Ja, dit weekend is het weer zover: let op de klok, ook de biologische..
In het najaar (oktober) gaat de klok in de nacht van zaterdag op zondag een uur terug, maar in het voorjaar (maart) een uur vooruit. Heel veel media maakt dan melding van een ontwrichte biologische klok bij heel veel mensen. Ik vraag me dan altijd af of dit wel waar is. Ok, toegegeven ik heb er niet zo’n last van, maar ik kan me toch niet aan de indruk onttrekken dat er zo erg veel mensen last van zouden hebben.
Biologische klok
“Mensen, maar ook dieren, hebben een zogenaamde biologische klok. Dit is een interne klok die aangeeft wanneer we willen slapen, wakker worden of eten. Deze klok wordt aangestuurd door de hypothalamus, het regelcentrum in de hersenen dat achter de ogen zit.” Een slaapcentrum (zie bovenstaand linkje) geeft dan ook uitleg wat die verstoring van je biologische klok allemaal teweeg kan brengen.
Nobelprijs
Vorig jaar ging een Nobelprijs voor de geneeskunde naar het Amerikaanse trio onderzoekers Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash en Michael W. Young. Zij onderzochten de invloed op ons dagelijkse functioneren. Hoogleraar Menno Gerkema (RuG): “Beter inzicht in de biologische klok heeft ons bijvoorbeeld geleerd dat nachtdiensten slecht zijn voor onze gezondheid. De diensten leiden tot een verhoogde kans op overgewicht, hart- en vaatziekten en diabetes.”
Ik ben zo’n patiënt met hart- en vaatziekten en vraag me nu dan ook af of al mijn jarenlange nachten als popzanger en deejay meegewerkt hebben aan mijn gezondheidsproblemen van nu. Het lijkt me allemaal niet onmogelijk, maar hoe kom je daarachter. Ik heb er toen geen last van gehad of ook maar iets gemerkt. Ja, ik weet het: een stuk jonger kun je veel meer hebben, maar hart- en vaatziekten?!
Erfelijkheid speelt bij mij een hele grote rol. Maar zoals veel van mijn vrienden(innen) zeggen: ‘geniet ervan zolang het kan en gewoon doorgaan met ademhalen’.
En, dat doe ik dan ook.
Heeft u dit nu ook? U kijkt naar een fraai stukje geschiedenis en ervaart dan in feite ook meteen de vergankelijkheid ervan?! Dat had ik de afgelopen periode met het monumentale pand van de Stichting Lidwinahuis aan de Zoeterwoudse Singel te Leiden. Ik kwam daar jaren geleden zakelijk op de afdeling inkoop van de technische dienst. Lees: heel lang geleden.
Om het met de aanhef van deze blog te zeggen ‘Gemeentelijke monumenten en hun lot..’; weer een stukje Leidse geschiedenis zal gaan verdwijnen.
Internet
“Het St. Lidwinahuis in Leiden, in de jaren dertig gebouwd als internaat voor katholieke meisjes met een geestelijke beperking, krijgt een woonfunctie. Dit gebouw, in 2010 aangewezen als gemeentelijk monument, ligt aan de Zoeterwoudse Singel in de Burgemeesterswijk, aan de rand van het historische centrum van Leiden.”
Herontwikkeling
Herontwikkeling van de voormalige kinderkliniek ‘St. Lidwinahuis’ tot 22 woningen aan de Zoeterwoudsesingel.
Project ‘Karakter. De naam van het project lijkt me wel vertrouwen te schenken in de goede afloop van die herontwikkeling. Hoewel de prijzen van de bouwen appartementen wel een beetje zijn aangezet op die buurt. Onder makelaars beter bekend als een 3L locatie: locatie, locatie, locatie. Dus zijn die prijzen daarop aangepast.
De uitvoering van die bouwplannen loopt uiteen van 2 tot 5 miljoen (euro wel te verstaan).
Vanuit het plan: “VORM Ontwikkeling BV uit Papendrecht is de ontwikkelaar van het project. De Architectencombinatie uit Den Haag heeft het plan ontworpen. Het gebouw bestaat uit drie aan elkaar geschakelde woonblokken en telt na de transformatie achttien woningen, verdeeld over vier woonlagen: acht herenhuizen en tien stadsappartementen.”
Verkocht
Wie schets mijn verbazing dat ik in een relatief korte tijd een grote rode banier over het bord zag geplakt met daarop de kordate melding: 100% verkocht! We zitten vermoedelijk weer in een flow van goede salariëring met hier en daar topinkomens. Want appartementen/herenhuizen met bijvoorbeeld een prijs van 819.000,00 euro bleek dus snel weg.
Het wachten is nu op de volgende financiële crisis, die volgens insiders binnen afzienbare tijd weer valt te verwachten.
