LSG is weer stapje dichterbij landskampioenschap

LSG IntelliMagic heeft zijn leidende positie in de landelijke meesterklasse versterkt. De concurrentie liet matchpunten liggen waardoor LSG met een knappe 4-6 uitzege op de Groninger Combinatie met een voorsprong van twee matchpunten vorstelijk aan kop gaat. “We hebben er in deze fase nog nooit zo goed voor gestaan,” sprak teamcaptain Edwin van Haastert.  Het Leidse tiental had moeite om op tijd en volledig in Groningen achter de borden te verschijnen. Van Haastert: “ Ik zou meerijden maar toen ik een telefoontje kreeg dat er drie spelers op Utrecht CS gestrand waren, ben ik zelf in mijn auto gesprongen en heb ik ze opgehaald.” Na een rustige start met een aantal snelle remises leek LSG in eerste instantie moeilijk verder te komen. Van Haastert: “De Groningers waren met maar liefst vier grootmeesters nog niet eerder zo sterk opgekomen.”

Het Groningse team had evenals LSG gekozen voor een gehusselde opstelling. Zo kwam Sergey Tiviakov aan bord vier plotseling Predrag Nikolic tegen (remise). Dat gold ook voor de grootmeesters Jan Werle (remise tegen Eelke Wiersma), Daan Brandenburg (remise tegen Jan Willem de Jong) en Sipke Ernst die ook niet verder kwam dan een half punt tegen Michiel Bosman. Met goede winstpartijen van Arthur Pijpers, Mark van der Werf (tijdnoodfase) en Jelmer Jens – dankzij een  trucje – stond de zege al vast (3-6). Dat Casper Schoppen in het eindspel iets miste en verloor mocht de vrolijke Leidse terugreis niet verpesten.

(Jan Bey, Leidsch Dagblad, maandag 5 februari 2018)

(Archieffoto LD)

&&&

Schakers LSG te sterk voor angstgegner Rotterdam (18 dec.’17)

De Leidse schakers hebben doorgaans veel moeite met de schakers van Pathena Rotterdam. Dit keer ging LSG IntelliMagic thuis opvallend makkelijk langs die ploeg. Het werd 7-3, waarmee de Leidenaars een matchpunt los aan de leiding kwamen van de meesterklasse. “Weliswaar een iets geflatteerde winst, maar overall genomen wel een terechte zege voor ons”, aldus spelend teamleider Edwin van Haastert. Vooraf vertelde Van Haastert dat als zijn team na vijf ronden aan de leiding zou gaan, hij dan aan de landstitel zou durven denken. “Ja, dat heb ik vooraf gezegd, maar ik wil dat enigszins nuanceren met de opmerking dat we nu wedstrijd voor wedstrijd zullen moeten bekijken hoe het gaat. De volgende ronde moeten we naar Groningen en daar verloren we vorig seizoen met grote cijfers.  In deze wedstrijd viel aan het slot alles zo’n beetje onze kant op”.

De Rotterdamse ploeg had zijn twee grootmeesters (Lubomir Ftacnic en Dimitri Reinderman) tactisch aan twee middenborden geplaatst, waarmee ze  1,5 punt binnenbrachten, maar daar kwamen aan de overige borden slechts drie halfjes voor de Maasstedelingen bij. Aan de topborden scoorden Jan Sprenger, Edwin van Haastert en Predrag Nikolic een vol punt voor LSG. Hoewel Nikolic slecht tot verloren stond, wist hij de winst toch binnen te slepen. Ook Jelmer Jens bracht een vol punt binnen. De jeugdige Casper Schoppen werd door Rini Kuijf – een voormalig Leids regiotalent in Rotterdamse dienst – in bedwang gehouden (remise).

((Jan Bey, Leidsch Dagblad, maandag18 december)

&&&

Makkelijke zege voor LSG in de meesterklasse (27 nov)

De vierde hindernis op weg naar het landskampioenschap voor LSG IntelliMagic werd simpel genomen. Tegen het Bussums Schaakgenootschap (BSG) – waar de sterke grootmeester Ivan Sokolov ontbrak – werd in Bussum een eenvoudige 3½-6½ uitzege geboekt. De Leidse ploeg gaat dankzij een beter bordsaldo nog altijd aan kop van de meesterklasse. “Het ging allemaal erg eenvoudig en bij de tegenstanders heerste een stemming van ‘we gaan toch verliezen’ en dat speelde voor ons een stuk makkelijker”, aldus teamleider Edwin van Haastert (foto LD).

De wedstrijd startte met een voorsprong voor LSG: ½-1½. Mark van der Werf (vol punt) en de 15-jarige Casper Schoppen (half punt)  speelden een week eerder hun competitiepartijen vooruit, vanwege deelname door de jeugdige Schoppen aan de wereldkampioenschappen bij de jeugd in Italië, met helaas geen al te best resultaat.

