80 jaar schaken aan de kust

Entree MoriaanEén van de grootste en oudste schaaktoernooien ter wereld is het Tata Chess Tournament. Jahaa, eerst zestig jaar lang het Hoogovens toernooi, later het Corus toernooi en nu dan het Tata schaaktoernooi. Op bijgaande foto staan de laatste zes winnaars afgebeeld in de entree van de speelzaal: De Moriaan te Wijk aan Zee. Dit keer in de hoofdgroep twee spelers die al vijf maal de toernooiwinst behaalden: Vishy Anand en WK Magnus Carlsen. Meer dan tweeduizend spelers (inclusief amateurs) zijn al tachtig jaar aan het schaken aan de kust.

Tachtig
De tachtigste editie is nu gaande en ik heb zojuist mijn eerste schreden in het toernooi gezet door deelname aan een weekend vierkamp in de vierde klasse. Ik scoorde naar m’n rating (+1 =1 -1) met 1½ uit 3 en een normale prestatierating van 1877. Niet om over naar huis te schrijven zegt men dan, maar ik doe het toch maar even. In een nieuwsbericht op deze site kunt u nog enige resultaten van de regioschakers bekijken.

NK journalisten
In het komend weekeinde neem ik – vermoedelijk al meer dan twintig keer – deel aan het NK journalisten te Wijk aan Zee. Mijn beste prestatie ooit is een gedeelde derde plaats, maar meestal eindig ik in de grijze middenmoot van zo’n 25-30 deelnemers. We moeten maar even bekijken of ik dat kan verbeteren, mijn verwachting is echter niet zo hoog. Zeven partijen in vier dagen (twee per dag) is ook een beetje teveel voor mij. Ik probeer de organisatie zo vriendelijk te krijgen dat ze mij een ronde per dag toestaan. Op die manier hoef ik niet op zoek naar een hotel en kan ik dagelijks heen en weer naar de kustplaats. Ik tip dit jaar opnieuw de meervoudig winnaar van dit evenement, Peter Boel, van uitgeverij New In Chess uit Alkmaar. Hij is reeds jarenlang de te kloppen speler in het toernooi.
In de amateursectie op de website zijn alle resultaten in te zien en te volgen. Mits u nieuwsgierig genoeg bent natuurlijk.

 

Leidse Zangeres Zonder Naam in ‘Andere Tijden’..

WeverstraatBegin december werd ik gevraagd (als een neef van) m’n medewerking te verlenen aan het programma Andere Tijden van de VPRO/NTR/NPO en dat deed ik met grote vreugde. Een stukje familiegeschiedenis voor het voetlicht is bijna altijd goed voor een mens. ‘A trip down memory lane’ noem ik dat vaak. Begin volgend jaar (op 6 januari, zie hieronder een linkje) is er een uitzending omtrent het leven van de Koningin van het Levenslied: Mary Bey uit Leiden. Beter bekend als de Zangeres Zonder Naam. Zij kende een armzalig en ziekelijk, maar ook populair en turbulent leven in zowel Leiden als in het zuiden van ons land (Stamproy en Maastricht). Hieronder een kleine terugblik van die opnamen in Leiden via een weblog bericht. De uitzending over de Zangeres Zonder Naam is op zaterdag 6 januari 2018 op NPO 2 om 21.20 uur.

Lees hier meer over die uitzending!