Dan dus maar hopen dat de kopers niet met een ‘onderwaterhypotheek’ zijn opgezadeld.

Heeft u dit nu ook wel? In een e-mail proberen iemand iets uit te leggen en dat er dan blijkbaar iets geheel anders wordt gelezen, blijkt volgens de reply op die mail. Communiceren we dan gewoon niet goed of blijft communicatie een toverwoord? Ja, ik plaats hier een vraagteken, want er gaat bijna altijd wel iets mis. Misschien moeten we toch maar weer ‘gewoon’ met elkaar gaan (af)spreken. Dan kun je aan iemand zijn lichaamsgedrag afleiden wat er wordt gezegd, gevraagd of wat men bedoelde.
Casus
Ik geef u één of meer voorbeelden. Ik wil van mijn stichting SDPN (met wel tien domeinnamen) een tweetal websites (domeinen) laten vervallen. Ik stuur mijn provider een mailtje daarover en plaats die websites als inactief en moet worden opgeheven. Dan krijg je een reply/antwoord op je mail met daarin de rand (casus), maar men weet niet waar de hoed is. Alsof opeens mijn stichting niet meer zou bestaan. Hoe simpel kun je zijn, denk ik dan. Dan wordt je een dag later ook nog even gevraagd of je tevreden bent hoe je geholpen bent. U begrijpt mijn reactie?!
Briefpost
Of je zoekt een postadres van de secretaris van een vereniging om ze een brief of kaart te sturen. Wat denkt u? Post? Dat is toch niet meer van deze tijd! Als je na veel zoeken op die clubsite iets kan vinden van het bestuur, dan zijn het alleen namen en hun e-mailadressen.
Of als je een cursus wilt van een spel of sport! En dan ook nog liefst klassikaal, want je wilt bijgeschoold worden door een fysieke leraar/lerares. Vergeet het maar; ik wens u veel zoeksucces in de wirwar van het internet en het cursusaanbod.
Een eerste les van de communicatie is dat je elkaar kunt bereiken, toch? Of ben ik gewoon (te) oud aan het worden..
Een goed levensmotto staat op bijgaand plaatje. Laten we ons daar maar aan houden.
Als je in het verenigingswerk zit – uw blogger scribent al jaren – weet je dat je als club niet verder kunt zonder die vele onbetaalde vrijwilligers. Pro Deo werk. Deze week viel mijn oog op een oproep (zie Unity.nu) voor vrijwilligers voor de Zoeterwoude markt. Iets wat blijkbaar jaarlijks een traditioneel evenement is en nu dus ‘met uitsterven bedreigd‘.
Hoe kan dit?
Is het dan zo moeilijk om die twintig (!) kraampjes van vorig jaar opnieuw te kunnen bemannen? Of is er toch een tendens waar te nemen onder die vrijwilligers van: ‘wat schuift het..?‘
Ook iets dat je kunt waarnemen bij de clubs. Natuurlijk zijn er nog clubs die goed draaien met veel vrijwilligers, maar ze zijn toch een beetje aan het uitsterven. Probeer maar eens een vrijwilliger te vragen voor iets onbetaald in uw club. Gaat toch niet meer zo makkelijk, merkte ik onlangs ook.
Oude mensen
Opvallend op die foto – bij dit bericht – is dan een groepje ‘oude mensen’ die blijkbaar zitten te bridgen of ‘gewoon kaarten te smijten’. Is het dan zo dat er geen vrijwilligers meer zijn, omdat ze te oud worden en de hedendaagse jeugd dit onbetaalde niet meer willen doen.
Laat me eens weten via een reactie (mailtje naar de redactie van spel of sport) hoe u dit ervaart op uw vereniging?!
Eén van de grootste en oudste schaaktoernooien ter wereld is het Tata Chess Tournament. Jahaa, eerst zestig jaar lang het Hoogovens toernooi, later het Corus toernooi en nu dan het Tata schaaktoernooi. Op bijgaande foto staan de laatste zes winnaars afgebeeld in de entree van de speelzaal: De Moriaan te Wijk aan Zee. Dit keer in de hoofdgroep twee spelers die al vijf maal de toernooiwinst behaalden: Vishy Anand en WK Magnus Carlsen. Meer dan tweeduizend spelers (inclusief amateurs) zijn al tachtig jaar aan het schaken aan de kust.
Tachtig
De tachtigste editie is nu gaande en ik heb zojuist mijn eerste schreden in het toernooi gezet door deelname aan een weekend vierkamp in de vierde klasse. Ik scoorde naar m’n rating (+1 =1 -1) met 1½ uit 3 en een normale prestatierating van 1877. Niet om over naar huis te schrijven zegt men dan, maar ik doe het toch maar even. In een nieuwsbericht op deze site kunt u nog enige resultaten van de regioschakers bekijken.