Teamleider Van Haastert zette een snelle remise neer: “BSG moest immers eerst nog een bordpunt overbruggen, maar als wij achter hadden gestaan had ik nog even doorgespeeld”. LSG kwam door een rappe partijwinst van Jan Willem de Jong vervolgens op 1-3. Na een tweetal remises van Arthur Pijpers en Jelmer Jens werd de beslissende voorsprong bereikt dankzij partijwinst van Predrag Nikolic en Michiel Bosman die beiden materieel voordeel verzilverden. Van Haastert: “Voor de landstitel is de volgende ronde op 16 december in het Leidse Denksportcentrum erg interessant aangezien alle titelkandidaten dan tegen elkaar spelen”.

(Jan Bey, Leidsch Dagblad, maandag27 november 2017)

&&&

Geflatteerde overwinning voor LSG (25 sept)

De Leidse schakers van LSG IntelliMagic wonnen met 7-3 van Voerendaal en verstevigden daarmee hun koppositie in de landelijke meesterklasse. De wedstrijd werd naar voren gehaald omdat LSG ook met een team deelneemt aan de Europa Club Cup in Turkije van 7 tot 15 oktober a.s.  Voerendaal staat erom bekend in sleutelwedstrijden  een grote groep getalenteerde jonge Duitse schakers in te zetten. Maar liefst zeven spelers uit het tiental hebben de Duitse nationaliteit en halverwege de wedstrijd leek dit voordelig uit te pakken.

Na een drietal remises – waarbij de Duitse meester in Leidse dienst Jan Sprenger aan een van zijn landgenoten met een remise was ontsnapt – zag de wedstrijd voor de Leidse equipe er verder niet goed uit.

Op dat moment geloofde captain Edwin van Haastert dan ook niet in een goede afloop: ”Op z’n best spelen we hier vandaag gelijk en als alles meezit winnen we nipt, maar ik zie alleen nog niet waar.” Hij zou zelf het goede voorbeeld geven door aan het tiende bord (‘ok, wel een wat laag bord voor mij’) zijn partij op overtuigende wijze te winnen. De tijdnoodfase speelde de sterkere spelers in de kaart, want LSG had een rating-overwicht wat uiteindelijk de doorslag gaf. Van Haastert: “Hierna kantelde de strijd in ons voordeel.”  Arthur Pijpers bracht zijn ploeg op een 4-2 voorsprong, waarna de slotfase volledig naar de Leidse ploeg ging. Een pluspion bij Rudy van Wessel werd verzilverd en een slechtere stelling bij Jelmer Jens werd fraai afgewikkeld naar een winnend eindspel met twee dodelijke vrijpionnen. Daarmee werd deze editie van ‘Nederland – Duitsland’ toch met ruime cijfers gewonnen.

Jan Bey, Leidsch Dagblad, maandag 25 september 2017 (foto SOS/JB)

&&&

Overtuigende start voor schakers LSG (18 september 2017)

LSG IntelliMagic heeft in de openingsronde van de landelijke meesterklasse meteen zijn ambitie getoond om voor het landskampioenschap te gaan.  In het denksportcentrum te

Groningen werd het talentvolle SISSA met 6½-3½ aan de zegekar gebonden door de Leidse schakers. Captain Edwin van Haastert was opgelucht dat zijn ploeg met een overtuigende  zege meteen de koppositie veroverde. “We hadden vooraf geen flauw idee hoe Sissa zou opkomen, want ze beschikken over een sponsor en komen dan opeens met Duitse grootmeesters aan de borden”, vertelde hij. “Onze start was wat moeizaam met een 2-1 achterstand en onduidelijke stellingen, maar na de partijwinst van Jan Willem de Jong op een grootmeester en de stand van 2-2 viel alles een beetje onze kant op.

Die achterstand kwam er overigens na twee remises en een verliespartij van Michiel Bosman tegen de sterke jonge grootmeester Jorden van Foreest. Maar dat was vooraf door de Leidse ploeg ingecalculeerd. “Dat kan gebeuren”, aldus Van Haastert. In de tijdnoodfase bracht hij zelf zijn ploeg op een 2-3 voorsprong en met nog een aantal remises en partijwinsten van Arthur Pijpers en Jelmer Jens gingen de matchpunten mee naar Leiden. Van Haastert: “Ik wil nog niet aan de landstitel denken, maar als we na vijf competitiewedstrijden nog steeds bovenaan staan, ga ik dat wel serieus doen.”

Jan Bey, Leidsch Dagblad, maandag 18 september 2017 (foto LD/Taco van der Eb).

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.