. In een complexe en principiële partij haakte zijn tegenstander het eerst af. Na twee afruilen naar de rand, kwam André duidelijk beter te staan. Hij wist door te breken naar dam en won ten slotte met een kleine combinatie.

Bij de stand 8-8 werd het nog heel spannend. Maurits Meijer stond aan bord één wat minder, maar kon de stand toch nog vrij gemakkelijk remise houden. Bij de stand 9-9 had teamleider Henk Meester de winst in handen, maar een kleine onzorgvuldigheid in het eindspel gaf zijn tegenstander de kans remise te forceren. Dat was min of meer gerechtigheid, want misschien had Henk eerder in de partij nog verloren gestaan. Gezien het wedstrijdverloop kon iedereen zich wel vinden in de 10-10 uitslag.

André van der Kwartel.

 

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.