Zangeres Zonder Naam
Duo Jerry & MaryMary Bey werd geboren op 5 augustus 1919 in de Leidse Weverstraat als Rietje Beij, het zevende kind uit een gezin van tien kinderen (zie links een straatfoto van de website www.leidentoenennu.nl). Zij kende – na een verwaarloosde val op straat – een moeilijke periode in haar nog jonge leven. Vele dokters- en revalidatie-behandelingen volgden en het jonge meisje zou vanachter het raam van een armzalige arbeiderswoning heel lang naar haar op straat spelende leeftijdsgenootjes kijken.
Omdat de straat in Leiden inmiddels (sinds 1959) niet meer bestaat kwam de regisseur met zijn cameraploeg naar de buurt waar haar wieg (bed) heeft gestaan: het hedendaagse Looiersplein. Voor die straatnamen moet je weten dat Leiden ooit een florerende lakenstad is geweest.
Omdat ze een groot deel van haar leven als De Zangeres Zonder Naam door het leven ging is dit Leidse tijdbeeld gemaakt. Ze maakte eveneens furore met haar broer als het duo Jerry & Mary Bey (zie hun hoesfoto). Jerry was mijn vader en ik werd – inmiddels heel lang geleden – in Leiden geboren op de Oude Singel.

De buurtkamerBuurtkamer
De TV opnamen – met enkele vragen aan mij – ging gepaard met bliksemschichten, hagel- en regenbuien. Ik dacht eerst dat Mary het niet eens was met die opnamen en dit noodweer vervolgens over ons afriep. De regisseur kwam met een oplossing en zag dat er een warme en droge buurtkamer aanwezig was (en is) bij het Wevershof. We werden gastvrij ontvangen met een kopje warme koffie. Maar na een kwartiertje zou het droog worden volgens de buienradar (vertelde de cameraman). Hij zou dit later bijschaven met de woorden: ‘die buienradar vertrouw ik niet meer’. Want we stonden echt in een wintertafereeltje die opnamen te maken. Overigens wel tot mijn tevredenheid tussen de oorspronkelijke huizen uit die tijd aan de Leidse Zuidsingel. Aan het eind van die opnamen moest er een slotbeeld komen en liep ik de Zuidsingel af met toen een warme en stralende zon aan de hemel. Ze heeft het vermoedelijk een goede ‘shoot’ gevonden.

Resultaat
Het zal mij benieuwen hoe die uitzending zal zijn, want er komen ook nog een aantal BN’ers als Alexander Pechtold en Imca Marina aan het woord. Ik ben op 6 januari in België voor een korte vakantie, maar ik vertrouw volledig op een goede opname van dat programma. Het zal vermoedelijk ook nog op de Andere Tijden website terug te zien zijn.

Is alles tegenwoordig nep?

Er verschijnen berichten op lokale media over nep verkopers aan de deur in Leiden en de regio (onder meer Voorschoten). Dit keer zou het gaan om personen die zich in een jas met de opdruk Ziggo bij u aanbellen en dan iets proberen te verkopen. Bijvoorbeeld het glasvezel internet, dat overigens erg duur is als het niet in jou buurt aanwezig is. Alhoewel de politie op de 20ste het Ziggo teambericht als echt herriep, blijft er toch veel nep.

Is alles tegenwoordig nep? Wie zal het zeggen, want er zijn ook enkele jongens (vrij jong overigens) die namens een stichting collecteren en geld proberen op te halen. Wel of niet waar, weet ik niet. Ik doe nooit iets aan de deur.
Nog afgezien van de jaarlijkse bezorgers van de sufferdjes, folders en andere regiobladen, die een jaarlijkse fooi ophalen, is het in deze periode erg druk aan de deur.

Muntgeld
Zorg voor klein muntgeld, vlakbij de voordeur, als u die open doet voor die bezorger of collectant. Let scherp op die bus in zijn of  haar hand (met een logo erop of iets dergelijks) en kijk op zijn/haar legitimatiebewijs en vraag er ook om, ze moeten die kunnen tonen. Ok, zelfs dat is dan mogelijk ook nog nep, maar toch verklein je daarmee de kans dat het niks (nep dus) is.

Nep nieuws
Vermoedelijk zijn al die personen – op zoek naar extra bijverdiensten – op het idee gekomen, doordat er wereldwijd veel nepnieuws op allerlei sociale media verschijnt. Kijk maar eens naar de kracht daarvan als er weer eens iets vreemds in de dagbladen staat of in een TV programma komt. Er worden onder meer personen, maar ook bedrijven, enorm in de maling genomen. Zo erg zelfs dat er een bedrijf aan kapot kan gaan. Onderschat die kracht van nep nieuws niet. Je kunt zelfs president van Amerika worden door allerlei (nep) nieuws over je tegenstrever te plaatsen!