NK journalisten
In het komend weekeinde neem ik – vermoedelijk al meer dan twintig keer – deel aan het NK journalisten te Wijk aan Zee. Mijn beste prestatie ooit is een gedeelde derde plaats, maar meestal eindig ik in de grijze middenmoot van zo’n 25-30 deelnemers. We moeten maar even bekijken of ik dat kan verbeteren, mijn verwachting is echter niet zo hoog. Zeven partijen in vier dagen (twee per dag) is ook een beetje teveel voor mij. Ik probeer de organisatie zo vriendelijk te krijgen dat ze mij een ronde per dag toestaan. Op die manier hoef ik niet op zoek naar een hotel en kan ik dagelijks heen en weer naar de kustplaats. Ik tip dit jaar opnieuw de meervoudig winnaar van dit evenement, Peter Boel, van uitgeverij New In Chess uit Alkmaar. Hij is reeds jarenlang de te kloppen speler in het toernooi.
In de amateursectie op de website zijn alle resultaten in te zien en te volgen. Mits u nieuwsgierig genoeg bent natuurlijk.
Begin december werd ik gevraagd (als een neef van) m’n medewerking te verlenen aan het programma Andere Tijden van de VPRO/NTR/NPO en dat deed ik met grote vreugde. Een stukje familiegeschiedenis voor het voetlicht is bijna altijd goed voor een mens. ‘A trip down memory lane’ noem ik dat vaak. Begin volgend jaar (op 6 januari, zie hieronder een linkje) is er een uitzending omtrent het leven van de Koningin van het Levenslied: Mary Bey uit Leiden. Beter bekend als de Zangeres Zonder Naam. Zij kende een armzalig en ziekelijk, maar ook populair en turbulent leven in zowel Leiden als in het zuiden van ons land (Stamproy en Maastricht). Hieronder een kleine terugblik van die opnamen in Leiden via een weblog bericht. De uitzending over de Zangeres Zonder Naam is op zaterdag 6 januari 2018 op NPO 2 om 21.20 uur.
Lees hier meer over die uitzending!
Zangeres Zonder Naam
Mary Bey werd geboren op 5 augustus 1919 in de Leidse Weverstraat als Rietje Beij, het zevende kind uit een gezin van tien kinderen (zie links een straatfoto van de website www.leidentoenennu.nl). Zij kende – na een verwaarloosde val op straat – een moeilijke periode in haar nog jonge leven. Vele dokters- en revalidatie-behandelingen volgden en het jonge meisje zou vanachter het raam van een armzalige arbeiderswoning heel lang naar haar op straat spelende leeftijdsgenootjes kijken.
Omdat de straat in Leiden inmiddels (sinds 1959) niet meer bestaat kwam de regisseur met zijn cameraploeg naar de buurt waar haar wieg (bed) heeft gestaan: het hedendaagse Looiersplein. Voor die straatnamen moet je weten dat Leiden ooit een florerende lakenstad is geweest.
Omdat ze een groot deel van haar leven als De Zangeres Zonder Naam door het leven ging is dit Leidse tijdbeeld gemaakt. Ze maakte eveneens furore met haar broer als het duo Jerry & Mary Bey (zie hun hoesfoto). Jerry was mijn vader en ik werd – inmiddels heel lang geleden – in Leiden geboren op de Oude Singel.
Buurtkamer
De TV opnamen – met enkele vragen aan mij – ging gepaard met bliksemschichten, hagel- en regenbuien. Ik dacht eerst dat Mary het niet eens was met die opnamen en dit noodweer vervolgens over ons afriep. De regisseur kwam met een oplossing en zag dat er een warme en droge buurtkamer aanwezig was (en is) bij het Wevershof. We werden gastvrij ontvangen met een kopje warme koffie. Maar na een kwartiertje zou het droog worden volgens de buienradar (vertelde de cameraman). Hij zou dit later bijschaven met de woorden: ‘die buienradar vertrouw ik niet meer’. Want we stonden echt in een wintertafereeltje die opnamen te maken. Overigens wel tot mijn tevredenheid tussen de oorspronkelijke huizen uit die tijd aan de Leidse Zuidsingel. Aan het eind van die opnamen moest er een slotbeeld komen en liep ik de Zuidsingel af met toen een warme en stralende zon aan de hemel. Ze heeft het vermoedelijk een goede ‘shoot’ gevonden.
Resultaat
Het zal mij benieuwen hoe die uitzending zal zijn, want er komen ook nog een aantal BN’ers als Alexander Pechtold en Imca Marina aan het woord. Ik ben op 6 januari in België voor een korte vakantie, maar ik vertrouw volledig op een goede opname van dat programma. Het zal vermoedelijk ook nog op de Andere Tijden website terug te zien zijn.