Man of vrouw van het jaar?

Voorpagina LDEr zijn veel mannen en vrouwen in Leiden en de omstreken die in aanmerking komen voor de titel man of vrouw van het jaar. Iedere vereniging, stichting, vrijwilligersorganisatie, maar ook in bedrijven, zorginstellingen en ga zo maar door, heeft wel een persoon die zo’n titel zou verdienen. Zo ken ik er minstens een vijftal die ik graag zou nomineren. Ik doe dit echter niet – ik denk over één persoon nog even na, tot uiterlijk 4 december – want het is toch wel fijn als er iemand in het zonnetje komt. Zie verderop het persbericht dat het LD deze week liet uitgaan.

Ontslagen
In de krant van vandaag donderdag 23 november staat op de voorpagina een opvallende katern: ’25 journalisten weg bij regionale kranten’. Dat is gelukkig minder dan de vooraf aangekondigde 45 banen. In totaal verdwijnen bij de Telegraaf Media Groep (TMG) – waaronder deze kranten vallen – zo’n 150 arbeidsplekken.
Fijn dat er afgelopen zomer zo’n overnamestrijd heeft plaatsgevonden tussen John de Mol en het Belgische Mediahuis (die de Belgen overigens wonnen), maar het gaat dan altijd gepaard met ontslagen. Vreemd. Het is blijkbaar altijd nodig. Ik vermoed echter (gevoelsmatig) dat De Mol een grotere groep mensen zou hebben ontslagen.
Evenzogoed heeft het journalistieke fonds van de gemeente Leiden hier blijkbaar geen functie. Geeft wel te denken.

Persbericht LD:
Wie moet de Man/Vrouw van het jaar worden? Het Leidsch Dagblad gaat dit jaar voor het eerst op zoek naar de regiogenoot van het jaar. Wie maakte in 2017 het verschil? Lezers kunnen tot uiterlijk maandag 4 december kandidaten voordragen bij de redactie van deze krant. Uit de voorgedragen regiogenoten maakt de redactie een selectie die in de week tussen kerst en oud en nieuw in de krant worden gepresenteerd. Vervolgens kunnen de lezers hun stem uitbrengen om te bepalen wie de titel krijgt. De winnaar krijgt buiten de eer, een geldbedrag van vierhonderd euro en een beeldje van ’De krantenlezer’.

Sommige genomineerden zullen bekend zijn bij het grote publiek, anderen hebben zich achter de schermen verdienstelijk gemaakt. Of u nomineert iemand die het afgelopen jaar een speciale indruk heeft gemaakt. Dat nomineren kan door een mail voor 4 december – met motivatie – te sturen aan redactie@leidschdagblad.nl.

 

2,5 ton steun voor de Leidse journalistiek

Stadhuis LeidenJa, dat ziet er leuk uit, een dergelijke titel in het Leidse nieuws. Ja, echt 2,5 ton steun: en nog wel in euro’s wel te verstaan. De lokale media was er dan ook als de kippen bij om dit nieuws journalistiek voor het voetlicht te brengen.

Zie bijv. dit nieuws bij Unity.nu:
“VVD en CDA voelen er niets voor om 2,5 ton ter beschikking te stellen voor een Stimuleringsfonds voor journalistiek. Dit fonds is bedoeld om de kwaliteitsjournalistiek in Leiden een impuls te geven. De twee partijen vinden dat de politiek zich niet hoort te bemoeien met de media en dat door het fonds de onafhankelijkheid van de journalistiek in het geding komt. 

De Leidse wethouder Robert Strijk  heeft dit idee geëffectueerd en het is vanzelfsprekend goed om dit te doen voor de gemeentelijke verkiezingen van maart 2018. Hij kreeg de meeste in de gemeenteraad dan ook mee. Ok, een paar partijen (lees: VVD en CDA) hadden enige bedenkingen tegen dit plan (zie hierboven), maar een meerderheid blijkt toch voor dit idee te zijn. Bijna vanzelfsprekend werden er hier en daar enige haken en ogen aan die geldelijke steun gehangen. De grondleggers van dit idee zijn overigens de hoogleraren De Jong en Koetsenruijter van de Universiteit Leiden samen met Strijk in februari 2017.

Leergang Media

Aanvragen
In de toekomst kunnen freelance journalisten uit het zgn. ‘stimuleringsfonds’ een subsidie aanvragen. Deze wordt echter alleen toegekend als het gaat om ‘hoogwaardig journalistiek product’ (vraag: wie bepaalt dit?) en als er een samenwerking is met een lokaal medium. Nu werk ik al zo’n 25 jaar als freelancer voor het Leidsch Dagblad (lokaal medium), dus vraag ik me dan af of ik voor onze website subsidie aan zou kunnen vragen..

Zodra er meer bekend is (onderzoek) zal ik u melden of deze website al dan niet gesubsidieerd verder kan gaan!

-> Wintertijd gedoe en gezondheid

Wintertijd van 3 naar 2 uurAfgelopen weekeinde is de wintertijd ingegaan, wat een gedoe. Opeens is het weertype koud en guur geworden. De mensen die ik afgelopen weekend sprak verlangen nu alweer naar de warme zomer. En daar ben ik er ook eentje van. Geef mij maar een droge 30+ graden in het zuiden van Europa. Nou beste lezers, we zullen weer een poosje moeten wachten. T ‘is weer voorbij die mooie zomer. Is een liedje van, dacht ik. Hoewel bij nader inzien is de zomer van 2017 een van de slechtste sinds de meting aan het eind van de negentiende eeuw begon.

Wintertijd en gezondheid
In veel media – van zowel papieren en/of digitale kranten – worden berichten getoond waarin men zich afvraagt of het instellen van de wintertijd (sinds 1977) wel zo gezond is. Ik zag zelfs een bericht waarin werd gezegd dat dit jaarlijks zo’n 200 miljoen euro schade zou opleveren?! Dit ‘gedoe’ zou volgens een meerderheid van het Europees Parlement moeten ophouden. Ik geloof zelfs dat er nog dit jaar een voorstel in dit parlement komt voor de afschaffing van het geschuif met een uur in de Europese tijdzone. In het zuiden van ons land is er een krant (BN De Stem) die poneerde dat demente mensen er veel last van hebben (?).
Ik heb voor jullie eigen oordeel er een linkje bijgeplaatst. Ik zou zeggen dat als je dement bent, je dan überhaupt geen benul van tijd meer hebt..

Met een lach en een traan
Om die wintertijd en zijn omschakeling een beetje in perspectief te plaatsen, plaats ik hier nogmaals een tekening van Paul Kusters. Met zijn toestemming mag ik dagelijks zijn tekeningen overnemen en herplaatsen op spelofsport.nl. Ik vind dit een erg leuke en waardevolle bijdrage aan onze website.

Toos en Henk

-> Leids visitekaartje geopend..

Architekt OsingaWist u dat Leiden vanaf woensdag 25 oktober jl. een visiteKAART heeft?! Ja, zo schrijft u dit: met een kaart met hoofdletters. Wist ik niet, maar werd me verteld. Een ieder die Leiden bezoekt en het treinstation van Leiden Centraal uitkomt ziet het direct voor zich liggen. Een plattegrond vormgegeven met kenmerkende gebouwen en bekende (groen)plekken in Leiden.

Wethouder Laudy legt uit ..Zes tinten grijs
Op het Stationsplein liggen de contouren van de Leidse binnenstad. De geschilderde binnenstad heeft zes verschillende grijstinten waarmee de ontwikkeling van de binnenstad wordt weergegeven. De donkerste grijsdelen zijn het oudst. Alle parken worden uitgebeeld door plantenbakken met gras. Acht iconen van Leiden zoals de Burcht, de Waag en de Lakenhal worden als een betonblok weergegeven. Ook worden er zo’n vijftig QR-codes aangebracht waarmee bezoekers meer informatie over Leiden kunnen opvragen. De architect NOV’82 ontving subsidie voor de aanleg en voor de uitvoering en het onderhoud in de komende twee jaar. Bijvoorbeeld zal de ‘kaart’ rond de drie-oktober-viering worden weggehaald en opgeslagen voor herplaatsing na het lokale feest.

Wethouder Laudy opent met champagneChampagne
De ontwerper Saynzo Osinga (NOV’82) en wethouder Paul Laudy (VVD, Bouw en Openbare Ruimte) openden het inmiddels afgebouwde visitekaartje door het stukslaan van een fles champagne. Dit ging op het betonblok van de Burcht. Het glas werd door de organisatie direct opgeruimd en de champagne weggespoeld met water. Zie bijgaande foto’s van SOS fotografe Maaijveld.

Nu maar hopen dat het kapotte glas de stad geluk brengt. Want de laatste jaren is ‘Leiden’ goed bezig met het herinrichten van onder meer de binnenstad. Op die manier zal Leiden dan eindelijk ook een gezellig centrum hebben evenals de populaire winkelsteden in ons land. Dus een bezoek meer dan waard.

Zie ook een video nieuwsverslag van 25 oktober van de lokale zender Unity TV.

-> Leids biertje valt opnieuw in de prijzen..

Afgezien van het ‘gewone en zware nieuws’ uit Leiden en omgeving zit er altijd wel een leuk (lees: lekker zo je wilt) bericht in het lokale nieuws. Zo heeft de jonge Leidse Bierbrouwerij Pronck weer een drietal bierprijzen in de wacht gesleept. De mannen werden al eens eerder in binnen- en buitenland gewaardeerd. Voor hun Spieghelsbier. Echter dit keer wonnen ze drie prijzen in Londen, Engeland: de zgn. ‘Beer Awards’.

Op de website van Pronck: Eerlijk gebrouwen bier
Per maand brouwen wij 3000 liter bier. Al onze bieren ontwikkelen, brouwen en bottelen we zelf, met aandacht en met liefde, in Leiden. Het bier wordt gebrouwen met pure ingrediënten zoals Nederlands graan, hopbloemen, lokale honing en verse kastanjes. Lokale producten, ambachtelijk, met aandacht gemaakt en zonder kunstmatige toevoegingen, dat is waar wij in geloven. We brouwen regelmatig nieuwe bieren en speciale uitgaves, vaak beperkt verkrijgbaar. Blijf op de hoogte waar je Pronck bier kunt vinden!

Proeverij
Vorig jaar was ik te gast bij deze brouwers –  een groepje afgestudeerde studenten, ja echt – aan de Ter Haarkade voor een proeverij. In een oud schoolgebouw (antikraak) werd in kasten, lokalen en kelders een heerlijk biertje gebrouwen. De expansiedrift van de heren krijgt nu een vervolg in een monumentaal pand in Leiden. Het nieuws zegt niet waar in Leiden, maar ik denk dat dit de Langegracht is met z’n vele historische gebouwen.

Hoelangerhoelekkelder
Ik leerde tijdens die rondleiding en proeverij toen alles over hop en gerst en mout en gisting en vooral het enthousiasme van de heren was aanstekelijk. Speciale kruidenmengsels zorgen voor de eigen smaak en in het gisthok was het lekker broeierig en hing er die typische bier in wording lucht. Vier royale biertjes kregen we ingeschonken. Van een tarwe naar een ipa naar een dubbel en tot slot een triple en ze werden hoelangerhoelekkeldel.

Natuurlijk feliciteren we de heren van bierbrouwerij Pronck met deze prijzen. En voor wie er dorst van heeft gekregen: er zijn veel cafés in Leiden die deze biertjes schenken. Proost.